Læsetid: 20 min.

Derfor er socialdemokraterne og venstrefløjen nødt til at blive populister igen

Den voksende populisme er ikke en gåde. Højrepopulismen er præcis det, som alle verdens markedsliberale bad om, da de nægtede at se konsekvenserne af øget ulighed og utryghed. Så hvorfor vover socialdemokrater og venstrefløjen ikke længere at være populister? I det ’Populistiske manifest’ skriver Åsa Linderborg og Göran Greider et forsvar for populismen som politisk strategi og leverer 151 teser om dens historie. Her er et redigeret udvalg
Den voksende populisme er ikke en gåde. Højrepopulismen er præcis det, som alle verdens markedsliberale bad om, da de nægtede at se konsekvenserne af øget ulighed og utryghed. Så hvorfor vover socialdemokrater og venstrefløjen ikke længere at være populister? I det ’Populistiske manifest’ skriver Åsa Linderborg og Göran Greider et forsvar for populismen som politisk strategi og leverer 151 teser om dens historie. Her er et redigeret udvalg

Mikkel Lock Svendborg

4. maj 2018

Tese 7: Vil vi kritisere Trump, må vi også vove at kritisere systemet, som skabte ham

Donald Trump kan sammenlignes med en projektør, som langt inde i vor tidsepokes dystre mareridt bliver blændet op på fuld styrke. Han er præcis så ubehagelig som en populistisk politiker i en lang æra med neoliberalisme, antipolitik og voksende klassekløfter kunne forventes at være. Hvorfor ville så mange stemme på ham?

Under præsidentvalgkampen i 2016 stillede medierne helst skarpt på hans mest bizarre udtalelser. De, som imidlertid lyttede hans taler til ende og ikke lod sig nøje med de løsrevne citater, kunne høre en mand, som formulerede sig i forbløffende radikal retorik om USA’s økonomi og militære eventyr. Overraskende få af hans bemærkninger handlede om murbyggeri og deportation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nej, vi har brug for at tage folks fornuft alvorligt og ikke lytte til deres undskyldninger for en masse platte forklaringer. Det betyder at stoppe med at give dem stene for brød: hastige nyheder, baseret på halvbagte iagttagelser. Der var nok engang, hvor 'nyheder' havde en værdi, men i dag er det altså viden og omtanke, og den kommer ikke på fem minutter, selv ikke for de klogeste.
Selve dette dagblad begyndte jeg engang at læse, fordi det havde lange, fyldige artikler, fordi det sprogligt var andre aviser overlegent, fordi det i et og alt forholdt sig magtkritisk og afslørende uden at være en velformuleret kopi af tabloidpressens kampagnejournalistik.
Min tid med Information begyndte i slut-70erne/begyndelsen af 80erne og tog dengang udgangspunkt i seksuelle frihedskamp, der dengang ikke gik så meget ud på at blive fri for seksualiteten som at komme til at kunne praktisere den. Hvis avisen i dag trykte, hvad jeg frydefuldt som ung teenager læste dengang, ville den formodentlig opleve en exodus af abonnenter.
Vi har ikke brug for populisme, vi har igen brug for avantgarde, der kan bringe det nye og kontroversielle ud til masserne og skabe dialog. For vi forsumper nu i - ingenting!