Læsetid: 3 min.

Der var god grund til at demonstrere mod John Wayne i 1968

I anledningen af 50-året for 1968 husker en række kunstnere og kulturpersonligheder, som selv var der, tilbage på personer, kunstværker og begivenheder, som gjorde indtryk på dem dengang. Christian S. Nissen, daværende formand for Studenterrådet på Københavns Universitet, husker blandt andet demonstrationen mod Vietnamfilmen ’De grønne djævle’ med John Wayne
Filmen ’De Grønne Djævle’ forherligede den amerikanske indsats i Vietnamkrigen, mente mange da den havde premiere i 1968. Også da den fik premiere i Danmark året efter, blev der demonstreret.

Filmen ’De Grønne Djævle’ forherligede den amerikanske indsats i Vietnamkrigen, mente mange da den havde premiere i 1968. Også da den fik premiere i Danmark året efter, blev der demonstreret.

Warner Bros

15. juni 2018

»I 1968 læste jeg samfundsfag på Københavns Universitet, og derudover var jeg formand for Studenterrådet. Vi var på det tidspunkt på ingen måder revolutionære, tværtimod blev vi af dem, der gik forrest i studenteroprøret, betragtet som kontrarevolutionære og som en del af det pampervælde, man gjorde oprør mod.«

»Oprøret var så småt begyndt ude i Europa. I januar var jeg i Flensborg, hvor jeg mødtes med en repræsentant for studenterne i Berlin. På det tidspunkt havde der været nogle voldsomme uroligheder blandt studerende rundtom i Europa, og der var blevet skudt en student i Tyskland. Det var noget helt andet end i Danmark.Jeg sagde til den tyske studenterrepræsentant, at sådan noget ikke kunne komme til at ske i Danmark. Det lå os så fjernt fra os.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Der er et modbydeligt element af censur i den slags demonstrationer mod andre menneskers mulighed for at se en film ....

Espen Bøgh

Der går en lige linje fra det amerikanske vilde vestens cowboy kultur til vore dages amerikanske kultur og selvforståelse, - hvor kun få forandringer er sket i de mellemliggende år.

Helten der frelser og beskytter de små i samfundet, såvel uden- som indenlands, man kunne kalde heorismekulturen i Amerika, som selvforståelsen i deres begrebsverden er blevet til på og har overlevet.

Damen i billedet repræsenterer "Damsel in distress", som heltene fra Amerika redder fra de onde.

Flemming Berger, Hans Houmøller og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Hvis man skulle reagere sådan, hver gang der kom film, hvis indhold/holdninger man ikke brød sig om, kunne man få nok at lave. Først skal man se filmene, derefter ud og demonstrere mod dem. Og med hvilket formål? Man får demonstreret sin holdning, men man er vel ikke ude på at hindre andre i udtrykke deres?

Hans Aagaard, stefan kjær jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
stefan kjær jensen

Ja, lad os da hellere forhindre folk i at se en film, da det slet ikke vil forøge folks interesse for filmen. Har dem der vil censurere i et væk ikke hørt om Streisand-effekten eller lært af parrental advisery inden for den amerikanske musik-branche?

Maj-Britt Kent Hansen

I 68 gav det ganske god mening at demonstrere på Vesterbrogade mod netop den film. Rockernes "deltagelse" husker jeg tydeligt. En person kom løbende forbi med noget, der lignede en skruetrækker i mellemgulvet.

Mogens Holme

Finn Ejnar var meget aktiv, men det var nu ikke ham, der organiserede den demonstration, og med hensyn til rockerne, så var det egentlig planlagt, at lave en form for aftale med dem, men den gruppe, som skulle stå for det "glemte" det