Kommentar
Læsetid: 2 min.

Det er tvivlsomt om Nobelprisen i litteratur 2018 kan uddeles

I 2018 er det ikke længere muligt at ignorere anklager om seksuelle krænkelser og overgreb, og den belastede fortid er akademiet nødt til at få gjort op med for at vinde ny troværdighed. Og det kræver sandsynligvis et helt nyt akademi
Hvis Nobelprisen i litteratur ikke uddeles i år, vil det være historisk, for siden prisens første uddeling i 1901, er det kun nogle år under henholdsvis Første og Anden Verdenskrig, at den ikke er blevet uddelt. Her meddeler Sara Danius verdenspressen, hvem der har vundet prisen i 2017.

Hvis Nobelprisen i litteratur ikke uddeles i år, vil det være historisk, for siden prisens første uddeling i 1901, er det kun nogle år under henholdsvis Første og Anden Verdenskrig, at den ikke er blevet uddelt. Her meddeler Sara Danius verdenspressen, hvem der har vundet prisen i 2017.

Ritzau Scanpix

Kultur
20. april 2018

Det Svenske Akademi er mere end den årlige uddeling af Nobelprisen i litteratur, men den er den vigtigste grund til, at store dele af verden i disse uger følger med i balladen i akademiet. For første gang er jeg for alvor begyndt at tvivle på, om prisen overhovedet kan uddeles i år.

Hvis det sker, vil det også være historisk, for siden prisens første uddeling i 1901, er det kun nogle år under henholdsvis Første og Anden Verdenskrig, at den ikke er blevet uddelt. Med andre ord, uanset politiske kriser, depression, kold krig og samfundsomvæltende reformer har Nobelprisen i litteratur været et fast element hvert år. Skal 2018 virkelig være undtagelsen, hvor dem der står for at hylde den ypperste litteratur, sad fast i interne stridigheder og slagsmål i al offentlighed?

Der er i skrivende stund 11 medlemmer tilbage af det akademi, der rummer 18 personer. Flere kan følge efter i forlængelse af torsdagens møde. Dermed er akademiet lige nu ifølge vedtægterne ude af stand til at træffe beslutninger. Det kræver nemlig 12 medlemmer, og nye medlemmer kan først rekrutteres, når de udpegede medlemmer dør.

Onsdag lod den svenske konge enevældigt meddele, at han vil ændre i vedtægterne, så dem der ikke længere ønsker at deltage i arbejdet rent faktisk kan gå og de tomme stole blive fyldt op. Det er godt og vil også kunne gennemføres inden prisen, men det ændrer ikke på, at konflikterne er så store og uløste, at det er svært at forestille sig et stærkt og enigt akademi, der til oktober kan præsentere årets modtager.

Følg Det Svenske Akademi

Gå ikke glip af, hvad vi skriver om Det Svenske Akademi. Følg emneordet ’Det Svenske Akademi’ på mail. Så får du automatisk en påmindelse i din indbakke, når vi har nyt om dramaet i Akademiet. Meld dig til her.

Meget symptomatisk kan akademiet med den nye talsmand Anders Olsson end ikke enes om en pressemeddelelse med en udtalelse vedrørende den advokatundersøgelse, som Sara Danius havde sat i gang, men er flere gange blevet udsat. Det er som om hele akademiets liv står og falder med den tekst, og den kan symbolsk og helt konkret ikke skrives.

Den tidligere så respekterede Horace Engdahl viste sig som en stor magtspiller. Hans fløj i akademiet vandt i første omgang magtkampen mod Danius, men den sejr har vist sig at være en pyrrhussejr, for med den synes hele akademiets legitimitet at være forduftet.

I 2018 er det ikke længere muligt at ignorere anklager om seksuelle krænkelser og overgreb, og den belastede fortid er akademiet nødt til at få gjort op med for at vinde ny troværdighed. Det kræver sandsynligvis et helt nyt akademi, så derfor nok ingen Nobelpris i 2018.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her