Læsetid: 19 min.

Jesus og påsken forstået gennem 12 danske litterære værker

Her er de danske digtere der i tro og tvivl tør stille deres bevidsthed og skrivetalent til disposition for påskens hårrejsende hændelser
Der findes mange måder, hvorpå man kan gentage og gennemtænke påskens fænomenale drama. Man kan gå i kirke og deltage i højmessens sære blanding af dyb sorg og forløsende glæde. Eller man kan opsøge udvalgte lokaliteter i litteraturen og iagttage, hvorledes forfatterne i poesi og prosa har genbrugt og gennemreflekteret Passionen.

Der findes mange måder, hvorpå man kan gentage og gennemtænke påskens fænomenale drama. Man kan gå i kirke og deltage i højmessens sære blanding af dyb sorg og forløsende glæde. Eller man kan opsøge udvalgte lokaliteter i litteraturen og iagttage, hvorledes forfatterne i poesi og prosa har genbrugt og gennemreflekteret Passionen.

Christian Lindgren

23. marts 2018

Der findes mange måder, hvorpå man kan gentage og gennemtænke påskens fænomenale drama. Man kan gå i kirke og deltage i højmessens sære blanding af dyb sorg og forløsende glæde. Man kan genlæse de fire evangeliers i grunden højst forskellige beretninger om Jesu indtog i Jerusalem, hans lidelse og død, fulgt af scenen ved den tomme grav. Eller man kan opsøge udvalgte lokaliteter i litteraturen og iagttage, hvorledes forfatterne i poesi og prosa har genbrugt og gennemreflekteret Passionen.

I lande, hvor flertallet er katolikker, har man fra gammel tid indrettet vandringsstier, hvor lidelseshistorien foreligger leddelt og synliggjort i form af en række ’stationer’, hvor den mediterende kan gøre ophold, som regel foran et lille alter. Traditionen har opdelt ruten forskelligt og givet dens enkelte steder divergerende navne; men med til turen hører som minimum tilfangetagelsen og Judaskysset i Getsemane have, piskning, tornekroning, korsbæring (herunder måske scenen, hvor Jesus falder og må hjælpes af Simon fra Kyrene – repræsentant for den troende selv?), selve korsfæstelsen, nedtagelsen fra korset, gravlæggelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu