Feature
Læsetid: 10 min.

Skal vi slette vores facebookprofil? Og hvor skal vi så gå hen bagefter?

Nu er det gået op for de fleste, at Facebook ved alt om os. Derfor er det blevet populært at slette sin profil – eller i hvert fald true med det. Journalist og facebookbeboer Rasmus Elmelund brugte sin påskeferie på at undersøge alternativerne
Nu er det gået op for de fleste, at Facebook ved alt om os. Derfor er det blevet populært at slette sin profil – eller i hvert fald true med det. Journalist og facebookbeboer Rasmus Elmelund brugte sin påskeferie på at undersøge alternativerne

Dado Ruvic

Kultur
7. april 2018

I disse dage er det ti år siden, jeg kom på Facebook. Og det er 30 år siden, jeg kom til verden. En tredjedel af mit liv har jeg altså været medlem af det blå internetfællesskab, og jeg må nok erkende, at jeg i den tid har brugt flere timer derinde end de fleste.

Fire år inden jeg kom på, i 2004, sad en 19-årig ung mand i Cambridge, Massachusetts. Hans navn er Mark Zuckerberg, og han var i gang med at opbygge det, der senere skulle blive verdens største sociale netværk. Han sad og chattede med nogle venner fra Harvard University. Hvordan han havde fået overtalt flere end 4.000 mennesker til at indtaste deres navn og adresse og uploade et billede af dem selv til netværket, kunne han ikke begribe.

»Folk har bare indsendt de her ting,« skrev han i gruppechatten. »Jeg ved ikke hvorfor. De stoler på mig. Dumme idioter.«

Det var The Business Insider, der for nogle år siden kunne vise denne knap så charmerende side af en ung facebookstifter.

I dag ved vi, at vi nok alle sammen har været nogle dumme idioter.

En forretning at krænke

De seneste uger og måneder har medierne været spækket med historier om, hvordan Facebook har adgang til mere data, end vi troede – og hvordan den data mere eller mindre skødesløst kan ende med at blive solgt videre. Dråben, der fik manges bæger til at flyde over, kom, da The Observer og The New York Times afslørede, at analysefirmaet Cambridge Analytica havde brugt data indsamlet fra en gruppe quizdeltagende facebookbrugere og deres venner til at lave en psykologisk profil på de pågældende brugere.

Den er angiveligt blevet brugt under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 til at sende målrettet materiale om Donald Trump til nogle facebookbrugere. I første omgang skulle 50 mio. mennesker være berørt, men i torsdags kom det frem, at det var ikke færre end 87 mio. – herunder knap 42.000 danskere.

Hele Facebooks forretningsmodel består dybest set i at krænke vores privatliv, som ph.d. Timme Bisgaard Munk sagde, da DR2’s Deadline tidligere i denne uge havde paneldebat om den »tillidskrise«, mediet står over for. Efter skandalen har der været den ene beretning efter den anden om, hvor forbavsende meget data, Google og Facebook lagrer om os, når vi bruger deres tjenester. #Deletefacebook er blevet et populært hashtag, og som moderne kritisk væsen er det vel min pligt at overveje at søge væk, som andre gør eller opfordrer til ... på Facebook. 

Et liv i en gigabyte

I første omgang beslutter jeg mig for at bruge min påskeferie på at udforske alternativerne. 

Inden jeg selv for alvor overvejer at slette min profil, vil jeg danne et overblik over, hvor meget de ved om mig. Så jeg downloader al min data. Det er ret enkelt – nederst i ’Indstillinger’-fanen klikker jeg på: ’Download en kopi af dine facebookdata.’

Da jeg har gjort det, sidder jeg med en tredjedel af mit liv foran mig. Det er overvældende. Mappen fylder knap en gigabyte, og hvis jeg åbner undermapperne med samtaler og kopierer dem ind i Word, fylder de tusindvis af A4-sider. Sorterer jeg dem efter omfang, kan jeg se, at den person, jeg har haft mest korrespondance med i mit voksne liv, er min veninde Tatiana.

Den næststørste fil er en gruppesamtale, jeg har med en gruppe af venner; en slags lokal sladdercentral og centrum for planlægning af fælles rejser og den slags. Herefter følger samtalen med min kæreste, og dernæst min ven Michael, min ven Jonas, min ven Rune ... Der er egentlig ikke så mange overraskelser. De første 10-20 mennesker på listen vil jeg også vurdere som nogle af mine 10-20 nærmeste venner i den virkelige verden.

Mappen indeholder også lange og i retrospekt usandsynligt tåkrummende korrespondancer med gymnasiekærester og gamle forelskelser. Det er alt sammen meget sjovt og navlebeskuende og afslørende, men jo altså ikke mere afslørende, end at alle disse informationer også ligger tilgængeligt for mig på min profil.

Godt nok kan jeg i den downloadede datapakke også se alverdens ip-adresser og tidspunkter for logins, jeg kan se rækkefølgen for, hvornår jeg er blevet venner med folk, hvem jeg har slettet som venner, hvilke sider jeg har ’liket’, hvem der har ’prikket’ mig. Men de mange mapper, der minutiøst dokumenterer min eksistens, forekommer umiddelbart mere hyggelige end uhyggelige.

Indtil jeg indser, at de er søgbare. Det er ikke bare hele mit liv, jeg sidder med mellem hænderne, men også et ekstremt detaljeret kartotek over min personlighed, min smag og mine holdninger. Og så kan jeg godt se det uhyggelige.

’Du kan altid sige nej’

Måske er tiden inde til at få benene på nakken. Timingen kunne i hvert fald ikke være bedre. Flere nye produkter markedsfører sig netop nu som alternativer til det mægtige sociale medie. Det første sted, jeg søger mod, er Vero. Et nyt socialt medie med en ambition om at gøre »onlineliv mere som virkelighedens liv«. De hævder ikke at stjæle mine data, og deres forretningsmodel er, at brugerne er abonnenter – ikke produkter, de kan sælge videre til andre firmaer. Den første million abonnenter har gratis adgang. 

Jeg downloader den smukke app efter at have set deres salgsvideo, der prædiker autenticitet og viser kernesunde tjekkede Brooklyn-amerikanere, der står på skateboard, spiller basketball, drikker langsom kaffe, hører grammofonplader, tager gammeldags fotografier. Efter at have indtastet mit navn, telefonnummer og min emailadresse bliver jeg præsenteret for en mulighed for at »finde mine venner«. »Vi kan hjælpe dig med at finde andre, der også bruger Vero ved at bruge dine kontakter,« skriver de og tilføjer: »Du kan altid sige nej.«

Jeg trykker ’fint’ og videre.

»Bare rolig, vi tager privatliv seriøst og ville aldrig bruge det her til at spamme nogen. Det er bare for at hjælpe jer til lettere at finde hinanden.«

De mener det virkelig.

Maskinen finder fire venner. En god kollega, en tidligere studiekammerat, min gamle underviser og en journalist, jeg engang har interviewet. Jeg sender dem alle en anmodning.

Efter et par dage, hvor jeg har forsøgt at navigere i den elegante, men – som naturlig følge af, at jeg ikke har nogen opslag eller forbindelser – gabende tomme app, accepterer en af kontakterne min anmodning. Det er underviseren, min gamle yndlingsunderviser fra Journalisthøjskolen.

Jeg spørger hende, hvorfor hun er herinde.

»Faglig interesse primært,« skriver hun. 

Nå. De tre andre svarer aldrig på mine anmodninger. 

Helt tomt feed

Jeg prøver også Are.na, et »medlemsfinansieret fællesskab for kreative tænkere«. Alle kan investere helt ned til 100 dollar i Are.na, hvis ambitiøse ambition er at lave et bedre internet.

Men mediet er lige så håbløst som Vero. Mit feed er tomt, for jeg følger jo ikke nogen, og i ’Explore’ kan jeg udforske andre brugeres opslag. Men det er bare en masse æstetiserede fotos, der bringer mindelser om Instagram og Pinterest. Jeg får jo ingen debatter, ingen sjove videoer og ingen påmindelser om gamle venners nye job, kærester og ferier.

Raftr, et nyt socialt netværk af den tidligere Yahoo-chef Sue Decker, der markedsfører sig som »mere civiliseret« end dets konkurrenter, og som kun bruger vores data til »internal company purposes«, er heller ingen succes for mig. Også MeWe, der ligeledes lover sikkerhed og grønne skove, er en skuffelse. Der sker simpelthen ingenting derinde, og jeg mister hurtigt interessen.

Uvægerligt får jeg associationer til de mange forsøg, der gennem årene har været på at lave et socialt medie, som kan konkurrere med Facebook. Hvor har jeg mange gange siddet og følt mig kvik og bevidst og eksklusiv, mens jeg har gloet ind i skærmen og et netværk som Ello eller Google Plus, der er blevet udråbt som den nye store frelser, indtil det er gået op for mig, at et socialt medie jo kun fungerer, når vi alle sammen er rykket med.

Som radiovært Henrik Føhns udtrykte det i Deadline-udsendelsen, er Facebooks største styrke, at vi alle sammen er der. Spørgsmålet er, om vi nogensinde »alle sammen« kommer til at være et andet sted.

Ifølge økonomer er en central grund til, at Facebook er så svær at komme af med, den såkaldte netværkseffekt. Internetøkonomien bliver i tiltagende grad monopoliseret, og alternativer har vanskelige vilkår, fordi de i udgangspunktet står tomme. Ligesom Googles algoritmer altid vil være klogest, fordi de bygger på mange flere milliarder af søgninger end nogen andre, vil Facebooks feed altid være bedst, fordi alle er der.

Samtidig er Facebook dygtige til at opkøbe eller kopiere sine udfordrere. Da Instagram voksede sig så stor, at den udgjorde en reel trussel, købte Facebook tjenesten. De forsøgte at købe Snapchat, men da de fik et nej, kopierede de bare Snapchats mest populære funktioner til Instagram.

Så hvis Raftr, Vero, MeWe eller Are.na skulle gå hen og vokse sig så store, at de bliver en reel konkurrent, sker der formentlig det, at Facebook ødelægger dem. Enten ved at opkøbe eller kopiere.

De reelle alternativer

Der er ikke ét alternativ til Facebook, men der er en del ret fine alternativer til flere af de centrale funktioner. Med inspiration fra bla. The New York Times og magasinet Wired er her en dissektion – og en guide til alternativer:

1. Nyhedsfeed

Nyhedsfeedet – som af Weekendavisens Anna Ullman er blevet døbt »den bundløse brønd af pacificerende scrollinglivslede« – er primær kilde til nyheder for mange af os. Selv læser jeg mere feed, end jeg læser papiravis og skønlitteratur tilsammen. Vi kan takke Facebooks afsindige algoritmer for, at feedet er et intelligent mix af historier fra nyhedsmedier, sjove videoer fra obskure underholdningsfora og personlige opdateringer fra venner og bekendte. Men også for, at vi næsten kun eksponeres for f.eks. politiske holdninger, vi er enige i. Nyhedsfeedet kan erstattes. Ret let. For mig gør Twitter det. Tilføjelsen Tweetdeck gør det muligt at følge flere strømme, f.eks. med hashtags, og ved at følge en kombination af medier, journalister, politikere, kendte, venner og bekendte får jeg alt rigeligt stillet mit behov for scrolling.

2. Messenger

Messenger er sikkert de flestes største bekymring i forhold til at sige farvel til det sociale medie. Man kan komme langt med emails og sms-beskeder, men et godt alternativ er Signal. Det er en krypteret besked-app, der findes til iOS og Android, og som kan downloades til både Mac og pc. Den er let at sætte op, kræver ikke brugerkonto og kan sende og modtage beskeder på lige fod med Messenger – og den understøtter også opkald. Til gengæld er der desværre ikke helt samme righoldige mulighed for sjove emojier og GIF-filer.

3. Third-party logins

Mange af os bruger Facebook som fælles login til andre tjenester. Vi tænker nok ikke engang over, at når vi logger ind på Hotels.com, Airbnb, Gomore eller Spotify, så er det sandsynligt, at vi bruger vores facebookoplysninger. Sletter man sin profil, skal man pludselig til at logge ind alle disse steder igen. Det kan være bøvlet. Men når det bøvl er overstået, er der en hurtig løsning på problemet: En såkaldt password manager, der ikke bare opbevarer dit kodeord til de sites, du bruger den til, men som også kan bruges til at generere et nyt og sikkert kodeord, hver gang du tilmelder dig en ny side eller app. Der er flere password managers, en velfungerende én er 1password.com.

4. Begivenheder

Efterhånden er en facebookprofil blevet så obligatorisk en del af det at være borger, at folk inviterer til receptioner, fødselsdage og endda bryllupper gennem det sociale medie. Jeg deaktiverede min profil i en måned for nogle år siden og fandt efterfølgende ud af, at jeg var gået glip af et par fester. Værterne havde simpelthen ikke opdaget, at jeg ikke var på Facebook. Det er selvfølgelig en risiko ved at slette – eller også er det en frigørende mulighed? Selv kan man uden Facebook sagtens invitere venner til begivenheder digitalt. Et fint program til det er Rsvpify.

5. Fødselsdage

Facebook har ændret det at have fødselsdag. Hver dag er der mindst et par venner, der fylder år, og nogle gange tager jeg mig selv i nærmest bevidstløst at skrive tillykke til dem. Sidst jeg selv fyldte år, fik jeg mange hilsner fra nær og fjern derinde, men paradoksalt nok flest fra fjern. Og selv om jeg jo ved, hvor bevidstløst de fleste af dem er skrevet, bliver jeg alligevel helt vildt glad for dem. Hvis man gerne vil opretholde den fødselsdagshøflighedskultur, vi har opbygget, er det muligt på den anden side af Facebook. Ret let kan man nemlig eksportere alle sine venners fødselsdage til Microsoft Outlook eller sin Apple-kalender. Man kan også gennemgå sin venneliste først og nøjes med at eksportere de vigtigste.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Sandberg

Et andet aspekt af denne enorme lagring af data er det miljømæssige. Facebooks nye datacenter i Odense kommer, så vidt jeg ved, til at bruge lige så meget strøm, som der på nuværende tidspunkt bruges på hele Fyn. Når jeg ser, hvad der bliver lagt op og delt på Facebook, er det så det værd? Er der så meget substans i det? Åbenbart. Det virker absurd. Engang kunne vi da godt kommunikere med hinanden uden Facebook. Telefon og e-mail er da opfundet...

Arne Albatros Olsen, Svend Erik Sokkelund, Vibeke Hansen, Anders Lund, Henrik Herskind, Steen K Petersen, Torben Arendal, Bjarne Andersen, Per Torbensen, Markus Lund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har aldrig følt et behov for at komme på Facebook - og jeg ser med undren, hvor afhængige brugerne er.
Der er masser af muligheder for kontakt, videns- og fotodeling via websites, blogs, sms, e-mail.
man kan sagde finde folk, man deler interesser med på internettet uden Facebook.
Og helt ærligt - verden har ikke brug at bruge CO 2 på at du deler billeder af din chokoladekage, missekat, nærmest 24/7 fotografering af dine børn. Og den fantastiske solnedgang, jeg ofte ser på Skibhusvej skal sgu ikke deles med nogen - tværtimod skal de hole øjnene åbne for solnedgangene der hvor de bor.

olivier goulin, Arne Albatros Olsen, Pelle Andersen-Harild, Jan Nielsen, Tom Andreæ, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Lis djørup, Jonna Jensen, Bjarne Andersen, Troels Brøgger, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Tommy Clausen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

"Som radiovært Henrik Føhns udtrykte det i Deadline-udsendelsen, er Facebooks største styrke, at vi alle sammen er der. Spørgsmålet er, om vi nogensinde »alle sammen« kommer til at være et andet sted."

Så nemt er det. Inden Facebook har jeg prøvet alt: Usenet, email, egen webside, forretningswebside, blogs, men der er ikke noget der slår de to milliarder brugere, hvoraf heldigvis kun omkring en tiendedel er lidt aktive. Resten bruger Facebook som de bruger flow-tv.

Det værste ved Facebook er alle de gamle, der ikke aner hvad de taler om, fordi deres viden kun er von-höhren-sagen. De frelste ikke-brugere.

Det er facebook selv der evt. bør 'delete' facebook - og overføre (dermed blanke) konti til 2.0. Der vil ikke være så meget tabt, tror jeg, som man forestiller sig, af betydning som ikke findes andetsteds ?

Eva Schwanenflügel

Det er netop kommet frem, at Messenger overhovedet ikke er spor privat. Facebook kan læse alt hvad man skriver og modtager.
Hm.. Det har jeg mærkeligt nok altid været klar over var tilfældet..

Lise Lotte Rahbek, Nis Jørgensen, Torben K L Jensen, Torben Arendal og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Du har ikke engang nævnt Diaspora* Project eller Mastodont! Begge services kører på åbne protokoller - der udvikles af bl.a. W3C (World Wide Web Consortion), der styrer standarderne for HTML og anden markup language - og alle kan hoste en server. Det bliver fremtidens sociale medier, men muligvis kun for aktivistisk sindede mennesker.

Steen Meyer, Anders Berggreen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Var der et liv før facebook? Livet skal leves ved at du selv tager fat i det og gør dit bedste for, at være tro mod dig selv og dine overbevisninger om dette eller hint. I den sammenhæng er facebook blot en parantes

Steen Meyer, Svend Erik Sokkelund, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar

Der er også GNU social. Endnu en fødereret tjeneste, som kan snakke sammen med de andre netværker på samme protokol, i dette tilfælde XMPP.

Ellers er der altid Reddit. Et gratis socialt diskussions- og linkdelingsforum som har eksisteret i næsten lige så lang tid som Facebook, hvor alle kan oprette et rum, som de bestyrer.

Jørgen M. Mollerup

Det er utroligt så blåøjede og naive brugere af de ‘sociale’ medier kan være. Dét der er ‘gratis’, betaler man for på den ene eller den anden måde. De ‘sociale’ medier er en guldgrube af en pengemaskine. Der er ikke opfundet et mere forførende begreb end begrebet sociale medier. Da ordet social er inkluderende, et rigtigt plusord, fritager det åbenbart brugerne for at tænke sig om. Som man reder, så ligger man. Jeg bruge ikke Facebook eller andre af de asociale medier. Jeg danser ikke tango med Fanden.

René Arestrup, Jan Nielsen, Steen K Petersen, Torben Arendal, Lis djørup, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Niels P Sønderskov

Hvis nogen er blåøjede og naive, er det folk, der snakker om sociale medier uden at have forstand på, hvad de snakker om Jørgen M. Mollerup. For ikke så mange hundrede år siden foregik det meste af handelen i verden som byttehandel, og de fleste af de to milliarder facebookbrugere er som jeg helt bevidste om den handel vi indgår. Der findes så en flok klogeåger, der tror de kan tale på de mange brugeres vegne, som fx mener det er meget privat, at jeg synes-godt-om The Rolling Stones eller følger Danmarks Radio. Hvor dum kan man være?

Niels P Sønderskov

Marcus Lund gør opmærksom på nogle udmærkede alternativer til Facebook, som ikke sælger data til højestbydende. Den store forskel er, som tidligere bemærket, at de ligesom dem Rasmus Elmelund har gravet frem har tabt. De har stort set ingen brugere i forhold til Facebooks, og den første forudsætning, når jeg skal vælge er, at de fleste af mine rigtige venner, bekendte og familie er med.

Sjovt nok tales der ikke meget om LinkedIn, der lever i bedste velgående, og som jeg selv har haft stor fornøjelse af. Twitter kan Trump til gengæld have for sig selv ;-)

Anne Mette Jørgensen

Jeg anede ikke i 2008-9 hvad facebook var, men rigtige venner opfordrede mig til, at tilmelde mig. Jeg oplevede fotos af børn på en strand i Spanien, mad på en tallerken i Cairo eller hvad har vi.
Jeg meldte ud, trods et mega besvær, jeg var rasende.
Efter nogle år forsøgte endnu en bekendt af få mig overtalt og jeg dummede mig igen. Lidt mere sofitsikeret end før, men ligeså meget en brækspand.
Så ville jeg så ih, så gerne have kontakt til en gammel skoleveninde, og bed i det sure æble, og fandt hende. Tak for det, fordi vi var vokset fra hinanden, og efterfølg. har jeg tænkt, hvis jeg virkelig ville hende, så kunne jeg have spurgt folkeregistret. Men nej, det koster lidt moneter og lidt mere tid, men det ville jo vise at jeg virkelig ville hende.
Det var bl.a andet sgu for nemt. Jeg afmeldte igen.
I foråret 2017 var jeg så himmelråbende idiot , at jeg tilmeldte mig igen med det eneste formål at komme i grupper, som jeg gerne vil være en del af. Goddaw, fint, det blev jeg , men oplevede også at blive svinet til, fordi jeg havde for få venner. Som jeg svarede så er venner ikke at finde på Facebook.
I okt, 2017 meldte jeg mig endeligt ud og kommer aldrig tilbage.
Det mest ubehagelige var da tilbagemeldingen fra lorte

lagkagen var, at min profil var åben i 14 dage , hvis jeg fortrød. Når man har udmeldt sig er det udmelding , fatter i det Idioter?
Jeg fatter ikke hvad det er folk går glip af uden idioten, udover at de ikke kan please deres narcissisme.
Det er er det mest rædselsfulde lort der er overgået os mennesker. Meld Jer ud og I vil få et rigere liv!

Kim Houmøller

Begynd med at afinstallere Facebook og Messinger på jeres telefoner. Dette vil være en rigtig god begyndelse. Behold kun det aller mest nødvendige. Har man oprettet sin profil, er det jo nærmest umuligt at slippe af med den igen. Det håber jeg bliver et lovkrav. Virker det ikke giv dem milliondagbøder.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Arendal og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Jeg syntes ikke at Facebook har tilført vores samfund noget som helst af personlig værdi. Vi er hverken mere sociale eller har fået flere venner (slet kontoen og se hvor mange venner du reelt har).

Til gengæld deler man gladeligt sine mest personlige informationer med fremmede mennesker og stater, organisationer og analyseinstituter. Disse er mest af alt ligeglade med dig, med mindre det har værdi for slader, reklame eller politisk manipulation.

Sådan hjalp det Obama, Trump m.fl. Det bliver et demokrati baseret på Facebook “værdier”.

Eva Schwanenflügel

Kim Houmøller

Rigtig god idé at afinstallere Facebook og Messenger-apps på telefon og tablet.
Facebook kan nemlig også tilgå sms og emails via deres apps..
Og så slipper man for irriterende notifikationer i tide og især utide.

PS. Har aldrig selv haft disse apps. Men kender masser som har.

Gorm Frederik Rasmussen

Den gamle svenske filmmand Hans Alfredson havde en telefonsvarer med beskeden (han var så smart aldrig at tage telefonen og han hadede telefonsvarere): Hvis det er vigtigt, så send et brev!

GR

Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Klaus Lundahl Engelholt

Markus Lund har allerede nævnt nogle af de fødererede tjenester. Lad mig her slå et slag for Scuttlebutt, som er 100% decentraliseret: Der er simpelthen ikke nogen central(e) server(e) der lagrer ens data.

Intro link: https://www.scuttlebutt.nz/

Det er nok lettest at komme i gang med klienten Patchwork.

Børge Rahbech Jensen

Hvis dette havde været en nyhed, ville det have været fake news.

Nej, Facebook ved ikke alt om os. Nej, Rasmus Elmelund har ikke undersøgt alternativerne. Det tages bare for givet, at de fleste mennesker lever hele livet digitalt.

Nogle alternativer til sociale medier kunne være caféer, værtshuse, foreninger, uddannelsessteder, kulturinstitutioner og andre fritidsaktiviteter.
Ja, mange aktiviteter bliver slået op på Facebook, men mange andre gør ikke.

Noget af det, Facebook ikke ved, hvis vi ikke selv fortæller det, er, hvordan boligen ser ud, hvordan vi er klædt, hvad vi har i køleskabet, hvad vi køber i fysiske butikker, hvor ofte vi gør rent og hvem, vi møder på gaden. Jeg ved ikke, hvad det er, når det nu ikke er privatliv.
Om de, der sidder på en café, ved Facebook måske, hvem de er i kontakt med, men ikke hvad de drikker, eller hvordan de er klædt, med mindre de selv fortæller Facebook af det. Det er knap privat, når det foregår på et offentligt sted.

Ja, der kommer mange fødselsdagshilsner med Facebook, og jeg afleverer for det meste en kort fødselsdagshilsen til mine venner på Facebook, når de har fødselsdag. Venner på Facebook har bare ikke meget at gøre med venner i det omgivne samfund, og der er ikke meget fest over en markering på Facebook. Det er vist mest til glæde for mennesker som jeg, der ikke har et socialt netværk af betydning.

Afsnittet om Begivenheder i det grå felt forstår jeg ikke. Det giver kun mening, hvis der ellers ikke eller kun sjældent er personlig kontakt, men i så fald giver det god mening ikke at blive inviteret til fx. jubilæum, fødselsdag eller bryllup. Selv bruger jeg mest 'Begivenheder' på Facebook modsat på den måde, at jeg deler på Facebook, når jeg mindst overvejer deltagelse i en aktivitet, er mødt op eller har været til en fest.

Den der råber lyver af Lea Korsgaard, kunne være relevant læsning p.t.: https://finnjanning.com/2018/04/08/den-der-raber-lyver/

Kenneth Krabat

Min facebookprofil har været passiv i over 3 år. Jeg blev syg af kræft, og brugte den i begyndelsen af behandling og heling til at dele og få gode råd, men så tappede virkelighedsforandrende depression så voldsomt, at jeg måtte trække mig.

Fordi facebook har fået en central rolle som “centrum” i vores kultur, og fordi meget få inviterer personligt længere (via mail, sms, RSS eller andre "push-funktioner", der rækker ud over eller findes uden for Facebook), ved jeg f. eks. ikke hvor mange relevante arrangementer, jeg har misset bare som professionel, men jeg har konkret oplevet, at jeg er ophørt med at findes BÅDE som digter OG som menneske for rigtig mange.

Jeg føler mig usynlig. Som et resultat af ikke at formå at blande mig på Facebook.

Længe betød det ikke noget, fordi jeg brugte alle min kræfter på at komme mig oven på kræftbehandling og senfølger af stråling, men nu hvor jeg (snart 4 år efter) har min energi tilbage, har jeg kun muligheden for at "blive synlig igen" for den større omverden, hvis jeg blander mig på facebook.

Men ét blik på min åbne konto og mængden af henvendelser og så breder panikken sig i mig igen. Al den støj!

Naturligvis er alt, vi gør, en læreproces. Ikke mindst den daglige sondring i informationer. Men når folk ikke længere ÉN AD GANGEN skriver, sms'er eller ringer, fordi alle behov stilles i ét medie (og al energi og tid bruges dér) og behovet for at blive sét og anerkendt som eksisterende aldrig rigtig mættes i strømmen af likes og derfor tvinger til fortsat fastholdelse af mediet… dét er at findes i en verden uden mennesker "i det fjerne". Der er kun de mennesker tilbage, som jeg selv formår at fastholde i at besvare en mail, en sms eller et opkald. Uden at kunne fortælle “bredt”, at jeg har ikke har samme stress-tolerence længere.

Mens jeg var sygest, var der fuldt fokus på folks identifikation med den virkelighedsforandrende eksplosion i min verden, som sygdommen og dens behandling var, men uden at kunne holde fast i at kommunikere på massehenvendelsens præmisser, er der intet. Og jeg mener virkelig INTET.

Jeg har ingen vrede over det. Jeg så helt fra begyndelsen med al tydelighed, at jeg alene ville kunne forvente den deltagelse som enhvert empatisk mennesker tilstår syge og lidende, de møder. Kunne jeg ikke selv række ud, havde Massen rigelig at gøre med at sortere i alle de andre henvendelser, som facebook jo ér.

Jeg blev glemt i alles sortering af støj. Fordi jeg ikke formåede at støje. Gøre mig synlig som menneske. Manifestere, at jeg fandtes, og på hvilken måde jeg fandtes.

Som indadvendt digter med fokus på det menneskelige, der dels var for syg til at påtvinge de andre mine meninger og dels ikke udgiver en digtsamling hvert år, er det en stærkt paradoksal oplevelse:

For at kunne tale om, hvad der efter min mening er sundt og godt for et menneske og dermed findes som menneske for flertallet, skal jeg gøre vold på min opfattelse af, hvad der er sundt og godt for et menneske. For at findes som digter, skal jeg påtvinge andre mennesker MIN støj. På facebook skal jeg GØRE LYD AF mit væsen med formålet at stjæle menneskers opmærksomhed over på min person.

Sådan har jeg tænkt. Og er fra facebookbrugere mødt af en holdning om, at det er bedre at nogen “støjer kvalitativt”, fordi det er bedre at bruge tid på noget, der udfordrer end noget, der bare stryger én med håret.

Men selv oplevede jeg dengang, at facebookbrugeren blot søgte efter “dét noget”, som ikke var ren støj, og at brugerens svar på indlæg blot var tilkendegivelse af enighed eller uenighed - og hvor var så næringen, der kommer af fordybelse?!

Findes dét rum, hvor støjen holder op? Findes det i dag som en mulighed ved at bruge facebook? Måske som en MÅDE at håndtere mediet på - hvor man ikke efterlades udmattet af søgen efter faktisk næring?

Hvordan kan man bruge mediet og IKKE miste energi?

Som et eksperiment vil jeg lægge nærværende indlæg på facebook som mit første indlæg i 3 år, og se hvad der sker.

Nikolai Beier, Lise Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Palle Pendul og Tine Byrckel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Jeg ser ingen grund til at slette sin Facebook-profil. Virksomhedens praksis er et udtryk for nutidens altomfavnende virkelighed inden for informations- og kommunikationsteknologi. Det gør ingen forskel, hvis man sletter sin Facebook-profil men fortsat benytter Google, Youtube, Android-telefoner, Apple-telefoner med videre eller måske endda er med på "internet of things"-bølgen. Der er rigtig mange uløste spørgsmål i denne sammenbæng, men forbrugerbevidst "erstatningsadfærd" gør altså ikke særlig meget i det store hele.

Der er - som det ses af indlæggene - flere forskellige problemstillinger, der knytter sig til de sociale medier, og - på grund at udbredelsen - i særdeleshed til Facebook. Men der er et særskilt problem, som ikke nævnes i den aktuelle debat, nemlig risikoen for, at Facebook og andre sociale medier i fremtiden kan forhindre enhver form for nødvendigt folkeligt oprør. Modstandsbevægelser, frihedskamp, opstand mod diktatorer, protester mod magtmisbrug; alle de redskaber, som i historien har været nødvendige for at styrte tyranner og sætte folkets vilje igennem overfor skrupelløse magthavere, er gjort ubrugelige med de sociale medier, fordi den mindste protest mod det bestående kan konstateres og kan imødegås fra første færd.

Er det ikke skræmmende at erkende, at den franske revolution, modstandsbevægelserne mod nazisterne i 40'erne, Prager-foråret i 1968, Murens fald, for blot at nævne få eksempler, ville være blevet forhindret med de mest brutale midler, hvis magthaverne havde haft adgang til de sociale medier og kunnet skaffe sig alle de personfølsomme oplysninger, som kan bruges til at slå hårdt ned mod opposition. Vi har i dag d. 9. april og snart nærmer vi os den 5. maj, men er det ikke en uhyggelig kendsgerning, at alle modstandsceller i Danmark under den tyske besættelse for 75v år siden ville være blevet optrevlet med de værst tænkelige konsekvenser for deltagerne. Med Facebook kan ingen gemme sig, ingen kan i diskretion samle frihedselskende mennesker i en nødvendig kamp mod undertrykkelse, korruption, magtmisbrug, , hvis behovet opstår en dag. Med adgang til din Facebookprofil kan magthaverne til enhver tid finde dig og dine ligesindede og neutralisere jer, uanset hvordan I gemmer jer og uanset hvor retfærdig jeres sag er.

Daniel Joelsen, Per Torbensen, Olav Bo Hessellund, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen, Kim Houmøller og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

Gå ingen steder hen digitalt. Drop de sociale medier. Det eneste det drejer sig om er penge.
Vågn op !!!!

Svend Erik Sokkelund

Hvis man har et klart formål med at begive sig ind i facebookland, kan det være et vældigt godt værktøj.
Jeg nørder med en high end fotoscanner, der ikke er bygget så mange af. Så er det godt at ha' et internationalt community af hjælpsomme hoveder at spørge til råds.
Der er sikkert andre muligheder, men facebook når, i kraft af de mange brugere, langt ud.

Svend Erik Sokkelund

Pas på, Per Madsen! Du er allerede i den digitale verden, på kanten af et meget socialt medie :-)

Niels P Sønderskov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tinne Stubbe Østergaard

Datamisbrug til overvågning er fremtiden, desværre, og det overgår de værste Big Brother-scenarier.

I Kina er digital overvågning som social kontrol allerede en realitet. Automatisk ansigtsgenkendelse fra offentlig videoovervågning indgår, ligesom sociale pointsystemer.
"Zhang Jian er ikke bare et A-menneske, men et A-plus menneske. En mønsterborger. Han passer sit arbejde, har styr på økonomien, overholder Kinas love, men har dog en enkelt ridse i lakken.

»Her kan De se, at jeg har fået et par minuspoint, fordi jeg gik over for rødt engang«, siger han, da vi møder ham i den østkinesiske by Rongcheng.

Den 42-årige kineser er mødt op i den lokale borgerservice for at få den seneste opgørelse af stillingen på sin »socialkreditkonto«. Det er en konto, der angiver det kommunistiske styres bedømmelse af ham og samtlige andre af Rongchengs 670.000 indbyggere, og som bygger på en omfattende – og voksende – mængde af data om den enkelte borger: om ægtestand, antal børn, bøder, straffeattester, banklån, kredithistorie, arbejdspladsvurdering, økonomiske forhold, og hvad ’systemet’ nu ellers finder relevant."
https://politiken.dk/viden/Tech/art6170748/Kina-udvikler-it-diktatur-der...

Alibaba vil konkurrere med Amazon og Ebay i Danmark:
"- I fremtiden vil vi have en forretningsdel i Danmark, som servicerer danske forbrugere. Gennem Alibaba skal de kunne købe frisk frugt fra Californien, bøffer fra Argentina og bananer fra Filippinerne, siger han til avisen.

Alibaba har musklerne til at sætte sig på det danske marked. Selskabet er enormt og førende i Kina.

Handlen via Alibaba overgår i værdi den samlede handel gennem både Amazon og eBay.

Ifølge Alibabas regnskab for regnskabsåret 2016, der sluttede med marts samme år, blev der handlet for 3323 milliarder kroner via selskabets platform i året.

I december 2016 havde Alibaba, igen ifølge selskabets egne regnskaber, 493 millioner aktive brugere om måneden."
https://hsfo.dk/erhverv/Kinesiske-Alibaba-vil-lave-dansk-onlinemarkedspl...
I Danmark har vore ansvarlige politikere tilladt salg af NETS, der administrerer vores NemID, som de selvsamme politikere har påbudt alle danskere at anvende, ligesom vi alle har et CPR-nummer, NemKonto og der er tilgang til ALLE vore personlige oplysninger gennem CPR/NemId til sundhed, sociale forhold, SKAT, bankkonti og reelt til HELE VORES IDENTITET.
Hvis nogen køber sig kontrol over NETS har vi som borgere og samfund ringe muligheder for at undgå, at 'nogen' misbruger data eller ligefrem afpresser os for at beskytte dem. Tænk på Tys-tys-kilden, hvor en enkelt medarbejder solgte informationer om kendtes Dankortstransaktioner. Hvis vi får et helt digitalt pengesystem vil alle vore økonomiske handlinger kunne følges - af hvem?

Og hvordan vil borgere, befolkning, samfund og verdenssamfund klare sig, hvis den digitale udvikling bliver til monopoler, destruerede monopoler, unfair konkurrence, censur eller blot sammenbrud?

Vi har indtil for nylig klaret os uden digital kommunikation og digital dataindsamling, men vores postvæsen er i dag ringere end i 1600-tallet og de fleste borgere er ikke vante til at kommunikere på andre måder.
Vil retten til et privatliv snart være et historisk emne?

Kim Houmøller, Steen Meyer, Olav Bo Hessellund, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Skal vi slette vores facebookprofil?
Ja!
Og hvor skal vi så gå hen bagefter?
Ud i Verden og drikke kaffe med en ven.

Daniel Joelsen, Jan Nielsen, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tinne Stubbe Østergaard

Første skridt på vejen mod ansigtsgenkendelse er allerede taget med burka-loven, den såkaldte 'tildækningslov'.
Politiet har kendskab til over 1000 ulovligt placerede overvågningskameraer, de stiltiende benytter sig af, istedet for at kræve af ejeren at de fjernes.
Hvem vil også få adgang til det nye National Genomcenter? Bliver det politiet? Bliver oplysningerne om vores højst personlige DNA videresolgt eller delt uden samtykke?
I forvejen foregår der ulovligheder i fuld offentlighed, ved sessionslogning og PET's opbevaring af data der burde slettes.
Vores personlige sundhedsdata deles og sælges til udlandet uden nogen form for kontrol.
Det kan kun blive værre.
Big Brother er allerede en realitet.

Tinne Stubbe Østergaard og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg slettede min fb-profil i 2016 efter at have været on-off i perioder. Jeg kommer aldrig tilbage. Det er der mange grunde til, men en af de vigtigste kan opsummeres ved at sige, at jeg ikke er et brand. Og jeg synes, det er umuligt at blive andet derinde. Det er en popularitetskonkurrence, når det er værst, hvilket det tit er, og man reduceres meget hurtigt til en form for underholdning.

Almindelig kriminalromanslogik kan få os til at overveje flg.:
1. Hvem har en realistisk teknisk mulighed for at overvåge dig? (Mulighed)
2. Hvem har ressourcer til at overvåge dig samt udvinde meningsfyldte oplysninger af overvågningen? (Midler)
3. Hvem har en tilstrækkelig stærk interesse i at få disse oplysninger om dig? (Motiv ifht. evt. risiko)
Kan vi svare "Staten", "Facebook" eller andre på alle 3 spm. så kan vi nu forsøge at beregne hvor sandsynligt det er at en overvågning foregår.
I det tilfælde at vi når frem til at der foregår overvågning, kan vi jo overveje om vi mener den foregår helhjertet eller om det bare er 'lidt ind i mellem'.

Hvis vi vil forsøge at begrænse overvågning kan vi jo næsten kun pille ved motiv vs. risiko.
Vil en bøde der halverede Facebooks værdi være tilstrækkeligt for at de dropper overvågning eller skal vi op i en bøde på 100% af Facebooks værdi før de stopper?
Hvordan fjerner vi Statens motiv?

Nis Jørgensen, Torben Arendal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Forleden var jeg ned i Kronen i Vanløse for at spise en shawama, fordi de der bruger skært oksekød som ikke er unødigt krydret. Jeg bruger altid kontanter og har en gammel nokia mobil.
Nogle timer efter at jeg var kommet hjem gik jeg på FC, og sandeligt ikke om en reklame fra den pågældende shawama bar dukket op på siden.

Hvordan fanden vidste de det ?

Arne Albatros Olsen

Anyway, Jeg håber, at de drukner i arkiveringen af menneskelige banaliteter.

olivier goulin

@Arne Albatros Olsen

Din telefon har nok haft fat i deres hotspot - eller også den lokale GSM antenne.

/O

Vi lever i et overvågningssamfund om det er den ene eller anden platform - der er altid nogen som kan følge med i det vi vælger at foretage os :-/