»Jeg sørger for at holde mine udgifter nede. Det er en telefonregning, husleje og mad, og det er det. Da jeg fik antaget min første bog, fik jeg et forskud, og det fik mig i gang med min nye roman. Derefter fik jeg statens kunstfonds arbejdslegat på 50.000 kroner. Det er vel og mærke et beløb, som man skal betale skat af. På grund af mine lave udgifter kunne jeg holde fri i fem måneder. Også fra oplæsninger og arrangementer. I efteråret måtte jeg igen tage ud og læse op, hvilket var ekstremt frustrerende, fordi jeg var i gang med en ny roman. Derfor tog jeg også et telefonsælgerjob, mens jeg boede i Aarhus. Det var bare for at have lidt på kistebunden. Det sikrede mig en tryghed, der gjorde, at jeg kunne få skrevet bogen færdig. Lige nu går jeg bare og venter på statens kunstfond. Det er det meste nervepirrende tidspunkt på året. Man ved jo ikke om man får et legat, eller om man bliver vildt forsinket, fordi man skal ud og søge et job.«
»Jeg slapper meget mere af, når jeg har økonomisk stabilitet. Jeg ligger ikke søvnløs og spekulerer over min økonomi, men over mine romaner, og det er naturligvis meget federe. Jeg ser frem til mine royalties til sommer. De bliver jo kun afregnet én gang om året, og det er ikke noget, jeg bliver tyk af. Jeg prøver at være åben omkring salgstal. Min roman har solgt seks oplag, så jeg tror, at vi er oppe på omkring 10.000 bøger. Jeg har det ikke økonomisk skidt, men der skal meget mere til for at kunne leve på et niveau, der svarer til, når man har et ordinært fuldtidsjob. Det, jeg får udbetalt, er der jo ikke betalt skat af, og der er ikke lagt til side til pension eller feriepenge. Det er der intet af.«
»Som forfatter er der nogle legater, du kan søge, hvis din økonomi er meget skrantende. De kommer ofte af de overskydende Copydan-penge. I stedet kunne man måske overveje, om man ikke kunne bruge nogle af de midler på at give forfattere mikrolån. Jeg kommer aldrig til at kunne låne penge i en almindelig bank, fordi jeg ikke er kontraktansat og ikke kan vise lønsedler for de sidste tre måneder eller bevise, at jeg har et job. Jeg kan næsten ikke engang bede om et overtræk på mit kort, når min udbetaling fra forlaget bliver forsinket. Det er helt essentielt at have penge til en bolig, når man skal skrive. Jeg kom først for alvor i gang med at skrive, da jeg flyttede ud i en lejlighed i Gellerup.«
»Problemet med penge og kunst er jo, at man et eller andet sted, gerne skriver sine bøger gratis, fordi det er så vigtigt for en. Det er ens hjerteblod. Jeg er nærmest villig til at sælge alt min inventar for at skrive, men det går jo ikke. For mig har det været centralt at tage det at skrive som et job. Jeg siger ikke ja til oplæsninger og arrangementer uden betaling. Jeg skal jo have penge ligesom alle andre. Det er ikke altid, at arrangørerne forstår det. Jeg kan godt lide at komme ud og optræde. Det er en måde at betale huslejen, men jeg vil selvfølgelig helst fokusere på det at skrive.«
Danske forfatteres økonomiske levevilkår
- 44 % af alle danske forfattere har en samlet indkomst på under 100.000 af deres forfattervirksomhed.
- Gennemsnitsindkomsten er 267.000. Her kommer langt over halvdelen af pengene fra almindeligt lønarbejde.
- Det gennemsnitlige overskud af selvstændig virksomhed er 157.000.
- Omkring 60 % af forfatterne har ikke anden beskæftigelse end deres selvstændige virksomhed.
- Der er en stærk beviselig sammenhæng mellem mængden af tjente penge, og den tid det er muligt at lægge i forfatterarbejdet.
- 78 % svarer ja til, at manglende indtjening er skyld i manglende tid.
Forfattere og penge
Penge er en forudsætning for at have tid til at skrive, men penge er også et ømtåleligt emne blandt kunstnere. I denne lille serie fortæller fem forfattere om deres forhold til penge, tid og den evige økonomiske usikkerhed.
Seneste artikler
Identitetsskiftende forfatter: »Jeg ved alt om pengemarkedet«
17. april 2018Madame Nielsen hader penge og vil helst ikke beskæftige sig med dem. Alligevel ved hun alt om pengemarkedet og dets mekanismerGlenn Christian: »Jeg tjener nærmest ikke noget«
17. april 2018Forfatteren Glenn Christian er aktuel med bogen ’Månen atlas over sandparken avenue’. Her fortæller han om, hvor svært det er at leve som forfatter, hvis man ikke skriver krimierDigter Tine Høeg: »Jeg har aldrig været så økonomisk bevidst som nu, hvor jeg skriver på fuldtid«
14. april 2018Tine Høeg debuterede i 2017 med sin fortællende lyrik ’Nye rejsende’. Hun mener, at forfattere bør finde sammen i nogle stærkere fællesskaber
Det er da en fin lille artikel om forfatteren Thomas Korsgaard, men jeg mangler anmeldelsen af hans sidste bog: En dag vil vi grine af det.