Baggrund
Læsetid: 1 min.

Mikhail Tals vilde angrebsspil skaffede ham kælenavnet ’Troldmanden fra Riga’

Mikhail Tal åndede og levede for skak. Den materielle side af tilværelsen interesserede ham ikke. Han lærte aldrig at køre bil og ejede ikke et ur
Mikhail Tal åndede og levede for skak. Den materielle side af tilværelsen interesserede ham ikke. Han lærte aldrig at køre bil og ejede ikke et ur

Sofie Holm Larsen/iBureauet

Kultur
21. marts 2018

Mikhail Tal fik sin skakopdragelse i det lokale pionerpalads. Han vandt allerede i 1953 mesterskabet for Letland, og i 1957 sejrede han som den yngste nogensinde i det sovjetiske mesterskab.

Modsat den videnskabeligt indstillede Mikhail Botvinnik havde Tal en intuitiv spillestil, periodevist præget tøjlesløst vildt angrebsspil. Det skaffede ham utallige beundrere – samt det kælenavn, der for altid skulle klæbe til ham: ’Troldmanden fra Riga’.

I 1960 fik Tal chancen for at møde den dengang 49-årige Botvinnik i en VM-match i Moskva. Skeptikerne hævdede, at den erfarne Botvinnik ville trevle hans spil op, men Tal vandt matchen og VM-titlen.

Han fik den tvivlsomme ære at blive skakhistoriens kortest regerende verdensmester, da han året efter tabte revanchematchen. Det skete, dels fordi Botvinnik havde lært af sit nederlag, dels fordi Tal havde problemer med nyrerne. Det tog han skødesløst på som så mange andre af livets facetter. Han drak i perioder tæt og røg flere pakker cigaretter om dagen.

Tal åndede og levede for skak. Den materielle side af tilværelsen interesserede ham ikke. Han lærte aldrig at køre bil og ejede ikke et ur. Pengene lå løst i lommen på ham, og det skal have været noget af et show at se ham fiske efter det rigtige beløb til en bartender. En bemærkning om hans sjuskede fremtoning kunne han affærdige med at spørge:

»Tjener, må jeg få en ny samtalepartner?«

I 1980’erne var der opbrud i de baltiske lande. Ved en turnering i den svenske by Skara forsøgte jeg at få ham til at sige noget om den aktuelle situation i Letland. Tal blev fjern i blikket og mumlede:

»Jeg har ikke forstand på politik. Spørg mig om skak, det ved jeg noget om.«

Serie

Det skønne Rusland

Information tilbyder i den kommende tid den definitive indføring i russisk kultur. Vi præsenterer hver uge de vigtigste komponister, filminstruktører, digtere, romanforfattere, videnskabsfolk, skakspillere og scenekunstnere fra landets rige historie og med et kig på i dag.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her