Læsetid: 6 min.

Fahrenheit 451 forudså fake news i 1953

Med sin nye filmatisering af Ray Bradburys mere end aktuelle ’Fahrenheit 451’, der foregår i et totalitært, ensrettet USA, hvor man brænder bøger, forsøger filmskaberen Ramin Bahrani at advare mod et kontrolleret internet, vi selv er skyld i, og en moderne verden fuld af falske sandheder
Brandmændene Beatty (Michael Shannon) og Montag (Michael B. Jordan) elsker at brænde bøger i Ramin Bahranis nye filmatisering af Ray Bradburys scifi-klassiker, ’Fahrenheit 451’.

Brandmændene Beatty (Michael Shannon) og Montag (Michael B. Jordan) elsker at brænde bøger i Ramin Bahranis nye filmatisering af Ray Bradburys scifi-klassiker, ’Fahrenheit 451’.

HBO

18. maj 2018

CANNES – Ramin Bahrani holder meget af bøger, og derhjemme har han et stort bibliotek. Han læser ikke bøger digitalt, men kun i fysiske, håndgribelige udgaver. Det skyldes både, at han af sine forældre har lært at respektere fysiske bøger, og at han godt kan lide fornemmelsen af at bladre i en bog.

»Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidste gang kravlede op i et træ og plukkede et æble. Kan du huske, hvornår du sidst gjorde det? Havde den form for kontakt med den fysiske verden?« siger den iransk-amerikanske filmskaber, da jeg møder ham på filmfestivalen i Cannes.

Bahrani er i byen for at vise sin nye film, den HBO-producerede Ray Bradbury-filmatisering Fahrenheit 451.

Bog og film foregår i en nær fremtid – Bahrani foretrækker at kalde det en alternativ nutid – hvor USA er et totalitært samfund, hvor bøger og kultur er forbudt, og hvor brandmænd ikke slukker ild, men brænder bøger og indimellem også mennesker – dissidenter. Titlens ’451 grader’ er den temperatur, hvorved bogpapir begynder at brænde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Espen Bøgh
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Ib Christensen
  • Peter Beck-Lauritzen
Benno Hansen, Espen Bøgh, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Østergaard

Jeg vil mene at George Orwell var nogle år tidligere ude med "forudsigelsen" af fake news.

Samt at propaganda og løgn ingenlunde var hverken ukendte eller -brugte begreber før 1954 - eller for den sags skyld 1854.

Så det er nok mere effektivisering og monopolisering af metoderne til udbredelse af samme vi taler om forudsigelsen af.

Jeg er lidt træt af de anmeldere som forsøger at aktualisere, forstå og formidle verden gennem HBO- og Netflix underholdningsserier. Det virker lidt som om vores mangfoldige medievidenskabs-uddannelser har forsømt nogle basale belæringer omkring fiktion vs virkelighed.

Morten Balling

Hvis i vil spille bilkort med hvem som var tidligst, så smider jeg lige Aldous Huxleys Fagre Nye Verden fra 1932.

Ramin Bahranis udgave af Fahrenheit 451 er som altid relevant. Den er bare ikke særligt god. Der er ind imellem små hapsere, såsom referencen til Platons Hulemænd, men det er ligesom det drukner i "lækker" lyssætning, og soldatersange. Det er muligvis med vilje, men det virker i så fald ikke nær så godt som 90210-æstetikken blandet med naziæstetikken i Verhovens Starship Troopers.

Måske er det bare mig som er ved at blive gammel, men se originalen, eller læs bogen.

Thomas Østergaard

Morten Balling: Det er vist snarere bilkort med dystopier, end med forudsigelser af fake news.

Du finder ikke meget fake news i Fagre Nye Verden, kun indoktrinering, som ganske vist også er holdningspåvirkning, men uden decideret falsificering af information.

Så du kan krediterere Huxley for at have forudsagt at vores regering ville praktisere "get'em while they're young" og indoktrinere indvandrerbørn med "demokratiske værdier"
fra 1-års alderen, men næppe for at forudsige, at fattige landsbyer i 3-verdenslande ville specialisere sig i at fabrikere løgnagtige clickbait artikeler tilpasset læsernes eksisterende politiske præferencer for at tjene penge på reklamer.

Nu var skræmmebilledet i gamle dage jo uværgeligt den stærke stat, med magt til at monopolisere nyhedsstrømmen og forfølge dissidenter, så Orwell og Bradbury ramte jo nok heller ikke lige på ifht., det "fake news" begreb mainstream pressen for nuværende opererer med, men Orwell havde vel et ret præcist sigte angående pressesituationen i Sovjetunionen.

Som anført må der have været masser af forfattere der har "forudsagt" fake news tidlgere, da det har været brugt siden oldtiden (læs blot wikipediaartiklen), og sikkert også før skriftsproget blev opfundet.

Morten Balling

@Thomas

Der er dobbeltplusmange ting jeg ikke er enig med Huxley i, men da jeg læste bogen første gang (i 70'erne), fik den mig alligevel til at tænke, ligeså meget som da jeg nogenlunde samtidig læste 1984. Jeg har altid forbundet de to bøger.

For nogle år siden, stod jeg og kiggede på et kamera i en fodgængertunnel i Schweiz. Foran linsen havde en eller anden sat et klistermærke, hvor der stod "Orwell was right".