Læsetid: 2 min.

Skak i Berlin: Fribonden er en farlig forbryder, der hører hjemme bag lås og slå

Det blev en drømmestart for Mamedyarov i åbningsrunden til kandidatturneringen, der afgør, hvem der skal udfordre verdensmester Magnus Carlsen til november. Den aserbajdsjanske stormester vandt nøglepartiet mod den russiske VM-finalist fra 2016
Den karismatiske aserbajdsjaner Shakhriyar Mamedyarov besejrede Magnus Carlsens udfordrer i VM-matchen i New York 2016, russeren Sergej Karjakin.

Den karismatiske aserbajdsjaner Shakhriyar Mamedyarov besejrede Magnus Carlsens udfordrer i VM-matchen i New York 2016, russeren Sergej Karjakin.

Sebastian Wells

14. marts 2018

Forsigtighed plejer at være en kardinaldyd i internationale skakturneringer, og det er ikke noget særsyn, at de fleste, hvis ikke alle, partier i åbningsrunden slutter med remis. Men i kandidatturneringen i Berlin endte kun et enkelt af de fire opgør i første runde med, at de to modstandere tændte fredspiben (Aronian og Ding Liren). I de tre øvrige fik man en vinder.

I det rent russiske opgør mellem eksverdensmester Kramnik og Grischuk vandt førstnævnte i overbevisende stil, ligesom partiet mellem de amerikanske stormestre Caruana og Wesley So også fandt en afgørelse: Caruana sejrede med de hvide brikker.

Mere opsigtsvækkende var det, at den karismatiske aserbajdsjaner Shakhriyar Mamedyarov besejrede Magnus Carlsens udfordrer i VM-matchen i New York 2016, russeren Sergej Karjakin. Det skete endda med de sorte brikker – at spille sort er et handicap, der på dette niveau kan sammenlignes med at have udebane i topfodbold.

Mamedyarov fik hurtigt en bekvem stilling, og da han omsatte den til et fordelagtigt slutspil med kun dronninger og bønder på brættet, kom Karjakin på hælene. Mamedyarov fik etableret en såkaldt fribonde – der potentielt kan nå sidste række og dermed forvandle sig til en dronning.

Det var den legendariske lettiske stormester Aron Nimzowitsch (1886-1935), der engang sagde:

»Fribonden er en farlig forbryder, der hører hjemme bag lås og slå.« 

Karjakin kunne ikke holde styr på forbryderen og måtte kapitulere i en håbløs stilling, hvor han enten måtte bytte dronninger af og dermed tillade den sorte fribonde at løbe i mål – eller miste sin egen dronning efter et par sorte dronningeskakker.


Anden runde blev noget fredeligere. Mamedyarov spillede som hvid en rask remis mod armenieren Aronian, og man fik samme udfald i det rent russiske opgør mellem Kramnik og Karjakin og i Ding Lirens parti mod Caruana.

Den kinesiske underdog bider godt fra sig og har indtil videre opnået remis mod tre frygtede modstandere. Endelig kom Grischuk tilbage med en gevinst over amerikaneren Wesley So. I tredje runde endte tre partier remis, mens Kramnik slog Aronian og nu er alene i spidsen:

1. Kramnik, 2,5 points

2.-3. Mamedyarov og Caruana, 2 p.

4.-5. Ding Liren og Grischuk, 1,5 p.

6.-7. Aronian og Karjakin, 1 p.

8. Wesley So, 0,5 p.

Der resterer 11 runder, så alle mand er fortsat i spil i kampen om at blive den endelige vinder, der til november i London skal forsøge at snuppe VM-titlen fra nordmanden Magnus Carlsen.

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
ulrik mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu