Læsetid: 9 min.

Ulven kommer!

Efter 200 års fravær skal vi nok vænne os til risikoen for at møde Europas næststørste rovdyr i de danske skove. På grund af dens rolle i mytologien, litteraturhistorien og populærkulturen vækker ulven flere følelser end noget andet dyr. Og i en tid, hvor misinformation trives, er det svært for eksperterne at få formuleret et ordentligt svar på spørgsmålet: Skal vi være bange?
Ulven er nok verdens mest mytologiserede dyr. Litteraturhistorien er fyldt med historier om ulven: Den lille Rødhætte, Tre små grise, Peter og ulven, Ulven kommer! ... Der er forklædte ulve alle vegne, og i film fra Ringenes Herre til talrige Disney-produktioner er ulve portrætteret som glubske væsener, der angriber for at angribe.

Ulven er nok verdens mest mytologiserede dyr. Litteraturhistorien er fyldt med historier om ulven: Den lille Rødhætte, Tre små grise, Peter og ulven, Ulven kommer! ... Der er forklædte ulve alle vegne, og i film fra Ringenes Herre til talrige Disney-produktioner er ulve portrætteret som glubske væsener, der angriber for at angribe.

Carsten Snejbjerg

16. marts 2018

Genindvandringen af ulve til Danmark har medført en række konflikter, der i sit indhold og potentielle skala kan medføre »hidtil usete forvaltningsmæssige udfordringer«.

Det er ikke bare noget, der står i Information.

Det er den allerførste sætning på Projekt Ulvedialogs underside på Aarhus Universitets hjemmeside.

»Hidtil usete forvaltningsmæssige udfordringer.«

Det er alligevel ikke så lidt.

Ulvedialog er et projekt, som forskere fra Aarhus Universitet og 30 borgere fra landsbyerne Idom og Råsted i Vestjylland har deltaget i hen over det seneste halve år. Det har bl.a. ført til en række praktiske råd, der skal imødegå bekymringen ved at være nabo til ulven, og rådene blev præsenteret på et borgermøde i Idom i sidste uge. Et af dem, som nåede dagspressens overskrifter, lyder: »Lad ikke børn gå alene i naturen«.

Ph.d. Hans Peter Hansen er projektleder og forfatter til den alarmerende tekst på hjemmesiden. Ud over naturforvaltning forsker han i demokrati, og han har arbejdet med ulveproblematikken i svensk kontekst og også fulgt den i Norge, Finland og Sydeuropa. Han mener, at vores evne som samfund til på et kollektivt plan at håndtere fælles udfordringer er under gevaldigt pres.

»Alle steder sker der en polarisering,« siger han.

»Der opstår modstrømninger og modreaktioner til mainstreamdiskurser. I flere lande, inklusive de skandinaviske, har der været farlige tendenser til, at folk tager loven i egen hånd. En relativt udbredt ulovlig jagt finder sted. Trusler og hærværk mod tjenestemænd og i visse tilfælde fysiske overgreb har fundet sted på begge fløje i ulvekonflikten. Dertil kommer, at polariseringen og den megen modsatrettede information, skaber grobund for politisk populisme og øger mistilliden til den viden, der formidles.«

»Og så er vi altså derude, hvor jeg vil påstå, at det er hidtil uset forvaltningsmæssige udfordringer.«

Den glubske ulv

Ulven er tilsyneladende tilbage for good, og med sig har den risikoen for anarki, forstår man.

At den skaber så megen ravage – og fylder så meget i medierne og den offentlige debat – kan blandt andet forklares med dens heftige tilstedeværelse i litteratur, fabler, mytologi.

Ulvedialogs råd om ikke at lade små børn gå alene i naturen leder ufravigeligt tankerne i retning af en af litteraturhistoriens mest kendte piger, Rødhætte, der skal besøge sin bedstemor i skoven og af sin mor har fået besked på at gå den lige vej. Hun møder ulven, der lokker hende væk fra stien og selv løber den korteste vej til bedstemoren.

»Dét er en rigtig lækker lille mundfuld,« tænkte ulven ved sig selv, »hun vil nok smage bedre end den gamle. Nu vil jeg bære mig rigtig snildt ad, så jeg får fat i dem begge to.« 

Ulven spiser både bedstemoren og pigen.

For sådan er ulven. Glubsk, sulten, ond.

Ulven er nok verdens mest mytologiserede dyr. Ud over Den lille Rødhætte er litteraturhistorien fyldt med den: Tre små grise, Peter og ulven, Ulven kommer! ... Der er forklædte ulve alle vegne, og i film fra Ringenes Herre til talrige Disney-produktioner er ulve portrætteret som glubske væsener, der angriber for at angribe. I græsk og nordisk mytologi er ulven altid blevet anset som et frygteligt dyr, men også et dyr, man har set op til. Man har ønsket sig dens styrke, og derfor har man iklædt sig ulvepels for at tiltrække sig dens kraft.

»Meget af det her skyldes måske, at ulve og mennesker har gået efter det samme bytte,« siger Niels Hein, der er historiker og forfatter til bogen Ulv! Dyret, myten, fremtiden.

»I mytologien har den været en ligeværdig rival.«

Efter at jægersamfundet blev til landbrugssamfund, kom kristendommen, hvor Jesus er hyrden, og de kristne er får. Helt automatisk er ulven blevet ond, for det, der truer den kristne fåreflok, er jo ulven.

Samtidig har man haft den praktiske udfordring, at ulvene tager husdyrene og derfor truer menneskene på pengepungen. Og ud over det praktiske og religiøse har der også været en folkeovertro om, at hekse rider på ulveryg til djævlemøder, siger Niels Hein. Varulven var en mandlig parallel til heksen. Ligesom der var hekseprocesser, var der varulvejagt, hvor mænd blev anklaget for at være varulve, når de havde handlet voldsomt eller på anden måde været grænseoverskridende.

