Læsetid: 1 min.

Rusland drømmer stadig om at generobre verdensmesterskabet i skak

Skak blev først en systematiseret form for masseopdragelse i Rusland efter revolutionen i 1917, hvor de kommunistiske ledere fik greb om magten. I dag har Rusland mange fremtrædende stormestre og drømmer om at genvinde VM-titlen
21. marts 2018

Der blev spillet skak i Rusland inden revolutionen i 1917, men først efter at de kommunistiske ledere havde fået greb om magten, blev spillet en systematiseret form for masseopdragelse.

Man mente, at skak kunne bidrage til at lære folk at tænke logisk, og at det faldt godt i tråd med den marxistiske filosofi. Desuden var det nemt at masseproducere skakbrætter og brikker, som kunne fordeles over alt, hvor sovjetborgerne mødtes: i kulturhuse, pionerpaladser og kantiner.

Der opstod efterhånden en stærk elite, og efter Anden Verdenskrig fik Sovjetunionen monopol på verdensmesterskabet – med amerikaneren Bobby Fischer som en markant undtagelse i 1972-75. Det var en bet for sovjetisk skak, at en spiller fra det fæle kapitalistiske USA havde vundet VM.

I dag er billedet blevet mere broget, om end Rusland stadig har mange fremtrædende stormestre. Russerne drømmer om at få VM-titlen tilbage, hvor den efter deres selvforståelse hører hjemme, men siden 2013 har nordmanden Magnus Carlsen siddet på tronen, og inden da havde inderen Viswanathan Anand været verdensmester i seks år.

Serie

Det skønne Rusland

Information tilbyder i den kommende tid den definitive indføring i russisk kultur. Vi præsenterer hver uge de vigtigste komponister, filminstruktører, digtere, romanforfattere, videnskabsfolk, skakspillere og scenekunstnere fra landets rige historie og med et kig på i dag.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu