Læsetid: 6 min.

Bibliotekar, dansklærer og læseklubmedlem roser ’Øgendahl og de store forfattere’

Onsdag fik den store danske forfatter Tove Ditlevsen besøg af komiker og ’litteraturamatør’ Mick Øgendahl i andet afsnit af DR1’s store litteratursatsning ’Øgendahl og de store forfattere’. Anmelderne har givet programmet en hård medfart. Information har bedt en bibliotekar, en dansklærer og et medlem af en læseklub se de første to afsnit, og de er alle ret begejstrede
Mick Øgendahl fungerer godt som vært, er de litteraturlæsere, Information har talt med, enige om.

Mick Øgendahl fungerer godt som vært, er de litteraturlæsere, Information har talt med, enige om.

Danmarks Radio

17. maj 2018

»Forfatterens historie og baggrund er en god måde at komme ind i forfatterskabet på«

Inger Nygaard Kaad, 42 år

 • Bibliotekar og teamkoordinator, Randers Bibliotek.
 • Uddannet cand.mag. i nordisk og religionsvidenskab.
 • Læste sidste år: 137 bøger.
 • Senest læst: Maren Uthaug: Hvor der er fugle.

Udgangspunktet med Mick Øgendahl, som gerne vil læse mere, men ikke får det gjort, fungerer rigtig godt. Sådan er folk jo flest, og dem har vi også rigtig mange af på biblioteket. Det er klart, at det her program ikke giver en total indføring i Tove Ditlevsen, men måske vækker det en lyst til at finde ud af mere om hende, opdage hendes værker, tilmelde sig et kursus, eller hvad ved jeg.
 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Henrik Peter Bentzen
 • Steffen Gliese
 • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Rønnov

Efter første program, hvor H.C. Andersen måtte holde for, fik jeg nok. Som om litteratur kun er en fremstilling af forfatteren selv og hans/hendes oplevelser og baggrund? Det var - set med mine øjne - lige så slemt som Flemming Møldrups programmer. Skal man virkelig kun beskæftige sig med de problemer, teksten handler om? Handler den om anoreksi, så taler man om, hvor skrækkeligt anoreksi er; men ikke et ord om, hvordan og hvorfor fremstillingen bliver, som den er. Og ja, jeg er - relativt nypensioneret - dansklærer gennem mange på på VUC.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Mikkel Kristensen, Steffen Gliese, Jørn Andersen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

For dem, som ikke har noget imod det biografiske stof, kan denne bog af Ester Nagel (gift med Halfdan Rasmussen), anbefales: Husmor og skribøse - en brevveksling med Tove Ditlevsen.

christian christensen

Som lægmand synes jeg, at udsendelsen var sød og poetisk med mange finurlige påfund, som med galgenhumor afspejlede Ditlevsens liv og forfatterskab udmærket. Trods sine psykiske problemer var hun ikke nogen tudesøster men fuld af liv. Hun kunne såmænd udmærket have fundet på at hoppe på Mick Øgendahl.

Jørn Andersen

I min skoletid i 50erne læste jeg i snit mindst en bog om ugen.Jeg elskede alle de universer ,der udfoldede sig her : Jens Lyns,Flemmings,Williams(ham med de "gale streger") Tarzans og der var 19 bind i serien,men de fandtes ikke på biblo,så det var arvegods.Familien Robinson fra Schweitz,som udfoldede det for mig fuldstændig utopiske scenarie,at en familie kunne være totalt kærlig og omsorgsfuld selv på en øde ø.Og skatteøen,Stilk &co,Kaptajn Hornblower,og,og,og................................

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Da jeg havde læst hele børnebibloet,fik jeg ekstraordinært dispensation til at låne på voksen biblo,selvom jeg ikke var 14 endnu.Grundet den stundende pubertet,støvsugede jeg hylderne for alt med selv den svageste fært af erotik.Med I soveposen i Farvel til våbnene,Agnes von Krusenstjerne,Bob og Daphnes kærlighed,og de bøger som af sig selv åbnede sig på bestemte sider,men der var langt mellem snapsene.Så hommage til bogen og al dens væsen,kun takket være den,har jeg overlevet.

Flemming Berger, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Det er som,at have spist en Madelainekage.Kulminationen var konfrontationen med bibilotekarens strenge blik over hornbrillerne. : "Det her er vist ikke noget for dig ".

Bjarne Toft Sørensen

Kommentar til: "Ditlevsen læser man i udskolingen og gymnasiet, og afsnittet om hende passer faktisk også fint til den målgruppe. Så det kunne være et fint supplement i både et dansk- og historieforløb".

Hvis gymnasieeleven selv skulle vælge at se udsendelsen om Tove Ditlevsen som supplement til sin danskundervisning, er det da fint. Men som tidligere dansklærer i gymnasiet mener jeg klart, at udsendelsens faglige niveau er for lavt og mangelfuldt til at blive brugt i undervisningen, også som historisk og biografisk baggrundsmateriale.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Enig, Bjarne Toft Sørensen, det ligger snarere niveauet i 8. klasse.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Mikkel Kristensen og Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

jeg bryder mig generelt ikke om udsendelser hvor fakta og fiktion blandes, det er DR desværre blevet meget dygtige til - håndværkerne rykker ind er et godt eksempel på disse fatamorgana show - jeg har kun set det med HC Andersen, nuvel spændende fortællinger om HC Andersen som privat person, både i huset og på biblioteket - men hvorfor alt skuespilleriet? (gjort godt af Rasmus Botoft skal det siges) men jeg forstod ikke hvad det bidrog med andet end tidsudtræk

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Anmeldelse

I andet afsnit af serien 'Øgendahl og de store forfattere' undgik hovedpersonen Mick Øgendahl med nød og næppe den visse død på et fortov på H.C. Andersens Boulevard, hvor Tove Ditlevsen i skuespilleren Ditte Gråbøls skikkelse smed en urtepotte med jord og plante ud af vinduet fra en herskabslejlighed på 2. sal og nær havde ramt den sagesløse stand-up komiker i hovedet.
Det viste sig dog senere, at Øgendahl ikke, som han først antog, befandt sig på H.C.Andersens Boulevard. Det var bare noget han drømte. I 'virkeligheden', som man aldrig skal kimse af, befandt Øgendahl sig sammen med Tove Ditlevsen, der fortsat blev spillet af Ditte Gråbøl, på den lukkede afdeling i et sindssygehospital, hvor forfatteren havde indlagt sig selv til afgiftning efter et af flere mislykkede forsøg på at tage livet af sig selv og sove ind for bestandigt uden at ulejlige andre med at skaffe sin besværlige person af vejen, så nye unge talenter og vordende mesterforfattere fra forfatterskolen kunne komme til at læse højt for seerne og hinanden af deres epokegørende eksperimenter i den lyriske genre.

Anne Mette Jørgensen

Jeg har ikke set udsendelserne endnu og jeg forsøger at tage mig sammen, så jeg håber jeg får mod til det.
Vedr. forfatterskab som er indspundet i Toves privatliv, som er håbløst at adskille og heri også hende ægteskab med Viktor har jeg erindringer og fortællinger, som ikke kun drejer sig om 2 meget velbegavede mennesker, men også om hvordan de begge satte deres eget liv og børns på spil for egen karriere.
Jeg har som barn oplevet en Tove, og jeg blev skræmt.
Min far var årsag, til at de mødte hinanden, da han var venner med dem begge og havde et næsten livslangt venskab med Viktor lige indtil min far var midt i 80erne, hvor Viktor indviede min far i sine modbydelige overgreb. Der mistede min far gennem mange år sin ven og da bogen , Ulanen udkom nægtede han at læse den.
Min far var også den der fik indlagt lægen der gjorde Tove til narkoman.
Jeg har senere kontaktet forfatteren( Ekstra bladet og min hjerne husker ikke pt. hans navn , men han bor i Birkerød) til bogen om Viktor og udeladelse af hans ugerninger men han blev vred, og sagde det intet havde have på sig, og det ved jeg i mit inderste at det har. Min far kunne ikke drømme om, at dømme en ven gennem mange år for incest,hvis vedkommende ikke selv havde udtrykt det.
Hvis man gider læse Toves bog om mødet med viktor står mødet ml. dem sort på hvidt.
Det er pt svært for mig huske om det var i bogen, gift eller en anden.