Læsetid: 9 min.

»Tænk bare at vågne op en dag, når karrieren er slut, og være helt lost. Det er derfor, jeg læser bøger, som om det var lektier«

Den danske professionelle cykelrytter Christopher Juul-Jensen har brugt litteraturen til at skabe balance i sit liv som professionel cykelrytter. Spørgsmålet er bare, om der overhovedet er plads til et intellektuelt liv, når man vil være en vindende sportsmand
For den danske professionelle cykelrytter Christopher Juul-Jensen udelukker interesserne for cykling og litteratur ikke hinanden. Men han er med egne ord først og fremmest cykelrytter.

For den danske professionelle cykelrytter Christopher Juul-Jensen udelukker interesserne for cykling og litteratur ikke hinanden. Men han er med egne ord først og fremmest cykelrytter.

Paul Hanna

26. april 2018

Halvvejs igennem karrieren kæmper den 28-årige danske cykelrytter Christopher Juul-Jensen med to problemer. Det ene er omverdens billede af ham som den selvopofrende hjælperytter. Det andet er hans kamp for at kombinere livet som sportsmand med et voldsomt begær efter litteratur og viden.

Christopher Juul-Jensen er nemlig ikke kun cykelrytter. Han læser, og han skriver digte. For nylig har han læst de to forfattere J. D. Salinger og Virginia Woolf. Men det intellektuelle og cyklingen støder nogle gange mod hinanden. For hvordan bliver man en benhård vinder samtidig med, at man har tid og kræfter til at dyrke kulturelle interesser?

På en café i København beskriver Christopher Juul-Jensen sin kamp:

»Jeg gider ikke at være en digtskrivende og dybttænkende cykelrytter. Jeg vil være en fucking god cykelrytter. Det handler vildt meget om, hvem jeg vil være, og det er jo et kæmpestort spørgsmål. Hvem er jeg?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • Carsten Munk
  • Jørn Andersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Flemming Berger, Carsten Munk, Jørn Andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jonathan Larsen

interessant kobling. Godt når eliteudøvere giver sig i kast med noget, der ligger i en helt anden boldgade. Den tidligere fodboldspiller Ebbe Sand gjorde det samme og læste til ingeniør samtidig med, at han spillede fodbold på højt plan. Hatten af for det :).
Forsat god helligdag

Henrik Brøndum

Al ære og respekt for at prøve at gøre mere end en ting. For mig er den mest imponerende amatørsportsmand i verden i dag, den amerikanske lastbilchauffør, sumobryder og MARATHONLØBER Kelly Gneiting. Med en kampvægt på ca. 420 pounds, er det oplagt at han opfylder hvad alle forventer af en fastfood spisende truckdriver, og at det kan bruges i sumobrydning. Men når marathon derefter tilføjes, så har vi en mand der ikke vil sættes i bås!

Morten Balling, Flemming Berger og Jonathan Larsen anbefalede denne kommentar

Laurent Fignon, der var intellektuel og farmaceut, havde det vist ikke for nemt i sin tid. Hans cykel-kolleger så skævt til ham, men det forhindrede ham dog ikke i at vinde adskillige løb, og så han vist god nok alligevel.
Det er jo ikke fordi cykelryttere er en flok båtnakker, langtfra. Mange er på sin vis livskloge nok, men som CJJ siger, så kræver cyklingen så stor en koncentration og tid, at der ofte ikke er plads til ret meget andet.
Måske skulle CJJ tage en snak med Brian Holm, der jo ikke lægge skjul på, at han både er til klassisk musik, kunstmuseer, og desuden har skrevet et par begavede bøger om cykling og kræft.