Når de havde været glubske og vilde.

Ulven splitter Facebook og Borgen

Og efter cirka 200 års ulvefravær i de danske skove er den nu tilbage.

I efteråret 2012 blev den første bekræftede ulv fundet død i Thy, og siden er mange ulve blevet set. Sammenslutningen af ulveentusiaster – ulvetracking.dk – kortlægger dyrets færd i Danmark, og på ulveatlas.dk kan man se et danmarkskort over alle ulveobservationer i Danmark.

Ude i Facebook-demokratiet er der stor uenighed om skønheden ved Europas næststørste rovdyr i Danmark.

En flok smukke ulve står i sneklædt landskab og hyler mod himlen på coverfotoet i den lukkede gruppe ’Stop hadet mod ulve’. I en anden gruppe, ’Ulvefrit Danmark’, er den udbredte præmis, at dyrene skal skydes eller deporteres i en fart.

I dansk politik debatteres ulven også. I DR2’s Deadline var miljøminister Esben Lund Larsen (V) og Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding tidligere i denne uge uenige om dyrets farlighed, og det har også været på dagsorden i DR1’s magasin Langt fra Borgen. Den humanistiske forfatter Rune Engelbreth Larsen har skrevet et åbent brev i Altinget til Landbrug & Fødevarer og landets politikere, hvor han argumenterer for, at »det er problematisk, at frygten for ulveangreb bliver talt helt urimeligt op til skræk og bekymring for mange«.

Og på sociale medier har DF’s Søren Espersen efterhånden udviklet sig til en slags uofficiel ulveordfører.

»Var det ærlig talt mon ikke snart på tide, at få de glubske bæster skudt..?« har han tweetet og udløst masser af rasende kommentarer.

Det er præcis dette polariserede debatunivers, Hans Peter Hansen fra Ulvedialog taler om.

Bengt Holst er ikke bange

Få emner kan som dyr ophede og polarisere en debat.

Det kan biolog og videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst, tale med om. Han blev verdensberømt og -berygtet, da han i det ene internationale medie efter det andet forsvarede slagtningen af giraffen Marius.

»Det undrer mig ikke, at debatten blusser op nu, for ulven er jo udråbt som den helt store dræber i kulturhistorien,« siger han og tilføjer, at historien om den lille Rødhætte og ulven har sat sine spor.

»Når det er sagt, må jeg sige: De historier har ingenting på sig. Det seneste, jeg har hørt, er, at man skal passe på med at lade sine børn gå alene i skoven. Den frygt er jo helt ubegrundet,« siger han med henvisning til Ulvedialogs råd.

Uden problemer har ulven i mange år levet i mange af dele af Europa sammen med mennesket, siger Bengt Holst, og i Norditalien, Sverige, Polen og Rusland opholder man sig i naturen uden at være bange for ulven. Det er rigtigt, at ulve – ligesom ræve – en gang imellem tager et husdyr, men mennesket må også indse, at det vil være en risiko, når vi placerer vores husdyr i områder, hvor der er andre dyr.

»Vi er jo ikke de eneste på denne klode,« siger han.

Den seksualiserede ulv

Ulven er fyldt med freudianske associationer, siger litteraturforsker Emeritus Anne Birgitte Richard og peger på den oplagte forbindelse mellem ulven med tænderne og fantasierne om vagina dentata.

»Den kan være sexet på den ’gyseragtige’ måde,« siger hun og nævner sangen om figuren ’Ulven Peter’, der går efter de uskyldige små lam.

Ulven er det modsatte af det civiliserede. Mens vi sidder i byen og er kulturelle og holder vores drifter i ave, er ulven ude i skoven, hvor den spiser og horer og gør, som den vil.

»Vi så det allerede med Middelalderens varulve, som er mænd, der ikke har styr over egen seksualitet og egne drifter,« siger Niels Hein og tilføjer, at forbindelsen mellem ulve og sex kan spores langt tilbage. 

»Rødhætte og ulven har i hvert fald i de ældste versioner haft en seksuel undertone,« siger han og forklarer, at i Rødhætte tidligere versioner blev inviteret op i sengen til ulven, hvilket siden er blevet pudset af. 

Romerske prostituerede kaldte man hunulve, hvilket ifølge Hein hænger sammen med forestillingen om ulven som umættelig.

»Det kan både forstås som sult og som seksualitet. Ulven bliver symbol på den dødssynd, det er ikke at kunne holde sig tilbage. At lade sig styre af sine drifter.«

Dræberulven fra Middelalderen

Ifølge Bengt Holst stammer ulvens ry som ’dræberdyr’ fra Middelalderen. Efter de store slag i Hundredårskrigen og senere Trediveårskrigen lå der lig og sårede i tusindtal rundt omkring på slagmarkerne. De første, der kom til ligene, var ulvene. Når menneskene om morgenen dukkede op, var det første syn, der mødte dem, ulvene, der gik og gnaskede i de døde og sårede.

»Det var selvfølgelig et barskt syn. Og et syn, der har sat sig i folk. Det er gået videre i historier og malerier, og jeg tror, det har sat sig så meget, at ulven er blevet et slags dræberdyr.«

Ulven har ganske vist våbnene til at dræbe – tænderne – men i bund og grund er den ikke farligere end så mange andre dyr, siger han.

»En kronhjort ude i Dyrehaven kan også være farlig, hvis man kommer for tæt på. Der er folk, der kommer til skade, fordi de vil fotografere den i brunsttiden. Og der er da historier om mennesker, der er blevet dræbt af kronhjorte.«

Og så er vi tilbage ved spørgsmålet: Er den farlig eller ej? Der er flere eksempler på ulve, som er gået til angreb på mennesker, f.eks. den 30-årige kvindelige dyrepasser, som i 2012 blev dræbt af en flok ulve i den svenske zoologiske have Kolmården.

