Læsetid: 9 min.

Du behøver kun at se en musikvideo på 4 minutter for at forstå raceproblematikken i USA …

… eller misforstå den. Manden bag hedder Donald Glover, når han optræder som komiker og skuespiller, og bærer kunstnernavnet Childish Gambino, når han laver musik. Og så er hans nye musikvideo ’This is America’ lige nu omdrejningspunkt for en hed debat om race i USA
Siden Childish Gambino, med det borgerlige navn Donald Glover, tidligere på måneden lancerede videoen »This is America« (instrueret af den japanske filminstruktør Hiro Murai) er den set 135.469.990 gange på YouTube.

Siden Childish Gambino, med det borgerlige navn Donald Glover, tidligere på måneden lancerede videoen »This is America« (instrueret af den japanske filminstruktør Hiro Murai) er den set 135.469.990 gange på YouTube.

Getty Images

18. maj 2018

I begyndelsen ser man ryggen af en sort mand i bar overkrop midt i en tom fabriksbygning. Musikken har glade sydafrikanske rytmer, og koret er kælent. »Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah«. Manden drejer rundt og danser inciterende mod kameraet. Så stopper han, antager en karikeret Jim Crow-positur, trækker en pistol fra bukselinningen og skyder den siddende guitarist, der har holdt den afrikanske rytme, midt i baghovedet – execution style.

Musikken skifter nu til tung hiphop med referencer til den særlige sydstatsversion trap. »This is America,« synger Childish Gambino og fortsætter mod os, mens hans ansigt vrider sig i grimasser i en tour de force gennem karikaturerne af sorte mennesker i den amerikanske populærkultur.

Og mens skuddet i sig selv er chokerende, er det mindst lige så ubehageligt, at han bare danser videre. Som om intet er sket. Eller som om det sker så tit, at man ikke længere kan lade sig mærke af det. I baggrunden skynder en flok sorte skolebørn sig at trække liget ud af skærmbilledet og holder tjenestevilligt hans våben til senere brug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Ejvind Larsen
  • David Zennaro
  • Søren Veje
  • Kurt Nielsen
Britta Hansen, Ejvind Larsen, David Zennaro, Søren Veje og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Nielsen

Desperat adfærd er åbenbart den eneste handlemulighed, der er tilbage.

Hvis man vil ændre samfundet.

Hvis man vil i medierne.

Hvis man vil promovere sig selv.

Vi er i sandhed tæt på apokalypsen.

De hvide og mediernes undeholdning vil gerne acceptere kritik, hvis den forgår på en måde de kan godkende? Er det det handler om?