Læsetid: 2 min.

Velkommen til Informations Bogtillæg

Informations Bogtillæg skal være stedet for den mest påtrængende intellektuelle samtale om de kulturelle og samfundsmæssige emner, der optager vores tid
2. marts 2018

Da jeg i 1988 begyndte på litteraturstudiet i Aarhus var vores årgange en fremstormende generation, der dyrkede mange filosofiske helte. Heltene var alle franske, bortset fra en enkelt tysker, Walter Benjamin. Heltene bar navne som Ricoeur, Bataille, Lyotard, Baudrillard, Derrida og Barthes. På vores udsnit af nattehimlen var der imidlertid én stjerne, der lyste over alle de andre, nemlig Michel Foucault.

Hans vigtigste værker – det gælder Ordene og tingene, Galskabens historie, Overvågning og straf, Talens forfatning og Seksualitetens historie – blev læst som hellige skrifter og indoptaget som nadverbrød. Uanset om det handlede om det enkelte menneskes frigørelse eller en storpolitisk magtanalyse, så var Foucault svaret.

Det var ikke bare en lokal aarhusiansk sekt. Nej, sådan forholdt det sig stort set alle steder rundt omkring i landet. I halvtreds år har Foucault været den franske filosof, der har haft størst indflydelse på tænkningen på de humanvidenskabelige fag.

Men nu er der kommet sager frem om mestertænkeren, nemlig et hidtil upubliceret interview med Foucault fra 1979, netop trykt op i det franske tidsskrift l’Obs, der kaster nyt lys over hans kritiske projekt som forankret i det spirituelle. Især hvis man sammenholder interviewet med det netop posthumt udkomne fjerde bind af hans store Seksualitetens historie og hans rejsereportager fra Iran i 1978-79, hvor filosoffen begejstret skriver hjem om den nye åndelige rejsning under Khomeini.

Med andre ord forløses Foucaults opgør med det vestlige rationalistiske menneske og hans politiske spiritualitet så at sige af den islamiske oprørsbevægelse. De nye oplysninger kan være med til at forklare den mystiske kerne, der altid har været i Foucaults tænkning vedrørende hans forestilling om »menneskets død«.

Det er Per Aage Brandt, der i dette første nummer af Informations Bogtillæg bringer den historie til torvs. Brandts artikel viser sammen med Rune Lykkebergs interview med den liberale tænker, forfatter og politiker Michael Ignatieff, Jan-Werner Müllers skarpe kritik af Steven Pinkers oplysningspopulisme, Jakob Skovgaard-Petersens indsigtsfulde omtale af nye bøger om islam og anmeldelse af nye fagbøger noget af det nye, vi gerne vil med det her nye tillæg, nemlig at være til stede for jer læsere lige midt i den mest påtrængende intellektuelle samtale om de kulturelle og samfundsmæssige emner, der især optager vores tid – foruden, som hele tiden, at være det vigtigste sted for præsentation og kritik af den nye danske og udenlandske skønlitteratur som eksempelvis med Erik Skyum-Nielsens anmeldelse af Kim Leines nye roman.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kære redaktion af Informations bogtillæg.
Jeg abonnerer primært på Information p.gr.a. bogtillægget. Jeg går ud fra at jeg er den typiske læser: midaldrende, kvinde og gymnasielærer i dansk. Men selv en rutineret og interesseret læser som jeg, må give op over for den grafiske opsætning af det nye bogtillæg. Jeg er fan af både Kim Leine og Erik Skyum, men måtte kæmpe mig igennem Skyums anmeldelse, da jeg allerede på forsiden blev slået ud af den massive tekstmængde.
Jeg kan godt forstå at man i disse tider måske føler sig tvunget til fornyelse, og det kan nogle gange også være godt, men fornyelsen af det forhen fremragende bogtillæg, er efter min mening ikke en fordel. Både indhold og udtryk minder i stigende grad om et tidsskrift, og det er ikke det jeg personligt søger i et tillæg til en avis. Jeg spekulerer på om I har lavet en markedsundersøgelse af læsernes ønsker? I gaber over utrolig mange forskellige ting, når tillægget både skal dække skøn- og faglitteratur, interview og essay, og de meget lange og grafisk uvenlige artikler, indbyder ikke til hyggelæsning i sofaen. Ud af de 15 tætskrevne sider, har jeg selv kun interesse i at læse de 4 - det er dem med anmeldelser af skønlitteratur.
Jeg er klar over at man selvfølgelig skal prøve sig frem, og det kan jo også være, at I med den nye redaktionelle linje vil prøve at kapre nogle nye læsere, men hvis tillægget i dag viser sig at være det jeg kan forvente i fremtiden, må jeg overgive mig til Weekendavisen. Jeg synes det ville være rigtig ærgerligt - selvfølgelig for mig selv - men også at Information mister venstreorienterede læsere til en borgerlig avis.
Venlig hilsen
Birgitte Lamb

Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Havde glædet mig til det nye bogtillæg - primært fordi der ville blive behandlet andet stof end skønlitteratur. Jeg havde også frygtet og andetsteds kommenteret, at jeg håbede, at I ville afstå fra alenlange tekster.

Endnu har jeg ikke læst meget i dagens tillæg, for jeg blev så umådelig træt ved udsigten til den mur af tryksværte - og tekster med langt mellem afsnittene, der mødte mig. Fik med det samme en stærk fornemmelse af at være langt bagud, aldrig at få tid nok til at læse det stof, som jeg havde set frem til. Og heller aldrig at nå til vejs ende.

Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar