Læsetid: 3 min.

Niels Barfoed til Curling-debutanterne: Blæs på den svære toer og lav endnu en etter

En lille situationsrapport fra Nervesanatorium Danmark eller elegien om den svære toer. Verden er for stor og for vigtig til at blive reduceret til et beskyttet værksted
Knud Romer modtager debutantprisen i 2006.

Knud Romer modtager debutantprisen i 2006.

Khan Tariq Mikkel

20. april 2018

Sommetider tror jeg, det er et stort nervesanatorium, jeg er havnet i, jeg mener Danmark.

Allerede når jeg stiller skarpt på, hvad der rører sig i den aktuelle litteraturdebat, er det ikke til at komme udenom. Yngre danske forfatteres situation har i længere tid givet anledning til stor offentlig bekymring, bred pressedækning, bl.a. bragte tv-programmet Gejst i marts en lang følsom reportage om den unge Morten Pape, der debuterede med romanen Planen, og nu gik til behandling på sit forlag.

Er De parat til, at jeg løfter sløret?

Nej nej, det handler ikke om sult, censur og anden forfølgelse.

Litteraturdebatten vender og drejer spørgsmålet om »toeren«, »den vanskelige toer«. Forstår De?

Det handler med andre ord ikke om forsømmelse – tværtimod!

Altså: Hvis jeg har skrevet en bog, hvordan skal jeg så nogensinde få skrevet en til? Det er bekymringen. Eller lad os sige: De har debuteret med f.eks. en større subsidær mindre digtsamling. Den er blevet nydeligt og måske ligefrem indviklet anmeldt. Så kan det ikke blive bedre.

Og nu må der – efter at De må se i øjnene, at tiden med oplæsninger i diverse Literaturhaüser er til ende – tænkes frem, og her trænger udfordringen om at yde endnu et dristigt bidrag til litteraturen sig på. MEN…!! Der rejser sig en stor, diffus blokering.

De vidste det ikke – men De var faktisk advaret. Hvad andet hørte vi på i årevis, dengang Knud Romer var på barsel med sin første roman og underholdt alverden om de hændervridende problemer med at undfange sin næste bog. Som lod vente og vente på sig. For lige som den var der, så var den der ikke … Og da den så var der, hurra, lignede den desværre ikke en rigtig toer. Og alle medier fulgte med i de romerske aborter med tilbageholdt åndedræt.

Jeg afbryder mig selv og siger til enhver, der gider høre: Hold op!

Curling-debutanter – er det, hvad vi skal have gående blege rundt i Danmarks unge litteraturpark? Er det den rolle, de nye talenter udi digtning bliver tilbudt?

Ryst pelsen!

Litteraturformidling handler ikke om litteraturformidling. Basta! Længere er den ikke. At der er tre-fire retfærdige og professionelle sjæle blandt landets kritikere rører ikke ved det faktum, at i massemedier, der leder efter det store publikum, er litteratur ikke litteratur. Det er noget man eventuelt kan få en historie ud af maskeret som noget andet og gerne bestyret af en eller anden livsstilekspert. I og for sig klager jeg ikke, for sådan har klaveret spillet i snart mange år. Og jeg tror ikke, det kan være meget anderledes med den udvikling, samfundet i almindelighed og mediebranchen i særdelseshed har taget.

Jeg siger kun:

Unge venner, fat det! Og ryst pelsen! Lad jer ikke domesticere så villigt i bekymringsindustrien! Den er under alle omstændigheder forloren.

Lad ikke den rimelige trang til opmærksomhed og anerkendelse tage pippet fra jer. Hop ikke unødigt på studieværternes og søndagsredaktørernes limpinde. Det fører ingen vegne. Ryg og rejs fra det kulturelle koordinatsystem, I bor i, og hvor I tillader og selv bidrager til, at den såkaldt vanskelige toer pumpes til en spærreballon over jeres talent. Afvis den klamme medynk. Og lad al sarthed fare!

Og forlæg om nødvendigt præstationerne. Det virkeligt vanskelige ligger ude i verden; ja, og dér er det værre end vanskeligt, bare vent! Der er meget hård hud, der venter utålmodigt på jer derude. Hent den og anlæg jer den! Det er tilmed klædeligt.

Talentet skal kort sagt ud af kuvøsen i en fart. Det kan ikke gå hurtigt nok. Tilgiv en gammel moralist at minde om det: Verden er for stor og for vigtig til at blive reduceret til et beskyttet værksted. Blæs på både »toere« og »treere« – det er derude, hvor alt hver gang er »ettere«, at det foregår.

Det lyder flot, men er godt.

Held og lykke!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu