Læsetid: 7 min.

’Roseanne’ er et billede på det splittede USA

Efter 21 års pause er arbejderklassehelten Roseanne tilbage på skærmen, nu som fuldtonet Trump-tilhænger i en familie, der er lige så politisk splittet som resten af USA. Relanceringen har trukket millioner af seere til, men serien har også delt vandene: For er den et velment forsøg på at forsone en delt nation? Eller en farlig normalisering af et nationalistisk snæversyn?
21 år efter at det sidste afsnit blev vist, er tv-serien ’Roseanne’ tilbage på skærmen med foreløbig ni nye episoder. Det politiske klima er imidlertid meget anderledes i dag, end da serien vistes første gang, og Roseanne Barrs Trump-positive udtalelser uden for skærmen har været med til at skabe debat om serien.

21 år efter at det sidste afsnit blev vist, er tv-serien ’Roseanne’ tilbage på skærmen med foreløbig ni nye episoder. Det politiske klima er imidlertid meget anderledes i dag, end da serien vistes første gang, og Roseanne Barrs Trump-positive udtalelser uden for skærmen har været med til at skabe debat om serien.

ABC

14. april 2018

En lattermild husmor sendte i 1988 rystelser gennem det amerikanske tv-landskab med et virkelighedsnært portræt af en økonomisk trængt arbejderklassefamilie fra Midtvesten. Den slags var man ikke vant til at se på tv. Sendefladen på de store kanaler var dengang domineret af serier som Cosby & Co og Hænderne fulde, der skildrede genvordighederne i middelklassens velfriserede kernefamilier.

Roseanne var anderledes. The Conners var overvægtige, højtråbende og dårligt uddannede; de boede grimt, talte bondsk og levede usundt, og hver dag var en ny kamp for at sikre den næste måneds løncheck. Men selv om pengene var små, var kærligheden stor, og intet nogensinde så skidt, at familien ikke kunne grine ad sig selv – og det fik Amerika til at grine ad sig selv.

Nu, 21 år efter at det sidste afsnit blev vist, er Roseanne tilbage på skærmen med foreløbig ni nye episoder, der igen sætter fingeren ned midt i nationens åbne sår: den politiske splittelse, der har tegnet USA, siden Trump kom til magten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Larsen
  • ingemaje lange
  • Annika Hermansen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
Michael Larsen, ingemaje lange, Annika Hermansen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Matthias Smed Larsen

Udtryk som »forsoning« og »enige om at være uenige« bruges i denne kontekst udelukkende til at skabe en falsk ækvivalens mellem hvad det nu engang er Trump står for, og hvad frk. Barr forestiller sig er "den anden side". Ideen om at alle synspunkter og ideer pr. definition har krav på at nyde legitimitet er latterlig.

Kim Øverup, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Anders Funch Lerche, Karsten Aaen, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar