Læsetid: 5 min.

Har Hollywood forandret sig på grund af #MeToo?

I søndags sluttede årets amerikanske prissæson med en af de mest politiske Oscar-uddelinger nogensinde. Spørgsmålet er dog stadig, om alle de mange fine taler og intentioner fører reelle forandringer med sig. Her følger filmredaktørens seneste oversigt over #MeToo-sagens udvikling gennem de seneste måneder
#MeToo-bevægelsen har påny sat fokus på anklager mod Woody Allen for at have forgrebet sig seksuelt på sin dengang syvårige adoptivdatter.

#MeToo-bevægelsen har påny sat fokus på anklager mod Woody Allen for at have forgrebet sig seksuelt på sin dengang syvårige adoptivdatter.

Regis Duvignau

10. marts 2018

Søndag den 14. januar: Aziz Ansari i klemme

I en lang artikel i onlinemagasinet Babe fortæller den unge kvinde Grace, om en – mildest talt – katastrofal date med komikeren Aziz Ansari. Efter en middag tog de hjem til ham, smed tøjet og dyrkede næsten sex.

Han forsøgte at tilfredsstille hende oralt, selv om hun ikke rigtig havde lyst. Inden de nåede videre sagde hun utvetydigt nej, og aftenen endte med, at de så Seinfeld sammen, inden hun tog hjem. Er der tale om overgreb fra Ansaris side?

Det mener Babe og Grace, men det mener hovedparten af de, der i dagene efter kommenterer sagen, ikke. Heller ikke kvinderne. Der er tale om misforståelser og dårlig sex og ikke et seksuelt overgreb, skriver f.eks. New York Times’ Bari Weiss.

Tirsdag den 16. januar: Alec Baldwin bakker Woody Allen op

Olivier Douliery

»Woody Allen blev underkastet en kriminalteknisk politiundersøgelse af to stater (New York og Connecticut), og ingen anklager blev rejst,« tweeter skuespilleren Alec Baldwin i et forsvar for filminstruktøren Woody Allen, der i kølvandet på #MeToo og #TimesUp er kommet under kraftig beskydning med anklager om et overgreb på sin datter, Dylan, i 1992.

»Undsigelsen af ham og hans film tjener utvivlsomt et formål. Men det virker unfair og trist på mig. Jeg har arbejdet sammen med WA tre gange, og det var et af min karrieres privilegier.«

Onsdag den 24. januar: Kan Hollywood forandre sig?

»Er det muligt for Hollywood virkelig at forholde sig til sine problemer, når den har så travlt med at fejre sig selv,« spørger New York Times’ Amy Hess i en stor artikel i anledning af den igangværende filmprissæson, der sluttede med Oscar-uddelingen den 4. marts.

Selv om Hess har stor respekt for alle de gode ting, som #MeToo har medført, og som nu også #TimesUp-organisationen kæmper for, er hun bange for, at det midt i al glitteren, glamouren og de mange økonomiske hensyn bliver en alibi-reaktion fra filmbranchens side – og en måde at tale udenom – ikke en reel forandring af tingenes tilstand.

Læs også

»Når en oprigtig gestus hives igennem Hollywoodmaskinen, bliver den hurtigt brugt til det, som Hollywood gør bedst, hvilket er at sælge ting – inklusive kvinder,« skriver Hess og nævner skuespilleren Rose McGowan som et eksempel på en kvinde, der er blevet udstødt af filmindustrien, og som har kritiseret både #MeToo og #TimesUp for ikke at være radikal nok i sit opgør med seksuelle overgreb og chikane. »Hollywood er stadig et sted, hvor kvinder bliver straffet mere for at gøre ingenting, end mænd bliver for at gøre stort set hvad som helst.«

Mandag den 29. januar: Diane Keaton tror stadig på Allen

Også skuespilleren Diane Keaton forsvarer på Twitter Woody Allen – mens mange andre af hendes og Alec Baldwins kolleger tager afstand fra instruktøren: »Woody Allen er min ven, og jeg tror stadig på ham,« skriver Keaton, der medvirker i en lang række række af Allens film.

