Kommentar
Læsetid: 2 min.

Cand.commificeringen af kulturen og hvorfor DR mistror litteraturen

Øgendahl og de store forfattere er et fint eksempel på pædagogisk indføring i en række centrale danske forfatterskaber, men programserien ændrer ikke ved, at DR så tydeligt på tv har dømt litteraturen ude som litteratur
»Øgendahl og de store forfattere et fint eksempel på pædagogisk indføring i en række centrale danske forfatterskaber, men samtidig ikke det nye litteraturprogram, jeg drømte om på DR« skriver Peter Nielsen. 

»Øgendahl og de store forfattere et fint eksempel på pædagogisk indføring i en række centrale danske forfatterskaber, men samtidig ikke det nye litteraturprogram, jeg drømte om på DR« skriver Peter Nielsen. 

Nikolai Linares

Kultur
18. maj 2018

Faktisk vil jeg gerne indrømme, at DR’s nye litteraturprogram, Øgendahl og de store forfattere, ikke er så dårligt, som jeg havde frygtet og forventet, da jeg hørte, at komikeren Mick Øgendahl skulle være vært.

Det skete efter års ørkenvandring af manglende ambitioner og håbløse bogprogrammer på dansk tv.

Formen med at lade en vært – der ikke er den store litteraturlæser og kun overfladisk kender til de forfattere, der præsenteres i seks udsendelser – blive beriget og informeret af sande kendere af forfatterskabet fungerer fint sammen med de dramatiseringer af forfatterens liv, der løbende flettes ind i udsendelserne.

Jo, der bliver hugget en hæl og klippet en tå, og som litterat må man sluge en del grove generaliseringer, men udsendelserne er elementært godt lavet, de er dragende og man får som seer om ikke en dyb indsigt i forfatteren, så dog så mange indgange, at man får appetit på mere og ja, lyst til at læse.

Det er en bedrift.

Især synes udsendelserne at tale til og henvende sig til børn og unge, i hvert fald er udsendelserne noget, man med fordel kan se sammen med sine børn.

Dermed er Øgendahl og de store forfattere et fint eksempel på pædagogisk indføring i en række centrale danske forfatterskaber, men samtidig ikke det nye litteraturprogram, jeg drømte om på DR, hvor man tager litteraturen alvorligt og undersøger, hvad den har at byde på i forhold til at forstå os selv som mennesker og i forhold til at erkende sammenhænge i verden, som man aldrig finder i nyheds- og dokumentarudsendelser.

Den velgjorte programserie ændrer dog ikke ved, at DR så tydeligt på tv har dømt litteraturen ude som litteratur. Den er et eksempel på, at litteraturen skal være noget andet end det den egentlig er.

Kun ved at fjerne litteraturen fra litteraturen kan den nemlig i disse år få et liv på skærmen.

Så hvis der er noget, som Øgendahl og de store forfattere én gang for alle har vist mig, så er det, at så længe kulturafdelingen i DR styres af cand. comm’ere og lignende, folk, der alle har taget de samme kurser i mistro til litteraturen og bilder sig ind, at de ved, hvad folk vil have, så får vi ikke igen et virkelig interessant bogprogram på dansk tv.

Inden for den offentlige sektor har man i mange år talt om en djøficering, måske er det på tide også at blive opmærksom på cand.commificeringen af dansk kultur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Pædagogiceringen går langt tilbage og går hånd i hånd med den manglende tillid til, at folk rent faktisk har haft noget ud af deres 9 års skolegang.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Titlen på programmet er meget sigende: ”Øgendahl og de store forfattere”, og derfor kan det også undre, at det bliver kaldt et litteraturprogram og ikke et forfatterprogram.

Når det fremhæves i kommentaren, at vi bliver beriget og informeret af sande kendere af forfatterskabet, er det også værd at præcisere, at det vi bliver beriget med og informeret om, i ringe grad er forfatterskabet og i høj grad forfatteren. Det er derfor også en overdrivelse at sige, at der er tale om en pædagogisk indføring i en række centrale danske forfatterskaber.

Det, der fremhæves som interessant i programmet, er forfatteren og det, der sker ”inde i” forfatteren, ikke det litterære værk, der nærmest får karakter af et uinteressant ledsagefænomen. Fokus i udsendelserne, på elementært niveau, bliver det psykologiske og sociale i forbindelse med forfatteren, ikke forfatterskabet eller forfatterens værker.

Det mest urimelige ved programmet er derfor, at dem, der fatter interesse for det, bliver bekræftet i et urimeligt syn på litteraturen, nemlig at det interessante ved litteratur er forfatteren og ikke det, som vedkommende har skrevet. Derfor har kommentaren også ret i, at kun ved at fjerne litteraturen fra litteraturen, kan den i disse får få liv på skærmen.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Katrine Damm, David Zennaro, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Hvad tror du egentlig en 15 årig dreng kan, når han går ud ad 9. klasse, Steffen Gliese? Prøv lige at tjekke med dine børn.

Jeg har endnu en på vej ud af skolesystemet, og han kan en masse, men han overrender ikke det lokale bibliotek.

Henrik Bjerre

Dejligt med en ny hadegruppe Cand. Comm. ' erne!

Jeg er med i nogle stykker efterhånden: DJOEF'er, småborger, Cand. Comm.' er - jeg er vel snart nødt til at signe up i Ku Klux Klan for at det kan blive værre, eller måske en New Yorker jøde konvertering, med tilhørende lejlighed på Park Avenue kan gøre det?

Grethe Preisler

Bryd sammen og tilstå Brøndum

Det er dig, der ejer it-supportbureauet 'Den Sorte Usynlige Hånd aps'', som beskæftiger en hærskare af underbetalte ufaglærte hackere (såkaldte trolls) på Cayman Islands med sletning af 'stødende kommentarer' fra læserne af samelige danske dagblade.

Henrik Bjerre

@Grethe Preisler

Jeg kan hverken be- eller afkræfte din påstand i henhold til vores corproate policy!