Baggrund
Læsetid: 3 min.

Sibirisk black metal skal fortælle en anden historie om Sibirien

Den russiske musiker Ruslan Akimov har de seneste ti år forsøgt at tegne et nuanceret billede af Sibirien igennem sin musik
Ruslan Akimov er en af nøglepersonerne bag den nye black metal-bølge i Novosibirsk, og mange unge russere ser op til ham.

Ruslan Akimov er en af nøglepersonerne bag den nye black metal-bølge i Novosibirsk, og mange unge russere ser op til ham.

PR-foto

Kultur
13. april 2018

For mange danskere er Sibirien synonym med et frossent ingenmandsland med vilde bjørne som eneste tegn på liv. Men den 28-årige black metal-musiker Ruslan Akimov, der bor i hovedstaden Novosibirsk, ønsker at gøre op med det triste og kolde image.

»Sibirien er det sidste sted på jorden, mange ønsker at rejse hen. Men faktisk minder naturen om  Nordnorge, og jeg synes det er uretfærdigt, at Sibirien har et dårligere ry,« fortæller Akimov.

Sibirien og Nordnorge er begge kæmpe landområder med flot natur, smukke fjelde og isnende kulde. Ruslan Akimov synger om Sibiriens natur og dets mytologiske figurer i sit eget black metal-band Devilgroth, som han dannede i 2008. Devilgroth har udsendt syv albummer og har mange fans i Rusland, Tyskland, Storbritannien og USA. I 2017 blev bandets album Morena kåret som et af de ti bedste metaludgivelser af den anerkendte metalhjemmeside, metalinjection.com.

Fra jazzmusik til marshallhøjttalere

Ruslan Akimov kommer fra et hjem med klaver. Siden han var barn, har han spillet russisk folkemusik og jazzmusik. Han drømte om at kunne leve af at spille musik og valgte derfor at studere musik og teater ved Novosibirsk Universitet for Kunst. Men den folkelige og glade musik, der dominerede i øvelokalerne på universitet, fortalte en forkert historie om Sibirien og Novosibirsk, mener han.

»Da jeg blev ældre, gik det op for mig, at folkemusik og jazzmusik ikke afspejler mine omgivelser. Novosibirsk er meget grå med grimme bygninger. Da jeg hørte om black metal, fandt jeg den rette musikgenre til at fortælle historien om Sibirien,« siger Ruslan Akimov.

Flere gange om året pakker Ruslan sit overlevelsesudstyr og drager ud i den sibiriske vildmark. Her planter han sit telt midt ude på tundraen og går på opdagelse i naturen. Om aftenen sidder han ved bålet og filosoferer over livet. Den rå og uberørte natur er hans hovedinspirationskilde. Det er på teltturene, at Ruslan Akimov får ideer til sine sangtekster.

Bryder med normer

Black metal er ikke en anerkendt musikgenre i Novosibirsk. En stor andel af befolkningen tilhører den gamle skole af russere, født og opvokset under det kommunistiske styre. Unge og progressive russere møder ofte modstand, da deres tøjsmag og musikinteresse signalerer vestlig indflydelse. Dette har ført til voldelige sammenstød. Ruslan Akimov har selv oplevet at blive slået ned på gaden, fordi han har længere hår end den typiske novosibiriske indbygger.

»Mange russere er meget firkantede. De bryder sig ikke om mennesker, der skiller sig ud. Hvis man ikke ligner den stereotype russer, kan man få aggressive reaktioner,« siger Ruslan Akimov.

Over de sidste par år er det dog blevet bedre. Der er nu en skrøbelig våbenhvile mellem den ældre del af befolkningen og yngre black metal-fans. Så længe black metal-tilhængerne passer sig selv og ikke åbenlyst promoverer deres musik, sker der ingen sammenstød.

Ny undergrundscene

I Novosibirsk ligger en stor fabrik uden for byens centrum. Fabrikken havde sin storhedstid under Den Kolde Krig, da der blev fremstillet elektronisk udstyr til spionage på fabrikken, men blev siden forladt.

Ruslan Akimov har sammen med andre russiske musikere omdannet fabrikken til lydstudie og koncertsal. Her er vokset en undergrundsscene for black metal frem.

Ruslan Akimov er en af nøglepersonerne bag den nye black metal-bølge i Novosibirsk, og mange unge russere ser op til ham.

»Jeg håber, at black metal kan blive lige så anerkendt i Novosibirsk, som det er Europa. Jeg håber at jeg kan være med til at skabe en ny genre inden for black metal, nemlig sibirisk black metal,« siger Ruslan Akimov.

Black metal fra Nordnorge betegnes ’Norwegian black metal’. Ruslan mener, at det vil være en stor anerkendelse, hvis Sibirien kan lægge navn til sin egen musikgenre.

»Novosibirsk er en stor by, men her er næsten ingen turister. Mange turister rejser derimod til Moskva og Sankt Petersborg. Jeg tror, at den novosibirske befolkning vil blive mere tolerant over for black metal, hvis flere turister vælger at rejse hertil,« siger Ruslan Akimov.

Serie

Det skønne Rusland

Information tilbyder i den kommende tid den definitive indføring i russisk kultur. Vi præsenterer hver uge de vigtigste komponister, filminstruktører, digtere, romanforfattere, videnskabsfolk, skakspillere og scenekunstnere fra landets rige historie og med et kig på i dag.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her