Baggrund
Læsetid: 1 min.

For Popova var farven også en tyngde, og som sådan en del af energien

Ljubov Popova (1889-1924) ville forene maleri og arkitektur. Hendes konstruktivistiske praksis, forskellige materialvoluminer og materialfarver bevæger sig ud af maleriet, ud i scenografier, ud i plakater, industri
Ljubov Popova (1889-1924) ville forene maleri og arkitektur. Hendes konstruktivistiske praksis, forskellige materialvoluminer og materialfarver bevæger sig ud af maleriet, ud i scenografier, ud i plakater, industri

Sofie Holm Larsen

Kultur
9. marts 2018

Hun elsker Giotto, ikonmaleriets stærke stilisering og formaliseringen af den visuelle oplevelse. Uddannet i Paris 1912-13, arbejder i Le Fauconniers og Metzingers værksteder.

Arbejder efter hjemkomsten til Rusland i værkstedet Tårnet, som skulptøren, maleren og arkitekten Vladimir Tatlin (1885-1953) leder.

Fra 1914 med i samtlige avantgardens udstillinger, kubistiske, kubofuturistiske og suprematistiske.

Hun vil forene maleri og arkitektur, hendes konstruktivistiske praksis, forskellige materialvoluminer og materialfarver bevæger sig ud af maleriet, ud i scenografier, ud i plakater, industri. Hun arbejder med massepropaganda, tager del i Meyerholds banebrydende teatereksperimenter, planlægger en totaludsmykning af Den Røde Plads. En parallel til Tatlins store tårn, det godt 400 meter høje, aldrig realiserede monument over Den Tredje Internationale, der med sine drejende planer skulle rejse sig over Revolutionspladsen i Petrograd (Sankt Petersborg).

Ljubov Popova: Pianisten, 1914.

Ljubov Popova: Pianisten, 1914.

Popova sad i redaktionen for det vigtige tidsskrift LEF sammen med Vladimir Majakovskij og designede bomuldstøj på den første statslige tekstilfabrik, Cindel. Blandt andet udviklede hun geometriske mønstre sammen med Varvara Stepanova (1894-1958), konstruktivismens store maler.

Farven, sagde Popova, er også en tyngde, og som sådan en del af energien.

Serie

Det skønne Rusland

Information tilbyder i den kommende tid den definitive indføring i russisk kultur. Vi præsenterer hver uge de vigtigste komponister, filminstruktører, digtere, romanforfattere, videnskabsfolk, skakspillere og scenekunstnere fra landets rige historie og med et kig på i dag.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her