Læsetid: 11 min.

Detektivromanen giver os gåder, vi ved, vi kan forstå

Forbrydelsen var, at det moderne samfund dræbte mysteriet. Redningen blev, at kriminalromanen gav os gåderne tilbage. Og nu giver de os fortællingen om en verden, hvor vi kan stole på, at vi kan finde ud af, hvem der har gjort det
Sherlock Holmes er detektiven par excellence. Han står ved sit vindue og venter på, at det banker på hans dør. Så snart en gåde melder sig, lægger han kokainen og morfinen fra sig og koncentrerer hele sin hjerne om at opklare forbrydelsen.

Sherlock Holmes er detektiven par excellence. Han står ved sit vindue og venter på, at det banker på hans dør. Så snart en gåde melder sig, lægger han kokainen og morfinen fra sig og koncentrerer hele sin hjerne om at opklare forbrydelsen.

Ritzau Scanpix

16. marts 2018

Sherlock Holmes keder sig. Denne rationalist, denne formidable videnskabsmand og kølige intelligens forfalder i lange melankolske perioder til narkotikamisbrug, fordi der ikke er noget i London i 1880’erne, som stimulerer hans hjerne. Han er en brillant opdager i en epoke, hvor alt er opdaget, og hvor det, der engang var verdens mysterier og mirakler, er blevet forklaret og oplyst. Verden er blevet sundere, fornuftigere og fredeligere, men den er også blevet kedelig for nysgerrige ånder som Sherlock Holmes.

»Derfor kokainen,« siger han til sin ledsager doktor Watson.

»Jeg kan ikke leve uden at bruge min hjerne. Hvad er der ellers at leve for? Stil dig her ved vinduet. Har man nogensinde set en så trist, bedrøvelige og uinteressant verden? Se, hvordan den gule tåge hvirvler ned ad gaden og driver hen over de gråbrune huse. Hvad kunne være mere håbløst prosaisk og åndsforladt?«

Han er et geni i en virkelighed, som ikke har brug for genier, men bygges af ingeniører, forklares af videnskabsmænd og styres af bureaukrater:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu