Læsetid: 15 min.

Arkivet findes; digtene, notaterne og udkastene findes

Inger Christensen er en af de største europæiske forfattere i det 20. århundrede, en af de få, man stadig vil kunne huske om 100 år – og ikke kun i Danmark. I ti år, siden Inger Christensens død, har hendes efterladte papirer samlet støv i et arkiv på Det Kongelige Bibliotek. Nu udkommer de i et gigantisk mammutværk på knap 1.000 sider, der kaster nyt lys over den verdensberømte digters arbejdsproces
Det væltede ud med digte, notater og udkast til romaner fra Inger Christensens arkiv. Det er blevet til ’Verden ønsker at se sig selv’, en bog på 955 sider.

Det væltede ud med digte, notater og udkast til romaner fra Inger Christensens arkiv. Det er blevet til ’Verden ønsker at se sig selv’, en bog på 955 sider.

Ole Buntzen

25. maj 2018

»Det var som at finde en skat,« siger Marie Silkeberg. Den svenske digter og oversætter taler om den aprildag i 2015, da hun første gang trådte ind ad døren til Inger Christensens personlige arkiv på Det Kongelige Bibliotek og blev overrumplet af, hvad hun selv betegner som »en åbenbaring«.

»Jeg har læst Inger Christensen, siden jeg var 20 år, og kan hendes digte udenad, så jeg kunne med det samme spore ethvert udkast tilbage til originalteksten: ’Gud, kommer det herfra?’ og ’Nej, hænger de tekster sammen?’ Det var én lang epifanisk oplevelse,« siger Marie Silkeberg, der personligt har oversat syv af den danske digters værker til svensk.

Sammen med Inger Christensens søn, Peter Borum, har Marie Silkeberg brugt de seneste tre år på at gennemgå og ordne arkivets i alt 60 kapsler med håndskrevne papirer, notater og tegninger. Resultatet kan fra på tirsdag læses i den 955 sider store litterære skatkiste, som har fået titlen verden ønsker at se sig selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Johansen
  • Christian Mondrup
  • Ejvind Larsen
  • Anders Graae
  • Jørn Andersen
Morten Johansen, Christian Mondrup, Ejvind Larsen, Anders Graae og Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

@Kevin

Præcis. Det er intet mindre end sublim lyrik.

Inger Christensen var i en vis forstand 'for stor til Danmark'.
De kunne for min skyld godt have givet hende Nobelprisen.

/O

Karsten Aaen, Ejvind Larsen og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar