Baggrund
Læsetid: 3 min.

I Hans-Jørgen Nielsen blev den eksperimenterende kunst og den venstreorienterede politiske orientering forenet

I anledningen af 50-året for 1968 husker en række kunstnere og kulturpersonligheder, som selv var der, tilbage på kunstværker og begivenheder, som gjorde indtryk på dem dengang. Her er det digter og romanforfatter Charlotte Strandgaard, der husker tilbage på Hans-Jørgen Nielsen
Forfatter Hans-Jørgen Nielsen fotograferet i 1970.

Forfatter Hans-Jørgen Nielsen fotograferet i 1970.

Peer Pedersen

Kultur
4. maj 2018

»1968 er et år, der sidder fast i mig. Jeg var på Cuba og plante kaffe. Vi var de første vestlige aktivister, der fik den her kaffetur til Cuba. Man fik den gratis, hvis man plantede kaffe. Så kørte man rundt i en uge i nogle fuldstændigt udmarvede tjekkiske busser og så Cuba. Det var en meget spændende gruppe, som jeg rejste med. Der var blandt en del folk fra Black Power-bevægelsen. Det var også kort tid efter de store demonstrationer i Paris, så der var mange, der var stukket lidt af. Folk frygtede måske ikke for deres liv, men i hvert fald at komme i fængsel.«

»Vi var jo ikke så effektive, det var varmt og fugtigt, men det var spændende. I den lejr, som vi boede i, var vi sammen med en hel masse unge cubanere. Det var ti år efter Castro var kommet til magten, og der var meget begejstring stadigvæk. Hende, der kørte rundt med os i bussen, var en tidligere prostitueret, der var blevet lærer. Sådan var det også. Folk fik det bedre.«

»Jeg tænker tit på alle de drømme og tanker, som jeg havde. Det er jo ikke gået særligt godt siden. Der er krig og endnu mere ødelæggelse. Der var meget håb og mange drømme, og der var rigtig meget, der gik skævt. I 1968 var det ikke blevet så voldsomt endnu, man var ikke så frygtelig, hvis man ikke sagde det rigtige rent politisk. Det var stadig blomsterbørnenes tid.«

»Hans-Jørgen Nielsen havde stor betydning for min generation. Han var på min egen alder, og han var tordnende godt begavet, karismatisk og havde læst alt. Det er meget svært at sige, hvorfor et menneske bliver midtpunkt, men jeg kan huske, at jeg mødte Hans-Jørgen Nielsen første gang hos digteren Vagn Sten. Vagn Sten havde et lille kontor inde i Århus, hvor han serverede hestebøf. Det havde jeg ikke smagt før. Hans-Jørgen Nielsen var virkelig sprudlende, og virkelig god til at give én ideer. Det havde nok noget at gøre med, at han blev midtpunkt for os. Han var meget eksperimenterende, og vi var allesammen venstreorienterede, og i Hans-Jørgen Nielsen blev den eksperimenterende kunst og den venstreorienterede politiske orientering forenet.«

»Jeg var 22 år, da jeg udgave min debut Katalog. Det var digte om kvinders verden. Det var enkle digte. Der var et digt om kærlighed, der lød »En enmandsseng til to og ingen tandbørste næste morgen.« I 1968 arbejdede jeg på min sjette bog, digtsamlingen Indimellem holder de af hinanden. Den forholdte sig i høj grad til tiden. Den beskæftigede sig med kærligheden og kærlighedens problemer i en hverdag, hvor tingene går op og ned. Jeg havde store problemer med at skrive den, og især formen voldede mig problemer, så jeg opsøgte Hans-Jørgen Nielsen, der sagde, at jeg skulle skrive alle teksterne ned på nogle kartotekskort, blande dem og se hvad der skete. Det var enormt inspirerende, og det hjalp mig til at skrive digtsamlingen færdig«

»Det er en tid, som jeg ser tilbage på med en vis vemod og glæde, og som jeg kan se nogle problemer ved. Det, jeg selv fik ud af den tid, og som jeg lærte, var at prøve at være talerør for dem, som ikke selv siger noget, og dem som ikke selv er i stand til at fortælle deres historie. Det er en bevidsthed, som jeg har taget med mig fra 1968.«

Charlotte Strandgaard (f. 1943), digter og romanforfatter. Hun var 25 år i 1968. Hun debuterede i 1965 og hendes seneste udgivelse er Min tro: Digte til kirkeåret. Indimellem holder de af hinanden er blevet genudgivet på Gladiator.

Serie

1968 – Hvordan var det nu, det var?

I anledningen af 50-året for 1968 husker en række kunstnere og kulturpersonligheder, som selv var der, tilbage på kunstværker og begivenheder, som gjorde indtryk på dem dengang.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her