Tirsdag den 6. februar: Rose McGowans vrede

»Dette er måske ikke på sigt den bedste bog om Weinsteinskandalen, men det vil formentlig være den mest instinktive – hver eneste side udstråler vrede,« skriver The Guardians Hadley Freeman i sin anmeldelse af skuespilleren og aktivisten Rose McGowans selvbiografiske bog, Brave.

McGowan er en af de kvinder, der har anklaget Harvey Weinstein for overgreb og voldtægt, og hun er i den grad rasende på et Hollywood, som til at begynde med ikke troede på hende, og som hun mener hykler i sit opgør med sexchikane og det, der er meget værre.

Mandag den 12. februar: Klagemål mod The Weinstein Company

Staten New Yorks offentlige anklager, Eric Schneiderman, meddeler ifølge The Guardian, at han vil føre sag mod Harvey og Bob Weinstein og The Weinstein Company.

»Klagemålet, som borgerrettighedsafdelingen står for, hævder, at der var et mønster af systematisk, seksuel tvang, som involverede selskabets ansatte, der var ofre for sexchikane eller meddelagtige i det‚« skriver The Guardian og citerer Scheiderman:

»Vi har aldrig set noget så modbydeligt som det, vi har set lige her.« 

Målet er, fortæller anklageren også, at rense selskabet og sikre, at der er penge til at give kompensation ofrene for Weinsteins overgreb.

Mandag den 26. februar: Ryan Seacrest under anklage

Lionel Hahn

Underholdnings-tv-kanalen E! offentliggør resultatet af en undersøgelse med anklager mod den populære vært Ryan Seacrest for grov sexchikane og overgreb gennem flere år.

Anklagerne fra Seacrests tidligere personlige stylist, Suzie Hardy – der blev fyret i 2013, da hun fortalte E! om sine oplevelser – kom første gang frem i november 2017. Seacrest afviste dengang alle anklager, men i et interview med Variety fastholder Hardy sin historie, og hun bakkes op af flere andre, tidligere E!-ansatte.

Søndag den 4. marts: Kønspolitisk Oscaruddeling

Oscarvært Jimmy Kimmel opfordrer aftenens vindere til at tale frit fra leveren, når de kommer på scenen for at sige tak. Der er ikke noget, de ikke må sige. Det tager de til sig, og aftenen bliver en meget politisk oplevelse, hvor blandt andre Frances McDormand, der vinder for sin præstation i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, i sin takketale beder alle de kvindelige nominerede om at rejse sig op.

»Se jer omkring,« sagde hun så til resten af salen, »vi har alle historier at fortælle. Vi har alle projekter at finansiere.«

Ryan Seacrest, der i mange år har rapporteret direkte fra den røde løber for E!, gør det også i år, og flere af de store stjerner stopper for at tale med ham. Jennifer Lawrence, der inden showet har sagt, at hun er usikker på, om hun har lyst, vælger dog at holde sig på afstand af ham. Efterfølgende fortæller Seacrest, at det havde været ubehageligt for ham på den røde løber på grund af al opmærksomheden omkring anklagerne.

Tirsdag den 6. marts: The Weinsten Companys kamp for overlevelse

Milliardæren Ron Burkle, der sammen med nogle andre amerikanske rigmænd har overvejet at købe The Weinstein Company, meddeler, at aftalen ikke bliver til noget, og det forlyder at selskabet er på randen af konkurs.

Harvey og Bob Weinsteins produktionsselskab har været i problemer, siden anklagerne mod Harvey Weinstein kom frem i oktober sidste år, og selv om flere andre selskaber har været interesseret i at købe hele The Weinstein Company eller dets bibliotek af film og tv-serier, er ingen aftaler endnu kommet i stand, angiveligt fordi selskabets økonomi er dårligere, end man troede.

Onsdag den 7. marts: Bliver Harvey snart arresteret?

Politiet i New York, der har efterforsket fem forskellige anklager mod Harvey Weinstein for seksuelle overgreb, meddeler, at det stadig indsamler beviser, men at det er tæt på at kunne arrestere den tidligere så magtfulde filmproducent. Det venter ifølge The Daily Beast blot på et OK fra Manhattans offentlige anklager, Cyrus Vance.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu