Læsetid: 8 min.

Glædesdræberens manifest: »Utilfredshed er al forandrings begyndelse«

I forbindelse med kvindernes internationale kampdag udgiver Informations forlag den britisk-australske forsker og feminist Sara Ahmeds ’Killjoy Manifest’. Vi bringer her to uddrag og fire kenderes tanker om et begreb, der fastholder feministens ret til at ødelægge den dårlige stemning
I forbindelse med kvindernes internationale kampdag udgiver Informations forlag den britisk-australske forsker og feminist Sara Ahmeds ’Killjoy Manifest’. Vi bringer her to uddrag og fire kenderes tanker om et begreb, der fastholder feministens ret til at ødelægge den dårlige stemning

Jesse Jacob

8. marts 2018

Uddrag 1

Et killjoymanifest begynder med at anerkende uligheder som faktisk foreliggende. Denne anerkendelse gennemspilles af selve killjoyfiguren: Hun dræber den gode stemning med det, hun hævder eksisterer. Hun er nødt til at hævde det samme igen og igen, fordi hun konstant skal svare på påstanden om, at det, hun siger findes, ikke findes.

Killjoyen bliver ofte kaldt opfindsom, man siger, at hun selv skaber det, hun taler om; hun bliver beskyldt for at bygge mure.

Hvis et killjoymanifest viser, hvordan benægtelsen af ulighed under et postulat om lighed er en magtteknik, så kan de principper, der formuleres i manifestet, ikke adskilles fra udsagn om, hvad der eksisterer. Et killjoymanifest handler altså om at lægge det, der eksisterer, for dagen. Under arbejdet med at lægge for dagen bygger vi et manifest.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu