Interview
Læsetid: 3 min.

»Der er stor forskel på at opkræve licens og at opkræve en p-bøde«

Sidste tur med pejlevognen. I 28 år har Birker Andersen stemt dørklokker som licensinspektør. Han kommer til at savne mødet med borgerne – men ikke de vrisne licensmodstandere. Her fortæller han om jobbet
Kultur
26. marts 2018

Jeg plejer at køre ud en tre-fire-fem timer. Så gider man heller ikke mere. Det er freelancearbejde, så det er meget fleksibelt. I gamle dage tog vi rundt til alle husstande, men på et tidspunkt kom der et system, hvor vi fik oplyst de adresser, der ikke betalte licens. Så kørte man efter dem. Der er mange forklaringer. En hel del kender ikke reglerne eller er måske lige flyttet til Danmark. Andre gange kan det være ægtefæller, der er blevet adskilt, hvis den ene part for eksempel er kommet på plejehjem.

Det største problem er uvidenhed. Der er selvfølgelig dem, der ikke vil betale, men nogle siger: Jeg ser ikke DR, jeg streamer og alt muligt andet. Hos de unge mennesker er der især en uvidenhed om, hvad forældrene betaler, og hvad det vil sige at flytte hjemmefra. Men der er jo også dem, der vitterligt ikke benytter DR, og som nu pludselig er tvunget til at betale over skatten. De bliver nok utilfredse ...

Engang bankede jeg på hos en ude i Ishøj, som viste sig at have været i Fremmedlegionen ad to omgange. Han havde virkelig taget skade. Han stod der med tatoveringer langt op ad halsen og truede mig med et oversavet jagtgevær. Det var en midtforlejlighed, så jeg kunne ikke komme hurtigt væk. Politiet kom heldigvis og dækkede den af. De har altid været hurtigt fremme, når vi har ringet efter hjælp. Han endte til mentalundersøgelse på psykiatrisk afdeling i Glostrup.

Man får dem som regel snakket til fornuft. Der er flest gode oplevelser, og det er dem, man skal huske. Man kommer ud til mange stakler også. Jeg havde den anden dag nogle, som gerne ville betale, men som simpelthen ikke havde de dér 200 kroner tilbage om måneden. De forklarede, hvordan de var havnet, hvor de var. Der var det lige før, jeg stak dem 200 kroner til det første girokort.

Jeg spørger altid ind til, om de har mulighed for at få hjælp. Nogle steder kan jeg se, at stuen flyder med pizzapakker, øldåser og cigaretpakker. Så siger jeg: Prøv at spar et par cigaretter om dagen, så har du lidt til licensen. Selvfølgelig altid med et smil.

Det er alle samfundslag, jeg kommer ud til. I Kartoffelrækkerne i København var der engang en, hvor jeg ude fra hoveddøren tydeligt kunne se, at han forsøgte at gemme tv’et op gennem loftslemmen. Andre gange har folk sagt: ’Kom indenfor, jeg har ikke noget.’ Og så står man og kigger i entreen og spørger: ’Hvad er det for en ledning, der løber bag om døren og ind i soveværelset?’ Så går man ind og løfter dynen, og så ligger der et tv. Men efter medielicensen kom, blev lovgivningen sådan, at bare vi har kendskab til et apparat, så bliver de tilmeldt. Det er blevet sværere at slippe udenom. Men det har selvfølgelig altid været nemt at afmelde igen.

Det vil da være svært at finde et tilsvarende job. Mange tror, at det er ligesom at være parkeringsvagt eller togkontrollør. Men det er noget helt andet. De står og siger: ’Du har ikke billet, du får en bøde.’ Eller sætter noget i forruden og skrider i en fart og håber, at ingen opdager dem. Når jeg er ude, har vi trods alt muligheden for at tage en snak om sagerne. Det er stor forskel på at opkræve licens og at opkræve en p-bøde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christensen

Jeg husker stadig den mand DR sendte til min dør. Især husker jeg hans skadefro grin da han udtalte "man kan slet ikke få internetforbindelser der ikke er licenspligtige"!

Kristian Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Jakob Silberbrandt, birgitte andersen, Birte Pedersen, Christian Skoubye, Kim Houmøller, Claus Nielsen, David Zennaro og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Licen er en dummebøde!

Kristian Jensen, Allan Stampe Kristiansen, birgitte andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Smæk døren i - slet og ret.

/O

Søren Kristensen

Der er noget ulogisk i at skulle betale for se en masse reklamer.

Jens Christian Jensen

Nu er der jo tilfældigvis ikke reklamer i DR pga. af DR er licens betalt.
Derfor betaler jeg min licens med glæde.

Kristian Jensen

Du må altså undskylde Birker Andersen, men jeg kan stadig ikke rigtig se forskellen på P-vagter og Licensopkrævere. Det lader til at jobbene tiltrækker den samme kærlighedsløse type af mennesker. Folk der i bund og grund intet har tilovers for sin nabo, folk der hellere vil jage end hjælpe deres næste. Om du løfter folks dyner for at finde ud af hvor ledningen ender i folks soveværelse eller du snuser folk op på gaden, der har parkeret lidt for længe eller lidt for langt fremme, det er sgudda det fedt. Det er præcis den samme indre svinehund du lufter. Det er godt at det er slut med licensopkræverne, nu har du chancen for at gentænke dit liv og måske bruge resten af tiden på at bidrage med noget konstruktivt til samfundet. Det er bedre at slutte i plus end i minus. Grib chancen!