Læsetid: 4 min.

Københavns nye dronning vender ryggen til Amalienborg

Den nye skulptur ’I am Queen Mary’ forestiller oprørslederen Mary Thomas fra de tidligere Dansk Vestindiske Øer. Hun kommer euforisk stormende med lige dele politisk, social og æstetisk kraft og sender et imponerende signal om, at historien er grimmere, end vi har lært i skolen
’I am Queen Mary’ er lavet af overfladebehandlet flamingo og spraymalet sort, men kunstnerne ønsker at rejse penge til at støbe skulpturen i bronze.

’I am Queen Mary’ er lavet af overfladebehandlet flamingo og spraymalet sort, men kunstnerne ønsker at rejse penge til at støbe skulpturen i bronze.

Nils Meilvang

4. april 2018

I Christina Hesselholdts roman Kraniekassen fra 2001 bliver fortælleren Agnethe optaget af Københavns statuer: et utal af konger til hest, som kunstnere sled med i årtier, en sær troldestatue i Valby og Den Lille Havfrue med en hale, der ligner afskåret fiskeskrald.

I 2014 bliver fortælleren Marble i Amalie Smiths roman af samme navn fascineret af Den Kongelige Afstøbningssamling og dens ca. 2.500 hvide gipsafstøbninger af skulpturer fra 4.000 års kunsthistorie. Marble ved, at de antikke græske skulpturer oprindeligt var bemalet med stærke farver, som er bleget bort, men eftertidens vestlige, hvide magtelite har set sit snit til at idealisere de uskyldsrent hvide skulptur(mande)kroppe, sådan at farvede kroppe har kunnet betragtes som afvigende.

Det har retfærdiggjort kolonialistisk udbytteri af alskens art. Romantikkens mest indflydelsesrige kunsthistoriker, tyske Joachim Winckelmann mente endda, at skønhed er hvid.

Den første sorte kvinde

Marble strejfer den måde, kunst, strukturel racisme og kolonialisme historisk set er forbundet på. I am Queen Mary går planken ud: Den syv meter høje statue af oprørslederen Mary Thomas fra de tidligere Dansk Vestindiske øer, en af flere magtfulde queens, er Københavns første offentlige skulptur forestillende en sort kvinde.

I lørdags manifesterede hun sig foran Den Kongelige Afstøbningssamling, der har til huse i Vestindisk Pakhus ved havnekajen, og som blev etableret i 1700-tallet af bl.a. den grusomme slave-’købmand’ Niels Ryberg. Hun står med ryggen til hoffet, blot få meter fra Michelangelos lige så høje David, en prototype på renæssancens forestilling om mandlig styrke.

I Am Queen Mary bliver det første danske mindesmærke over Danmarks kolonihistorie og det vil stå som en vigtig påmindelse om, hvordan Danmark koloniserede dele af verden og igennem flere århundreder tjente formuer på slavebundne menneskers arbejde.
Læs også

I am Queen Mary er blevet til i et samarbejde mellem de to billedkunstnere Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle i anledning af 100-året sidste år for salget af de tidligere Dansk Vestindiske øer til USA – et mørkt jubilæum, der heldigvis igangsatte en debat om Danmarks rolle som kolonimagt globalt. I kølvandet på dét kommer I am Queen Mary nu euforisk stormende med lige dele politisk, social og æstetisk kraft.

Dynamo for et fællesskab

Det er klogt tænkt af Ehlers og Belle at skabe en dialog med David, Vestindisk Pakhus og med hele den ansvarsforflygtigende fortælling om dansk slavehandel. Her sendes et imponerende signal til et bredt publikum om, at historien er grimmere, end vi har lært i skolen. For det er svært at ignorere Mary Thomas: Hun sad fængslet på dansk grund.

Selv om slaveriet i Dansk Vestindien var blevet afskaffet i 1848, var arbejderne stadig kontraktligt bundet til plantagerne og blev udnyttet hårdt.

Mary Thomas, en migrantarbejder fra Antiqua, blev en af oprørslederne i den såkaldte Fireburn-arbejderopstand på St. Croix i 1878 sammen med tre andre kvinder, alle fire blev sendt til København og fængslet. I dag er de helte på Jomfruøerne, gader er opkaldt efter dem, men kender vi dem overhovedet i Danmark?

Den symbolske oprejsning i at kropsliggøre Mary Thomas gør dette værk så stærkt. Jeg synes, at gaderne virker badet i håb, da jeg går Black Lives Matters’ I am Queen Mary-walk fra det tidligere kvindefængsel på Christianshavn, hvor Mary Thomas sad fængslet, til skulpturindvielsen med energiske taler, jubelråb og mennesker i alle aldre. I am Queen Mary virker som en dynamo for et fællesskab, der ønsker at nuancere historien.

Fuck ikke med mig

Selvfølgelig ville den symbolske og sociale kraft svinde ind, hvis skulpturen ikke også simpelthen var æstetisk vellykket, men det er den, og tilblivelsen gør den ikke mindre interessant: dansk-caribiske Ehlers og Belle fra Jomfruøerne, der begge i deres kunstneriske praksis udforsker erindring, identitet og usynlighed i forhold til nykolonialistiske fortællinger, har understreget, at ingen kender Mary Thomas’ udseende. Det har de gjort ved at 3D-scanne deres egne kroppe (og identitet og herkomst) og smelte dem sammen til én.

At lade Mary vokse ud af de to kroppe forvandler et smertefuldt fravær af personlig historie til en stærk kollektiv fortælling: Mary bliver også alle de andre glemte kvinder.

I am Queen Mary er lavet af overfladebehandlet flamingo og spraymalet sort, fokuseret sidder hun i en kurvefletstol og tager en pause fra oprørets rasen i en positur hentet fra et ikonisk billede af Black Panther-lederen Huey Newton. Hans spyd og riffel-attributter er blot byttet ud med en fakkel og et sukkerrør. Men Hueys ’fuck ikke med mig’-udtryk har Queen Mary beholdt (giv alle kvinder ret til dét udtryk hver dag!).

Soklens cement er gennembrudt af koraller, et almindeligt anvendt materiale ved husbyggeri på Jomfruøerne; det var oprindeligt slavernes arbejde at dykke efter dem, og nu vises deres usynlige arbejde frem. Er der også noget forsonende i korallernes skønhed?

Kunstnerne ønsker at rejse penge til at støbe I am Queen Mary i bronze. Og det gør de ret i. En by med en endeløs række af faderfigurer til hest kan ikke afvise en ny, øjenåbnende dronning. Især ikke når de royale rytterstatuer blev betalt af hendes tid og liv. I blæsten ved pakhuset blafrer flamingofaklen, og det er smukt, her står I am Queen Mary foreløbig altfavnende.

’I am Queen Mary’. Jeanette Ehlers og La Vaughn Belle. Den Kongelige Afstøbningssamling. Toldbodgade 40, 1253 København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Troels Ken Pedersen
  • Per Klüver
  • Katrine Damm
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
ingemaje lange, Troels Ken Pedersen, Per Klüver, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hjerl-Hansen

Jeg er ikke en stor fan af påmindelseskunst hihi som filmen The Square og statuen I am Queen Mary for det virker som om den fuldstændig ignorerer det forhold at sorgen er det mest komplekse i livet. Bevidsthed om økoting og bevidsthed om historie gør os kolde. En væsentlig ting som respekt for mennesker vækkes ikke på en varm og kærlig måde ved humanistisk besindelse og Alternativet. Vi bliver dresserede til at stå i Grand Teatrets foyer og tale om vores samvittighed. Men vores samvittighed og respekt begrundes i at vi alle slæber rundt på det livsvilkår at sorg er det mest komplekse i livet.

Philip B. Johnsen

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
Abraham Lincoln

Men i dag, globalt samlet set, blandt de rigeste og bedst millitæret udrustede lande, tales der for døve øre, den rige del af befolkningen, vil ikke vide af virkeligheden, kun prisen på olie, gas og kul og økonomisk vækst, interesser den brede rigeste del af befolkningen og deres nødvendighedes liberale økonomiske konsensus politikere, i den såkaldte elite, eller den nyeste iPhone produceret til slaveløn, med andre ord, er vigtigere, end den virkelighed resten af verdens befolkning, må nøjes med.

Benægtelsen er naturligvis ikke bæredygtigt på den lange bane, det ses i USA og Storbritannien nu, hvor uligheden ‘igen’ er nået, et ikke acceptabelt og opstands indbydende niveau, hvilket tvinger verden til en uønskede dialog om slaveri og bæredygtighed igen, men det vil sandsynligt kun føre til den næste væbnede konflikt.

Blandt politikere har ingen lært af historien, i den nødvendighedens politik såkaldte elite, er det fortsat, “put off confronting a difficult issue or making an important decision, typically on a continuing basis.l

Eller ‘kick the can down the road’, som det populært kaldes.

Nu handler det, i den for nuværende kollektive benægtede rige befolkning, i den virkelige verden om, ikke at falde i de gamle grøfter.

Der skal etableres rimelig og nyttig samhandel mellem Afrika er Europa og Nordamerika og Sydamerika, det er naboer og naturlige bæredygtige handelspartner, de menneskeskabte klimaforandringer indbyder til dette samarbejde, handel er frugtbart på længdekredsen af jorden, men i langt mindre grad rentabelt på breddekredsen af jorden.

Det er vigtigt at forså vores egen lange historie med slaver, herrefolket og kapitalisme.

I 1700 tallet var storkøbmændenes tid i Danmark, de var hovedrige, havde store ejendomme i København og godser på landet.
Disse mænd grundlagde deres formue på slaveri opium smugling og hvidvaskning af penge.

De danske storkøbmænd organiserede eksporten og salget af slaver til sukkerplantagerne på de Dansk Vestindiske Øer, de satte også opiumssmuglingen fra Bengalen til Kina i system, og de sørgede for hvidvaskningen af penge for blandt andet franske forretningsfolk, der ville undgå fransk beskatning, meget lig samarbejdet mellem Folketinget, EU og Goldman Sachs i vore dage.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Bjarne Corydon

I knap 250 år var De Vestindiske Øer en del af Danmark.
I tusindvis af slaver blev arbejdet ihjel i sukkerproduktionen.
Slaveejer mentalitet voldsparathed Danmark anno 2018 er intakt.

Orkanerne bliver kraftigere hvert år, det sikre regeringen, der er ‘stort’ flertal for forbrugsdrevet økonomisk vækst til danskerne.

Efter 251 år under Dannebrog blev Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan solgt til USA for 25.000.000 $ bygninger og alle indbyggerne solgt med.

I dag 100 år senere, skal det lokale parlement på Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan stadigvæk spørge kongressen i USA om lov, i en række af beslutninger, men ingen af lokalbefolkningen på øerne, har stemmeret i USA.

Sankt Thomas (engelsk Saint Thomas) var den første af Danmarks tre ø-kolonier i det tidligere Dansk Vestindien (fra 1672).
De to øvrige øer var Sankt Croix og Sankt Jan (Saint John). I dag er øen en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands.
I 1666 blev Dannebrog hejst på Skt. Thomas.

Efterkommer af danske slaver lever stadigvæk under vores danske slave lænker.

Fakta til de rige virkeligheds benægtende:
Det estimeres af UN/FN, at der de kommende få årtier kommer ‘nye’ 200 millioner klimaflygtninge.

Det globale energiforbrug, udledningen af CO2 stiger samlet set i 2017.

Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede globale energi forbrug i 2015.

Liberalismen, den rige del af verden og berlinmurens fald.

Fattigdom i underklassen:

I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere.
The Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Fakta om ulighed og fordeling af købekraft USA:
I følge Oxfam International's rapport "Working for the Few" 2014-2015, har den rigeste ene procent af befolkningen i USA, profiteret 95 procent af den samlede vækst, siden 2009, alt imens de 90 procent fra bunden alle blev fattigere.
Link: https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp-work...

"200 mennesker forvalter med deres respektive firmaer omkring 47 billioner dollar svarende til 60 procent af verdens samlede BNP."
Link: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2017/02/taler-saa-kapitalis...

Advarslerne har lydt i ethundrede år:
Fortællingen om kapitalisme drevet af den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet nogen mening siden 1896, da Svante Arrhenius (1859-1927) beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...
The father of climate change
Link: https://www.theguardian.com/environment/2005/jun/30/climatechange.climat...

“Carbon pricing solves the economic problem that CO2, a known greenhouse gas, is what economics calls a negative externality a detrimental product that is not priced (charged for) by any market.

As a consequence of not being priced, there is no market mechanism responsive to the costs of CO2 emitted. The standard economic solution to problems of this type, first proposed by Arthur Pigou in 1920 is for the product in this case, CO2 emissions to be charged at a price equal to the monetary value of the damage caused by the emissions.”
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

Jeanne Löwe Lindberg, Bent Gregersen, Ejvind Larsen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, Hanne Ribens og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar

.."en fakkel og et sukkerrør" - for mig at se ligner det snarere en fakkel og en kniv til høst af sukkerrør, mulige våben til forsvar og angreb. Det ville også være mere i oprørets ånd.

Troels Ken Pedersen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Det er jo en fin statue, men som jeg har skrevet i den anden artikel om statuen, så hører den jo bedre hjemme i det der i dag er de amerikansk-vestindiske øer. Hvor mange danskere idag ved seriøst ikke, at danske købmænd solgte negerslaver i det frem til det 19. årh.? Det er vist ikke på dét punkt, at både danskere, europæere, amerikanere, afrikanere, asiater, og resten af verden, mangler historisk viden.

Philip B. Johnsen

Slaver, herrefolket og kapitalisme.

CO2 udledning fra shipping og luftfart, svare årligt globalt til hele CO2 udledningen for storbritanien og Tyskland og er ‘ikke’ medregnet i klimaregnskabet i COP21 Paris aftalen.

“Københavns Lufthavn bliver stærkere af svensk flyskat.
Københavns Lufthavn advarede Sverige mod den nye flyskat.
De lærer ikke af vores erfaringer, siger lufthavnen.”

Link: https://www.information.dk/telegram/2018/04/koebenhavns-lufthavn-staerke...

Boycot flyrejser og resorts i Caribien, Thailand, Mexico, Africa mm, hvor de sammenhaenge der naevnes ovenfor fortsaetter

Jan H. Hansen

Statuen af Queen Mary står det helt rigtige sted. Efter oprøret i 1878 som hun var med til at lede sammen med tre andre kvinder blev de alle dømt til døden for deres engagement i oprøret. Men de blev benådet efterfølgende og sendt til et kvindefængsel på Christianshavn i København. Efter at have afsonet fem år i København blev Queen Mary sendt tilbage til St. Croix for at afsone resten af sin straf der.

Troels Ken Pedersen

Vi lærer om slaveriet i skole-historie, jovist. Men Københavns bybillede, det er ene og alene pæne ting fra koloni-historien. Derfor er jeg rigtig glad for Queen Mary.