Alligevel kan man mange steder læse, at kun ét menneske et blevet dræbt af en ulv. Det var en jogger i Alaska, der hørte musik i hovedtelefoner. Forvirringen skyldes, at man – når man taler om angreb – som udgangspunkt taler om vilde, raske ulv, som uprovokeret går til angreb. Og der er altså kun det ene i Alaska i nyere tid, og også det tilfælde er omdiskuteret.

»Og det understreger jo, hvor lille risikoen er for at gå ud i skoven og blive angrebet,« siger Niels Hein.

Den romantiske myte

Ligesom der er ulvemodstandere, er der ulveelskere. Siden Første Verdenskrig er der også opstået en mere romantisk myte om, at ulve er søde og uskyldige. I slutningen af 1800-tallet skrev den danske geograf Edvard Erslev, at han drømte sig tilbage til dengang, man hørte ulve tude, i stedet for at lokomotivet kommer buldrende.

»Det passer jo meget godt, at siden vi bortdrev ulven, er vi allerede begyndt at savne den igen. Der opstår hurtigt en romantisering af fortiden, og af ulvene der løb rundt i vildnisset. De bliver symbol på naturen mod den industrialiserede by,« siger Niels Hein.

Det var også medvirkende til, at Jack London fik stor succes med Ulvehunden (1906), siger forfatteren, som også nævner Junglebogen, hvor Mowgli opfostres af ulve og kommer hjem til ’en rigtig familie’ med hierarki og ordnede forhold.

»Noget lignende kan du finde i Facebook-debatter i dag, hvor nogle hævder, at ulve kun spiser, fordi de skal forsørge deres familie. Det gemmer på en forestilling om, at ulve er mere i pagt med naturen, end vi er. At de er gode. Det er pointeløst at sige, at en ulv er ond eller god. Men der er meget få, der bare ser ulven som et helt almindeligt rovdyr.«

Forsker Hans Peter Hansen forstår godt, at Bengt Holst og andre kritiserer Ulvedialog for at skabe frygt.

Men han understreger, at der jo er en helt reel frygt hos nogle af de mennesker, der bor i de områder, hvor ulvene er.

»Hvis man bor tæt på ulvekoblet i Stråsø-plantagen, er spørgsmålet fuldstændig legitimt: Hvordan skal vi opføre os, hvis vi møder ulven? Og man kan ikke afvise, at den kan være farlig – også for mennesker. Til gengæld kan vi understrege, at risikoen statistisk set er så lav, at den ikke kan måles,« siger han. 

»Men vi er også bare nødt til at indse, at der har været angreb på mennesker i den vestlige verden, også i nyere tid. Selv om de kan tælles på en hånd. Ja, sådan set på mindre end en hånd.«

Det er paradoksalt, at de røde partier vil lægge Danmark om til økologi og have dyrene ud om sommeren – og samtidig have ulve til at rende rundt og true dyrebestanden, siger Karl Nielsen
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Viggo Okholm
  • Kurt Svennevig Christensen
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • lars søgaard-jensen
  • ulrik mortensen
  • Poul Anker Sørensen
Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Kurt Svennevig Christensen, David Zennaro, Katrine Damm, lars søgaard-jensen, ulrik mortensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Hvis man bor på landet, og er bange for at ulven skal tage fårene, kan man anskaffe sig en vogterhund, der kan skræmme den væk. Amerikanerne og canadierne er vant til ulve og coyoter, så måske skulle de paranoide bønder tage lidt ved lære af de lande, som altid har haft ulve?

https://www.youtube.com/watch?v=qBavCi7DjaU

https://www.youtube.com/watch?v=VM4rfnIUGx4

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Kjeldsen, Rikke Nielsen, Carsten Munk, Peter Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Mikkel Kristensen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Amerikanere og canadiere har til gengæld også størrere rettigheder til at skyde de ulve, som hunden enten ikke fanger...eller hvis der er tale om en ulveflok, som angriber hunden.

Henrik L Nielsen

Der er mange flere mennesker der dræbes af hunde i Europa, inklusiv Rusland, og Nordamerika end der er mennesker der dræbes af ulve.
I de sidste halvtreds år af det tyvende århundrede var der 11 mennesker der blev dræbt af ulve i disse lande.
I England alene dræbes der i snit 3 mennesker om året af hunde.
Frygten er voldsomt overdrevet. Jeg lever selv med ulve ‘i baghaven’ halvdelen af året, og de flygter så snart de ser/hører os. Omvendt er jeg blevet bidt to gange af hunde.
Er der en fare? Ja, men den er så forsvindende lille at mange andre ting i naturen er en langt større fare. For eksempel at ridde en hest.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Peter Hansen, Dina Hald, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Karsten Aaen, Flemming Berger, Ole Frank, Niels Bent Johansen, Marie Jensen, lars søgaard-jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Med den nuværende regerings frådende 'nytte syn' på naturen er jeg helt taknemlig for at der er noget der hedde EUs miljøagentur der kan holde politikere fast på et vist naturhensyn Uden EU havde ulven i Danmark ikke haft en chance

Tove Lodal, Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, John Damm Sørensen, Alvin Jensen, Torben Kjeldsen, Rikke Nielsen, Carsten Munk, Peter Hansen, Jens Falkenberg, Dina Hald, Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Werner Gass, Poul Anker Sørensen, Torben Skov, Flemming Berger, Hanne Ribens, Henrik Leffers, Ole Frank, Jens Christensen, Helene Kristensen, Klaus Ipsen, Hans Larsen, lars søgaard-jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Én problemstilling er, at ulvene tager landmændenes dyr. Til det er der måske blot at sige herregud, landmændene bliver kompenseret og ulven har vel lige så meget ret til at være her som alle mulige andre, vilde dyr?
Det egentlige problem med ulvene er interaktionen mellem mennesker og ulve og den frygt, der knytter sig til ulven. Potentielt kan ulve være farlige for mennesker. Det ved zoologerne godt, hvorfor de selvsagt skal veje deres ord, når de tale om risikoen ved vilde ulve. De kan ikke, med troværdigheden i behold, stille sig op og sige, at ulvene er fuldstændig ufarlige for mennnesker under alle tænkelige omstændigheder. For det ville være forkert.
Omvendt er det yderst sjældent, at ulve angriber mennesker. Det er sky dyr, som helst undgår kontakt - og i øvrigt har helt andre præferencer end menneskekød.
Dermed er hele miseren om ulvene i DK kogt ned til et spørgsmål om risiko-perception. Er ulven helt ufarlig? Nej. Er ulven farlig? Nej.
Nogle vil vælge at sige, at ulven ikke har plads hos os, alene fordi der ér en risiko, mens andre vil påpege, at risikoen er så minimal, at det ikke giver nogen rimelig mening at skyde et dyr, som tidligere har levet her og nu er vendt tilbage efter mere end 200 års fravær.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Kjeldsen, Viggo Okholm, Dina Hald, David Zennaro, Werner Gass, Torben Skov, Karsten Aaen, Flemming Berger, Henrik Leffers, Peder Pedersen, Ole Frank, Bjørn Pedersen, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Henrik L Nielsen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Når man bor på Nørrebro er det sgu lidt sært at belære folk i ulveland. Hunde der skider over alt kan byboen måske give gode råd om, men ulve? Hvad med bjørne ?

For 200 aar siden var ulven frygtet, fordi den var talstaerk, og fordi der var faerre mennesker til at bekaempe den. I dag gaar det jo indtil videre meget godt, ingen mennekser/boern er blevet angrebet
, der er tilsyneladende mad og plads nok, men det kan jo aendre sig pga formering og formindsket terrain.

Niels Bent Johansen

Debatten er jo et eksempel på at mennesket er angst for ikke at være trygt. Personligt er jeg mere angst for Søren Espersen og hans gerninger end for ulven.

Tove Lodal, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Erik Feenstra, John Damm Sørensen, Alvin Jensen, Torben Kjeldsen, morten rosendahl larsen, Torben Ethelfeld, Rikke Nielsen, Steen Bahnsen, Benny Larsen, Carsten Munk, Viggo Okholm, Dina Hald, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Werner Gass, Mikkel Kristensen, Mogens Holme, Kit Boye, Steffen Gliese, lars søgaard-jensen, Jens Erik Starup, Flemming Berger, Hanne Ribens, Jørgen Kærbro Jensen, Anne Eriksen, Ole Frank, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Jens Kofoed, Henrik L Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Selvfølgelig skal ulven nu også være her i landet. For 200 år siden havde vi blot et par procent skov tilbage. Nu har vi over 15 % og skoven skal vokse til 20 %. Så nu har vi selvfølgelig også brug for ulven til vores vildtpleje.

Der er en masse hysteri herude i denne del af landet og denne hysteri næres af miljøets minister Esben Lunde Larsen, som nu er på jagt efter ulve og ikke mindst stemmer og dertil bruger ELL det samme skræmme metoder som DF, Støjberg og Knuth bruger mod muslimer.

Denne minister har bare ikke noget der minder om en smule skam i livet.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, John Damm Sørensen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Peter Hansen, Dina Hald, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, Werner Gass, Mogens Holme, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Henrik Leffers, Ole Frank, Torben Skov, Helene Kristensen, Niels Duus Nielsen, Niels Bent Johansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lille Danmark er ganske ikke stort nok til at være et bæredygtigt ulve-habitat - som feks. de udbredte skovområder i Tyskland eller de tyndtbefolkede bjergområder sydpå - en anden ting er den overtroiske frygt for ulve der har eksisteret eller overlevet gennem eventyr og folkefortællinger der tilsyneladende har indlejret sig i folks erindring som en irrationel frygt der skal tages alvorligt.
Det skal reguleres - der er ingen andre muligheder hvis der skal være ulve i Danmark.

Helene Kristensen

I dagens Danmark er der færre mennesker på landet, og langt færre tamdyr på fold. Ulven tager det lette føde, gamle og syge dyr - så de kan holde både råvildt og krondyrbestanden sund, hvilket jægerne ikke kan da de primært går efter trofæ-vildt.

Hvis ikke der var plads og føde nok til ulvene, ville de smutte tilbage til Tyskland og Polen. Nej, jeg bor ikke i storbyen, selv om ulvefrygterne helst tror at det er byboer der ikke er bange for ulve. Jeg er opvokset i midtjylland, midt i ulveland - og der var såmænd også ulve i området i min barndom og ungdom. Da kaldte man det bare ikke ulve - for ingen, hverken medier, landbrugsorganisationsformænd eller politikere - havde brug for at skræmme befolkningen med noget der var helt naturligt for landbefolkningen dengang. Vi opdagede når der var store rovdyr, som de blev kaldt dengang, i området og larmede bare lidt ekstra når vi var i naturen. Der blev faktisk hverken ædt børn eller bedstemødre dengang, selv om mange flere mennesker færdedes i naturen. Vi spejdere lå såmænd også i telt ude i den vilde farlige natur, og vi overlevede også. I dag bor jeg i et større naturområde på Fyn, hvor det siges der er ulv. Jeg er stadig ikke bange for at gå tur i skoven eller bare uden for døren.

Mange af disse såkaldte landboere er ret så sjældent ude i naturen, medmindre de sidder på en traktor eller i en bil. Men trangen til at regulere er åbenbart så indgroet i mange af dem, at de ikke kan forestille sig en natur, som ikke står i rækker og kan tugtes med giftsprøjten. Der jamres og hyles, og synges lange lange bange sange, med meget lidt faktuelt indhold.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, John Damm Sørensen, Alvin Jensen, morten rosendahl larsen, Carsten Munk, Steen Bahnsen, Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Dina Hald, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, David Zennaro, Werner Gass, Torben Skov, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Ole Frank, Anne Eriksen, Peder Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke et problem. Der er ikke tale om dræbersnegle. Man kan skyde dem. Hvilket iøvrigt er jobskabende på det projektplan ihvertfald, som jo er alt nok for den moderne arbejdssøgende.... pulven kan være fortid igen i løbet af et halvt år max..

Torben K. Jensen - dit synspunkt om, at Danmark ikke er stort nok, er en af den slags almindeligheder, der som regel slynges ud, uden sammenhæng.

Ulven er her allerede, så det er ikke et spørgsmål, om der kan leve ulve her. Det gør der allerede.

odd bjertnes - vås, der er større chance for, at du er fortid om et halvt år grundet en overdosis angstdæmpende medicin.

Tove Lodal, Alvin Jensen, Mogens Holme, Flemming Berger og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ole - Jeg taler om bæredygtighed og så vidt jeg ved er ulvebestanden i Danmark trængt.
Og forresten - din arrogante afvisning af mit indlæg tager jeg ikke seriøst.

Torben K Jensen
Hvordan du opfatter mit svar, må du selv afgøre. Det vil jeg ikke blande mig i.

Du taler om bærdygtighed. Det er jeg klar over og det er sikkert meget godt. Det ændrer dog ikke ved, at det er noget vås, du skriver.

At ulven kræver store øde områder, er en af de sejlivede myter om dens eksistens. I Tyskland har der levet ulve i Brandenburg siden 1993, et område halvt så stort som Danmark og med en nogenlunde ligeså tæt befolkning. Der er observeret 22 ulveflokke og 3 par.

Alvin Jensen, Jens Thaarup Nyberg og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De dyr, der åbenbart er taget, er først og fremmest bytte, som jeg har forstået det, fordi kronhjorte havde ødelagt hegnet. Så det er vel kronhjorte, der er problemet - og dem kan ulvene vel så tage sig af.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Flemming Berger, Jens Falkenberg, David Zennaro og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Torben K L Jensen.
Vi har 2 ulve der har formeret sig med 8 hvalpe. Der ud over enkelte strejfende ulve i Jylland og Vendsyssel. Ulvene selv finder således midt og vestjylland attraktivt. Det er let at forstå, da ulvens yndlingsspise kronhjort er vokset voldsomt i antal. Der er nu ca. 25.000 kronhjorte i Jylland og hovedparten af disse holder til i "ulveland". Faktisk beklager landmændene sig alle disse kronhjorte, som går ind på dyrkede marker og der mæsker sig i korn.
Som tidligere anført i debatten er det muligt at reducere ulveangreb på husdyr med ulvehegn og ulvehunde.
Så det er absolut bæredygtigt med ulve i Dk.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Flemming Berger, morten rosendahl larsen, Rikke Nielsen, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Jens Christensen, Torben Skov og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

jeg bor i byen, og jeg har boet i Hamburg - I hamborg tog vi på skovtur i sachenwald, flere af mine kolleger havde deres børn med, en havde taget hele 4 børn med - i Sachenwald var billeder af ulve, af vildsvin på skilte som beskrev disse, samt af man skulle holde sig på stierne. Ulven er ikke et problem endnu så hvorfor gøre den til det, bare forbi nogle har løs aftrækker finger -

Tove Lodal, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Mogens Holme, Dina Hald og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kronhjorte? Er det ikke jægerne der regulerer bestanden - i jagtsæsonen vel at mærke eller er det som med fiskerne og skarven - ufin konkurrence.

Som Helene Christensen skriver, har ulvene et helt andet syn på vildtpleje end de typiske jægere og vildtforvaltere, som helst skal have et stort gevir op at hænge. Derfor dræber de de største og stærkeste dyr. Hvorimod ulvene tager de svageste.
Kan ræven komme i hønsegården er det ikke rævens skyld. Kan ulven komme til fårene, er det ikke ulvens skyld.
At vi har fået ulve betyder at bønder og naturfolk må gøre tingene anderledes. Det er prisen, og den må betales!

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Mogens Holme, morten rosendahl larsen, Ole Frank, Carsten Munk og Dina Hald anbefalede denne kommentar

"Helt automatisk er ulven blevet ond, for det, der truer den kristne fåreflok, er jo ulven."

Det er der nu ikke belæg for, for ulven bliver ikke nævnt et eneste sted i Det Nye Testamente.

Og apropos artiklens omtale af ulven i mytologien, så kan jeg godt forstå, at man ikke vil lade sine små børn gå alene i skoven. De kunne risikere at blive optaget og opfostret af et ulvepar. Og Rom er jo allerede blevet grundlagt én gang....... ;-)

Flemming Berger, Christian Mondrup, Torben Bruhn Andersen, David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Isbjørnen er begyndt at komme i områder i Grønland, hvor de ikke før kom.
De kommer tæt på byen og er sultne, så man har har ret til at skyde dem.
Jeg er meget ambivalent i forhold til ulven i Danmark.
Ved man hvorfor de er kommet?
Er det fordi det er ulve, som er blevet fortrængt af flokken?
Er der plads nok til ulve i Danmark eller er vores områder så begrænset og er vi så tæt befolket, at det ikke giver mening.
Jeg ved det virkelig ikke, men jeg savner oplysning i forhold til ovenstående.
Hvorfor emigrerer ulven til danmark efter 200 år?
I øvrigt er flåtens skovens farligste dyr.

Tove Lodal, Torben K L Jensen og Christel Larsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Jeg mener ikke vi skal være bange for ulve i Danmark, det vi skal være “bange” for, eller på vagt for, er de politiske ulve i dagens Danmark.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Anne Mette Jørgensen
jeg er absolut ikke ekspert, men oplyst interesseret. Som jeg har forstået det, skyldes ulvenes genkomst i DK flere forhold, først og fremmest at de tyske og polske bestande er blevet meget store, og derfor er det naturligt, at der opstår grupper af strejfere, som søger mod nye territorier. Dernæst er det en kendsgerning, at bestanden af råvildt - ikke krondyr - er eksploderet i Danmark. Råvildt er et primær-bytte for ulven - og hvis der er masser af mad, er der jo al mulig god grund til at slå sig ned.
I øvrigt er det meget sjovt, at du nævner skovflåten. Rådyr er en meget vigtig ´vært´for skovflåten. Det betyder, at nå der er mange rådyr, er der mange skovflåter. I den forstand kan man sige, at ulven gør et nyttigt stykke arbejde.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Flemming Berger, Carsten Munk, Anne Mette Jørgensen, Michael Hullevad og Dina Hald anbefalede denne kommentar
Jens Muff Hansen

Ulven er et superinteressant dyr, fordi det afslører så meget om mennesket.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Viggo Okholm og Dina Hald anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Bunden er vel nået når man uantastet kan skrive at to navngivne politikere bør skydes.

Torben K L Jensen, Henrik L Nielsen og Christel Larsen anbefalede denne kommentar

Jens Peter: Det tænkte jeg også lige over, men mon det var så alvorligt ment, og de samme politiker eller andre fra det parti har da tilkendegivet at det ville være i orden at likvidere personer som har deltaget på den forkerte side i Syrien. Men det er så langt fra ulvesagen, men ulve gør jo så som flygtninge i dag, går derhen vor der måske er bedre betingelser og hvis vi kigger tilbage i vores historie gennem de sidste par hundrede år, hvorfor ville de hvide til Afrika? Var det sult eller begær? Vi anser os som mennesker med uindskrænket magt og mulighed for både at slå ubudne gæster(dyr) ihjel for magelighedens skyld og ja vi skal leve, men hvis vi ikke passer på med vores muligheder, magt og begær så kunne det hænde at andre levende arter overlever og vi uddør og ansvaret vil ikke være dyrenes, men kun vor egen. Så skal vi ikke bare lade ulv være ulv og så bruge vores sunde fornuft.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Flemming Berger, Mogens Holme, morten rosendahl larsen, Ole Frank, Steen Bahnsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tænk hvis afrikanerne fik samme holdning til løver, flodheste, hyæner, elefanter osv. som jo er endnu større og meget "farligere" dyr, hvilket ramaskrig ville der så ikke lyde!

Ulven følger sine instinkter, mennesket kan følge noget det selv påstår, at have, sin intelligens!

Jeg vil foreslå, at man så til andre lande der i dag og altid har levet med ulve, f.eks. Rumænien, Rusland, Kina med andre, og så finder ud af hvad de gør for at beskytte deres husdyr og holde ulven på afstand.

Måske skal de danske landmænd, EU støttede fåreholdere med flere, lige stikke en finger i jorden, og så undersøge de løsninger der findes og så tage ved lære, i stedet for, at vælge den nemmeste og hurtigste mulige løsning, nemlig bare at slå det ihjel man ikke lige helt forstår eller kender, det er sgu den mørkeste og mest primitive side af mennesket der her viser sig.

Sæt tingene/ulven i perspektiv, hvor mange mennesker bliver f.eks. slået ihjel om året pga. trafikuheld hvor råvildt eller andre vilde fyr har været involveret? Hvis et krondyr pludselig står midt på vejen og man køre ind i sådan et, så kan det blive en grim oplevelse, skal vi så ikke også skyde/aflive alle krondyr, hvis vi altså skal følge logikken?

Hvor mange bliver skadet, eller det der er værre, af hunde hvert år, tyrer, køer osv.

Mennesket har en intelligens, skulle vi ikke prøve, at bruge den, hvor svært kan det være, at finde en intelligent løsning på denne her nye udfordring hvis viljen er der!

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Torben Skov, Flemming Berger, Mogens Holme, ulrik mortensen, Jens Falkenberg, Carsten Munk, Steen Bahnsen, Ole Frank og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Om det er alvorligt ment eller ej,Viggo Okholm, ved jeg ikke, men det står i en avis der opfattes som seriøs. Med hensyn til ulve, så gør jeg mig ikke klog på om de er farlige eller ej. Hundeejere har det med at sige at Rufus ikke er farlig bare man ikke klapper den, ser bange ud eller kører på cykel. Jeg vil sætte en del på at flertallet af dem der skriver så højstemt om ulven er bange for at gå ind på en fold med buhkøer og en tyr, selv om overfald fra deres side stort set er ukendt. Her på min lille ø giver DOF jægerne lov til at skyde ræve hele året rundt. Ræve er absolut ikke farlige for mennesker, men det kan de være for de for vilde fugle ude på strandengen. Man har sågar forsøgt sig med en såkaldt rævespærre, som skulle holde rævene væk. Der er dog stadig ræve på øen. Dejligt at de kan holde musebestanden nede. Ræve rydder også op, men hvis man er fugleven så er man fjendtlig over for ræve. Når nogle bønder i Jylland er bange for deres får, så er de bare nogle forbandede venstrebønder, mens rævehaderne er fugleelskere. Ovre på Møns-siden er der en dejlig skov. En naturskov hedder den, den er nu fyldt med skotsk højlandskvæg, angiveligt fordi den i sin NATURtilstand er for mørk. Derfor bruges der masser af penge på rydning, hegning og naturpleje i noget man foregiver skulle være en urskov. Jeg holder meget af at gå i naturen og jeg er enormt lykkelig over at langt de fleste naturelskere kun udtrykker deres kærlighed til den, men aldrig i deres vildeste fantasi orker at komme i den. Så jeg møder næsten aldrig nogen og tak for det. Ulve har vi jo ikke her øst for for Store Bælt, så dem er jeg ikke bange for.

Tove Lodal, Egon Stich, Alvin Jensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Morten Johansen

Ulven er sikkert en arketype, d.v.s. at vi har en medfødt, nedarvet forestilling om den. For nogle år siden havde jeg et bad trip på spids nøgenhat: Jeg var i et skumringslandskab, hvor jordovefladen var som lavet af en meget smuk mørkegrøn velour, og lige pludselig begynder denne overflade at hvælve sig voldsomt, og lige foran mig bryder et kæmpe, snerrende ulvehoved igennem "velouren". Jeg tror at jeg kunne have oplevet dette, uden nogensinde at have set en ulv, og det er nok derfor at den vækker så stærke følelser i os. Jeg tror ikke at den bliver særlig udbredt i Danmark. Krybskytter vil tage sig af dem.

ulrik mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

At flere bliver beskadiet af hunde end ulve er da indlysene, der er flere hunde, og de er taet paa.
Maaske er jeg den eneste her, der har levet i et stort ruralt omraade med ulve, og af den grund ikke har et mystisk/mytisk/romantisk syn paa dyret. Bliver det traengt, bla. pga indskraekning af deres habitat bliver de aggresive og bange, gaar alt for taet paa mennekser, og saa har vi det problem, som ses overalt i verden med rovdyr, hvis habitat er forsvindende. Mht landmaend, tilsyneladende heller ingen landmaend her i traaden.

Anne Mette Jørgensen

Ak ,ja det er deprimerende, at skovflåten stadig overses i den danske lægeverden og folk må drage udenlands for at blive behandlet, men det er jo som sagt en anden huístorie.
Vedr. ulven, så var jeg i sommeren 1917 i Klosterheden og anede på det tidspunkt ikke at ulven er til stede der.
Jeg var der med 2 små børn og en gammel lille hund. Jeg undrede mig ganske vist over at hunden gik med halen ml. benene, så måske har den kunnet lugte noget. havde jeg vidst det var jeg måske ikke taget derud. Det kan man så håne, men det er jo ikke et dyr vi er opvokset med, og angst er ikke rationelt.
Jeg bor normalt i København, og har muligvis et romantisk syn på dyret.

Som udgangspunkt mener jeg at de dyr der er her skal have lov til at være her. De har vel ligeså meget ret eller mere end os mennesker.
Det var min bror der oplyste mig om Klosterhedens ulve.
I italien har de vagthunde til at beskytte deres husdyr og i tyrkiet bruger de en hunderace, som hedder, Kangal.
De hunderacer er imidlertid også aggressive overfor mennesker, så her skal man altså også lære små børn at passe på!
At ulve nu har emigreret er muligvis fordi de er trængte i f.eks Polen og Tyskland, men så bør man måske hellere se på hvorfor.
Der er i Danmark mange kronhjorte, og andre hjorte bla i Nordsjælland for slet ikke at tage dyrehaven. Vi har dem jo, fordi vi synes de er smukke og en del er ligefrem importeret til glade for jægerne. Sika vildet f.eks. så udfra dette burde der jo være ulve på sjælland, for her er rigeligt føde, og så kunne vi måske slippe for flåten, som har et frugtbart liv her på Sjælland.
Vi forsøger at udrydde invasive arter,men det gælder jo kun arter, som vi ikke aktivt har importeret til glæde for kongehuset og andre højt på strå.
Jeg forstå udmærket at folk der lever i områder med ulve er angste, og det er nemt at være ligeglad , når man bor i andre landsdele.
At hunde er til større fare er rigtigt, man det er jo fordi man har racer, der er genetisk avlet til at angribe. Og der bliver stort set intet gjort for at anmelde ejerne.
i England er det helt forfærdeligt, og i 2009 angreb en kamphund et barn som døde midt i london.
Men så har vi alle dyreelskere og gudhjælpemig også dansk dyrlægeforening som råber højt. der er jo penge i skidtet.
Nå, sikkert lidt for meget for alle læsere.

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, ulrik mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er født og opvokset derude, hvor ulvene bor, så glem alt om at skyde mig et romantisk syn på dyr i skoene. Selvfølgelig kan ulve være farlige, men risikoen er minimal, sammenlignet med risikoen for at pådrage sig en MRSA eller en salmonella.

Hvis det er de fritgående husdyr, man bekymrer sig for, kunne man jo anskaffe sig et par ulvehunde. Der er hunderacer, som er specielt avlede til at beskytte landmandens dyr mod rovdyr uden at være aggressive mod mennesker.

Pyrenæeren er en sådan ulvehund, som er god til børn, samtidig med at den jager ulve væk. Det værste man kan sige om denne race er, at den gør ret meget, men det er netop det, der gør den til en god ulvehund: Når ulven hører sådan et par store hunde give hals, finder den selv ud af at gå et andet sted hen.

Så hverken husdyr, ulv, hund eller børn lider skade, den eneste, der lider lidt, er landmanden, som må finde sig i, at disse store hunde har en god appetit. Men hvis han har råd til patroner til sit jagtgevær, har han vel også råd til lidt hundemad.

https://www.youtube.com/watch?v=KJL-LMvbbnE

Tove Lodal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anne Mette Jørgensen, Peter Hansen, Flemming Berger, Mogens Holme, Ole Frank og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Jeg bor i midtjylland, hvor der er langt mellem boligerne og færdes dagligt i naturen. Jeg har kun set ulven een gang, da den traskede hen mod mig langs med mit 42 meter lange udhus (tidligere kostald). Jeg var ikke bange, og det var ulven heller ikke. Den luntede ind i min skov og var væk inden Papparazzy her kunne få fat i kameraet. Det har været en strejfer, og den opholdt sig i området i en lille uge. Det siger jeg, fordi det var nemt at høre på fuglene, når ulven var i nærheden. I juni måned er aftenluften normalt fuld af den store sangkonkurrence, men advarselsskrigene er vanskelige at overhøre. Morgenen efter mit ulvemøde lukkede jeg mine to katte ud, og jeg så aldrig min 6 måneder gamle killing igen. Vi har altid været vant til at have kat i 13 til 19 år, fordi vi har langt til asfalten og en stor nok naturgrund til at holde dem hjemme. En kat er bare en kat, men sådan føler jeg det ikke. Det vil kræve lidt empati at forstå dette mit syn på den nye situation, men jeg er ked af den nye bekymring, jeg føler hver gang min kat ikke dukker op til spisetid. Jeg er ked af den diskussion, hvor ulvens ret til at være her stilles over for vores uvilje mod at bo i et slagtehus med helt unødvendige drab af byttedyr. Hvis ikke mine børn forlængst var fløjet flere kilometer væk fra reden, ville jeg være meget bekymret for at lukke dem ud i naturen med det pålæg, at de endelig ikke måtte løbe, hvis ulven viste sig ! De fleste af os, der bor herude oplever vi har mistet en del af vores livskvalitet ved at færdes frit i vores fantastiske natur. Det er direkte uempatisk at mene vores frygt og uvilje er irrationel og kan forklares væk. Jeg føler det lidt som at være smidt ud af Edens have. Stemningen er trykket.

ulrik mortensen

Ulven kommer! ulvehunde, som Niels nævner kl.17.54 bliver allerede brugt som vogterhunde i Jylland, se ca. 6 min. inden i videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=C_HX4E2gxvQ&t=27s
Iøvrigt en glimerende og oplysende reportage om ulve fra TvGlad - respekt...

Jens Christensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Kjeldsen, Peter Hansen, Jens Thaarup Nyberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Peder Bahnes vending "helt unødvendige drab af byttedyr" lader vi lige stå et øjeblik. Hvordan afgøres et drab af byttedyr er nødvendigt eller unødvendigt? Det er en håbløs kommentar, der oser af misforståelse af naturens principper.

Forhåbentligt er Peder Bahne og hans katte veganere.

Jens Thaarup Nyberg

Peder Bahne; - 17:55
Ikke for at trykke stemningen yderligere, men strejfende ulve - også de vi ikke ser - er vanskelige at undgå.

Torben Kjeldsen, Peter Hansen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Lidt til sammenligning. Gennemsnittet for mennesker der bliver bidt af en hund i Danmark er ca 4000 hundebid om året. Der er ca 70.000 hunde i Danmark. Der er måske 30 ulve i Danmark. Sandsynligheden for at blive er bidt ????Mit råd støt de landbrug med erstatning der har dyrehold og som får spist dyr af ulve og 'hunde'. Og giv bidrag til at de køber en 'ulvehund' der kan passe på dyrehold. Og gå trygt i naturen, har ikke hørt om nogen i nyere tid hverken i Sverige, Norge eller Tyskland der er blevet bidt af en ulv på deres gåtur. PS Kronhjorte er farligere, de kan angribe når de er i brunst og sjovt nok går masser mennesker trygt forbi de søde dyr i Dyrehaven.

Tove Lodal, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar

Lad os lige se frem tiden. Naar dyr har det godt formerer de sig. Med soelle ca 30-40 ulve pt i Danmark synes alt fine and dandy. Men med den bette natur vi har her sammenlignet med f,ex. Kapaterne, Minnisota, som en naevner, Tyskland og andre store lande med vidtraedkkende natur med ulve, varer det da ikke mange aar, foer den afslappede maner overfor ulven aendrer sig. De er jo traengte, naar de kommer herop, deres habitat sypaa er forsvindende, saa jeg er ikke for optimsitisk. En ulvebro til Norge??

For dem der kan spansk. Nedenstaaende artiklen er fra den spanske avis "La Vanguardia" og handler om ulvens mangfoldighed i Spanien og Frankrig. Bla. om protester vedr. at mere end 100.000 dyr, sepcielt faar, er taget af ulve i det nordoestlige Frankrig 2017.
Men jeg vil flux skrive et indlaeg i La Vanguardia og referere til alle de gode raad her i traaden i DK, hvor ca 40 ulve er arriveret for nylig, om bla anskaffelse af ulvehun(e) og at de da skal vaere glade for dernede hos gallerne, at ingen tobenede meldes overfaldet/skambidt/spist.
http://www.lavanguardia.com/edicion-impresa/20180316/441551682515/los-lo...

Maria Dam - uden at kunne spansk vil jeg påstå, at enhver, der lader sine såkaldte "husdyr"rende frit uden beskyttelse, har et (med)ansvar for deres sikkerhed. Og hvor du har fra at 40 ulve skulle være kommet til Danmark ved kun du, men tallet er langt overdrevet.

Ole Frank, De render ikke frit, der er indhegning, men der er vel begraensning for, hvor meget man kan 100% sikre faareflokke paa mange tusinde stks pr landbrug mod den voksende flok af ulve i den del af Europa, jeg naevner. Tallet paa ulve i DK naevnes laengere oppe i traaden.
Der er et stort problem med ulve i det sydligere Europa, og det boer tages serioest her i DK. De er jo kommet herop, fordi de er traengte.
Danskerne kan roligt gaa ture i naturen, ulven angriber ikke mennesker, det er livstock, der rammes foerst og fremmest, og saa er der tilsyneladende diskussion om, hvordan der skal beskyttes.

Maria Dam - i tråden ser jeg ingen andre end dig selv nævne de 40 ulve. Men de officielle, dokumenterede tilfælde fra Naturhistorisk Museum ser sådan ud: "Fra og med 2012 er der blevet DNA-registreret 7 ulveindivider i Jylland: 5 hanner, 1 hun og 1 af ukendt køn. Derudover er der i 2017 blevet fotodokumenteret et kuld på otte ulvehvalpe".

En del er tilsyneladende forsvundet igen, desværre.