Læsetid: 2 min.

Det indeholder regeringens medieudspil

Medieaftalen for perioden 2019-2023 omfatter både public service-medier og private medier – her er de centrale punkter
6. april 2018

Regeringens udspil til medieforhandlingerne, Nye medier, nye vaner, nye tider, der blev præsenteret i går, tager afsæt i »det nye mediebillede«. 

I de seneste ugers politiske debat har geografi fyldt meget. Dansk Folkeparti har bl.a. krævet, at Radio24syv flyttes til provinsen, at DR bliver »mere synlige« i Jylland, og at TV 2 rykkes »tilbage til Fyn«. Det sidste med henvisning til, at en stadig større del af tv-stationens produktion foregår på Teglholmen i København.

I regeringens udspil fylder geografi imidlertid meget lidt. Til gengæld er der et markant ønske om at flytte midler fra offentlige til private medier.

Den kommende medieaftale skal gælde for perioden 2019-2023 og omfatter både public service-medier og private medier. Her er de centrale punkter i regeringens udspil:

 • Licensfinanseringen omlægges til finanslovfinansiering.
 • DR skal spare 20 procent af sit budget over en femårig periode, hvilket er cirka 770 mio. kr. Det skal blandt andet ske ved at lukke to af mediets i alt seks tv-kanaler.
 • 40 procent af TV 2 skal sælges.
 • TV 2’s regioner skal spare to procent om året de kommende fem år.
 • Regeringen vil seksdoble public service-puljen, der i løbet af forligsperioden øges fra 35 mio. kr. om året til omkring 220 mio. kr. om året.
 • Når Radio24syvs sendetilladelse udløber ved udgangen af oktober 2019, udbydes den igen. Men med en reduktion på 33 procent.
 • En tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning og en DAB-radiokanal med klassisk musik og kulturformidling skal sendes i udbud.
 • Digitale medier skal have momsfritagelse, ligesom de trykte medier får i dag.
 • Der etableres en pulje med henblik på støtte til distrikts- og ugeaviser på grund af mediernes betydning for nyhedsformidlingen i de lokale områder.
 • Iværksætterstøtten til nye trykte og elektroniske nyhedsmedier øges.
 • DR og TV 2’s forpligtelse til at købe dansk film ophæves, mens den øvrige filmstøtte med i alt 120 mio. kr. årligt øges.

Fra vores helt egen verden: Hvad vil det betyde for Information?

»Med henblik på at øge støtten til de lokale og regionale medier på bekostning af de landsdækkende medier sænkes det maksimale tilskudsbeløb til hvert enkelt medie,« står der i regeringens udspil.

I dag får Information i alt 25,5 mio. kr. om året. Hvad det maksimale tilskudsbeløb er, og hvor meget det sænkes, fremgår ikke. På gårsdagens pressemøde sagde kulturminister Mette Bock, at hun endnu ikke ønsker at sætte tal på. 

Kulturminister Mette Bocks (LA) ræsonnement synes at være, at når der skæres over det hele, vil der næsten som en naturlov opstå nye tanker, nyt, bedre og mere indhold.
Læs også

Den public service-pulje på 220 mio. kr., der oprettes, yder støtte til »alt audiovisuelt indhold på alle platforme – eksklusive skrift«. Det vil sige, at Information kan søge den ­– men ikke til traditionel avisproduktion. Til gengæld kommer internetbaserede nyhedsmedier fremover til at være momsfritaget, hvilket vil komme Information til gode.

Med andre ord er det endnu svært at sige, hvad konsekvenserne af udspillet er for Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu