Interview
Læsetid: 3 min.

Hvis lockouten træder i kraft, kan du sende ungerne i Hekseskolens radikaliseringsskole

Ved hjælp af alternativ historieundervisning og huslige pligter vil de to forfattere Olga Ravn og Johanne Lykke Holm mobilisere deres elever til at hjælpe de strejkende under den forestående lockout af de offentligt ansatte
Forfatter Olga Ravn afholder radikaliseringsskole for unge under lockouten for at vække deres samfundssind.

Forfatter Olga Ravn afholder radikaliseringsskole for unge under lockouten for at vække deres samfundssind.

Sofie Mathiassen

Kultur
13. marts 2018

Den forestående lockout af de offentligt ansatte giver folkeskole- og gymnasieeleverne temmelig meget fritid. Derfor har forfatterne Olga Ravn og Johanne Lykke Holm taget initiativ til en radikaliseringsskole, der udspringer af deres egen såkaldte Hekseskole. Her skal elever, hvis lærere ikke må gå på arbejde på grund af lockouten, undervises i forskellige fag mod betaling i form af husligt arbejde. Ravn siger:

»Vi vil vise, at man kan skabe alternativer, og at vi relativt hurtigt kan mobilisere en skole, så vi kan hjælpe de lockoutede. Det er vigtigt at understrege, at vi er en aktivistgruppe, der ligger i feltet mellem kunst og formidling.«

Undervisningen på radikaliseringskolen vil tage udgangspunkt i det materiale, som Holm og Ravn underviser i på deres hekseskole. Her »radikaliserer« de deres elever ved at undervise i en alternativ kanon med udgangspunkt i beretningerne om hekseafbrændingerne i årene 1500-1750. Heksen repræsenterede en værdikamp på et tidspunkt, hvor kimen til det moderne samfund blev sået, og hvor hun repræsenterede et alternativ til den tidlige rationalistiske kapitalisme. Det er alternativ historieskrivning, hvor de to forfattere vil give deres elever værktøjer til at kunne tænke selv og engagere sig i den politiske debat.

»Jeg tror ikke på, at vores nuværende politikere er interesserede i at bevare velfærdsstaten. Vi vil minde om, at vi som samfundsborgere er med til at skabe institutionerne. Derfor skal vi træde til i solidaritet med lønmodtagerne, når magthaverne vælger at lukke så stor en del af samfundet ned, og på Hekseskolens radikaliseringsskole gør vi det ved at sige, at for hver dag skolerne er lukkede, så radikaliserer vi den danske ungdom.«

Politik og kunst

Olga Ravn beskriver det som sin pligt som borger at tage del i den politiske debat.

»Der sker i øjeblikket et værdimæssigt skred, som lockouten er et symptom på. Det er den grundlæggende idé, at den stærke skal hjælpe den svage, som forsøges afskrevet. Jeg er nervøs for, at man forsøger at ændre på folkeopinionen, så man kan forringe den offentlige sektor ved lov, som man så det i 2013. Det her er en kamp om folkeopinionen – den kamp går Hekseskolen ind i.« 

Omsorgsarbejde kan forstås som velfærdsstatens kerneopgaver, som f.eks. undervisning, pleje og socialt arbejde.

»Mange af dem, der står for at blive lockoutet, er netop dem, der udfører omsorgsarbejde. Det er skræmmende at se, hvordan deres arbejde ikke betyder noget for magthaverne.«

Skolens navn har et polemisk islæt, men radikalitet dækker i dette perspektiv over en omskoling i de handlinger og opgaver, som samfundet tillægger værdi, og vi vil derfor gerne bruge den kommende lockout til en mere generel værdidebat, fortæller Ravn. 

De kommende elever ’betaler’ ved at udføre husarbejde for de lockoutede.  »Jeg tror på, at der findes radikalitet i omsorgsarbejdet. Jeg tror på, man bliver et bedre menneske af at udføre omsorgsarbejde. På Hekseskolen ønsker vi at give omsorgsarbejdet den status, det reelt burde have, bl.a. ved at lade unge mennesker få indblik i, hvad det indebærer.«

Nye former for modstand

Ravn pointerer, at hun selvfølgelig ikke håber på, at der kommer en lockout, men at hun allerede nu vil vise, at der findes positive fællesskaber, der går i beredskab, og som er der for dem, der vil tage kampen mod nedskæringerne blandt de offentlige ansatte.

»Det er radikaliseringsskolen opgave at puste nyt håb i modstandsformerne. Det er en del af dynamikken i en lockout at udtrætte folk, så de mister lysten til modstand. Her forsøger vi at give dem et godt sted, hvor vi samtidig hjælper dem med de daglige opgaver. Det er helt centralt og en del af strejkernes historie, hvor kvinderne gik ind i kampen i det huslige arbejde.«

Til spørgsmålet om forfatterne ikke er med til at bryde strejken ved at tilbyde alternativ undervisning svarer Ravn:

»Det er et reelt spørgsmål, men vi tilbyder ikke undervisning som den, man får i skolen, men en slags strejkeskole, hvor man på forskellig vis skal oplyse og mobiliseres til at hjælpe de strejkende og lockoutede. Vi vil oplyse skoleeleverne og gøre dem opmærksomme på OK18.«

I øjeblikket sidder de to forfattere klar til at gå i gang med at mobilisere elever og lærerstuderende, og Hekseskolens radikaliseringsskole har på nuværende tidspunkt fået over 300 henvendelser.

Serie

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spændende. Jeg er vildt uenig med heksene på mange punkter, men det er en god og konstruktiv uenighed. Jeg får lyst til at blande mig og bygge noget op.
Når jeg læser om Lykkeregeringen er jeg også uenig på mange (alle) punkter. Men da er det en destruktiv vrede, der giver mig lyst til en agressiv kampberedt adfærd.

Michael Waterstradt, Jørn Andersen, ingemaje lange, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Jonathan Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Konstruktivt initiativ! Vi må opfinde nye måder at håndtere institutionernes forfald.

Alvin Jensen, Mogens Holme, Karen Grue, Jørn Andersen, ingemaje lange og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

helt sikkert er der kræfter, både her i landet og andre steder, der ønsker, at velfærdsstaten ikke er "realistisk" i det lange løb. Så den model, som skandinavien har stillet op i verden, skal helst skydes ned. Det går forbløffende godt i DK.
Dansk Folkeparti er et effektivt opløsningsmiddel.

Rigtig god vinde til hekseskolen. Heksene var folkets hjælpere, og kirken ville naturligvis ikke have, at folket havde alternativer til kirken og dens undertrykkelse.

Nike Forsander Lorentsen

Wow, sikket underbart, herligt politisk initiativ. Mig kan de straks rekrytera.