Læsetid: 12 min.

Horace Engdahl er inkarnationen af den ånd, der har hersket i Det Svenske Akademi gennem flere hundrede år

Der findes i svensk højkultur en særlig sammenblanding af litteratur, status og selskabsliv, der efterstræber at holde de samme dyder som hos det hedengangne aristokrati i hævd. De har fundet en ny form og trives i bedste velgående i Det Svenske Akademi. Tilsyneladende – for nye tider truer den hæderkronede institution
Det Svenske Akademis årlige middag foregår i Börssalen på Stortorget i det indre Stockholm – og foran såvel de kongelige som 500 andre prominente gæster.

Det Svenske Akademis årlige middag foregår i Börssalen på Stortorget i det indre Stockholm – og foran såvel de kongelige som 500 andre prominente gæster.

Ritzau Scanpix

11. maj 2018

Det er vist kun i Sverige, at man ser det her udspille sig: Det Svenske Akademi afslutter hvert år den 20. december sin højtidsdag med en offentlig sammenkomst i Börssalen på Stortorget i det indre Stockholm. Ved salens ene langside er opført en loge til de kongelige med følge. Midt i salen er der et podium med Akademiets mødebord og 18 nummerede, forgyldte stole beklædt med blå silke til de 18 medlemmer af Akademiet. Omkring podiet er der opført en barriere beklædt med stof med guldkroner.

Bænkene ude i salen er fyldt med 500 gæster, en del af dem reserveret til høje beslutningstagere i den offentlige forvaltning og fremstående personer i landets kulturliv. Og det der så sker, efter at direktøren har slået med hammeren i bordet og bekendtgjort, at »Akademiet mødes«, er, at de 18 udvalgte repræsentanter for den svenske kulturelite spiser deres årlige middag, mens et forventningsfyldt publikum ser på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Skovgaard Jensen

"Jeg gider ikke Det Svenske Akademi" udtaler den store Danske litteraturformidler Mick Øgendahl og fortsætter " Det er lige så støvet som at læse bøger!"....