Læsetid: 1 min.

Russisk film

De store revolutioner og verdenskrige, der har præget Rusland og Sovjetunionen gennem de seneste mere end 100 år, skinner også igennem i nationens dvælende og ofte dystre film
3. april 2018

Smilene er få i russernes dystre, dvælende film, og fortvivlelsen og den eksistentielle tvivl er i høj grad nærværende. Det skyldes formentlig både deres nationale sindelag, og at russisk film i dén grad er præget af tre historiske begivenheder: Den russiske revolution i 1917 og Sovjettiden, Anden Verdenskrig og Murens fald.

Det er meget få film, gamle som nye, der ikke på en eller anden måde forholder sig til de menneskelige, sociale og politiske aspekter af de store og ofte brutale omvæltninger. Og der er ikke mange instruktører, der synes at nære det store håb på menneskehedens vegne.

Russisk film er dog i høj grad også synonym med filmæstetiske og filmteoretiske landvindinger, ikke mindst takket være pionérer som Vsevolod Pudovkin, Aleksandr Dovzjenko, Sergej Eisenstein og Dziga Vertov. De var i stumfilmtiden med til at formulere det endnu unge filmsprog i deres værker og i teoretiske tekster, som læses og bruges den dag i dag. Siden tog billedpoeter og filmfilosoffer som Mikhail Kalatozov, Sergej Parajanov, Andrej Tarkovskij og Aleksandr Sokurov over, mens en moderne mester som Andrej Zvjagintsev portrætterer en nation, der moralsk, menneskeligt og spirituelt har spillet fallit.

10 instruktører og værker

  • Jakov Protazanov, Aelita, 1924
  • Dziga Vertov, Manden med kameraet, 1929
  • Mikhail Kalatozov, Tranerne flyver forbi, 1957
  • Iosif Khejfits, Damen med hunden, 1960
  • Sergej Paradzjanov, Granatæblers farve, 1969
  • Larisa Sjepitko, Opstigningen, 1977
  • Elem Klimov, Kom og se, 1985
  • Vasilij Pitjul, Lille Vera, 1988
  • Sergej Bodrov, Bjergenes fange, 1996
  • Lidija Bobrova, Bedstemor, 2003

 

Serie

Det skønne Rusland

Information tilbyder i den kommende tid den definitive indføring i russisk kultur. Vi præsenterer hver uge de vigtigste komponister, filminstruktører, digtere, romanforfattere, videnskabsfolk, skakspillere og scenekunstnere fra landets rige historie og med et kig på i dag.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu