Læsetid: 6 min.

Grønlandske kunstnere fanget i økonomisk ingenmandsland

Den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen har fået afslag på støtte fra Statens Kunstfond, fordi hun bor i Grønland. Selv om hendes bog er skrevet på dansk og udgives af Gyldendal. Mange grønlandske kunstnere fanges som hun i et identitetsmæssigt og økonomisk ingenmandsland, som kan resultere i, at de ikke får støtte. Og det bliver ikke lettere for dem, hvis løsrivelsen bliver en realitet
Niviaq Korneliussen fik afslag på en ansøgning til Statens Kunstfond med den begrundelse, at hun bor i Grønland, og at Grønland i 1979 hjemtog kulturområdet. Hun fik ellers støtte fra kunstfonden i 2016.

Niviaq Korneliussen fik afslag på en ansøgning til Statens Kunstfond med den begrundelse, at hun bor i Grønland, og at Grønland i 1979 hjemtog kulturområdet. Hun fik ellers støtte fra kunstfonden i 2016.

Ditte Valente

20. april 2018

Niviaq Korneliussen fik i sidste uge en kedelig overraskelse, da hun åbnede sin mailindbakke. Den grønlandske forfatter havde søgt støtte hos Statens Kunstfond til sin kommende bog, opfølgeren til debutromanen om grønlandsk ungdomsliv, Homo Sapienne (2014), der ved udgivelsen blev rost af avisernes anmeldere og nomineret til fine priser, og nu var der kommet et svar.

»Idet det grønlandske landsstyre har taget kulturstøtteområdet hjem, har grønlandske kunstnere kun mulighed for at søge Statens Kunstfond om midler, hvis de har bopæl i Danmark,« stod der i mailen fra Statens Kunstfond, der viste sig at være et afslag. 

»Jeg var i chok,« siger forfatteren til Information og fortæller, at hun ikke forstod afslagets ordlyd, eftersom lovgivningen ikke har ændret sig siden 2016, hvor hun også boede i Nuuk. Dengang søgte hun samme arbejdslegat og fik det. 

Hun gav sig øjeblikkeligt til at formulere en formel klage. Hun sendte den samme aften, og i disse dage afventer hun fondens reaktion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Klaus Engelholt
David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Klaus Engelholt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Generationers makværk af lovgivning. "Denne lov gælder ikke for Grønland og Færøerne".
Vis nu lidt format fra Danmarks side, Og giv denne vordende nation alt den støtte den fortjener.
Vores historiske fællesskab fortjener, at vi behandler hinanden med respekt. Vi har blandet blod for mange år siden.