Læsetid: 8 min.

Kongen af de store lærreder

Per Kirkebys karriere blev et internationalt triumftog med sejre fra New York til Bilbao og Shanghai, skønt han som ung rebel ikke ville have med maleri at gøre, men en dag kom Louisiana til Ægirsgade, og derfra fik han alt det, han kunne ønske sig som kunstner. Kristen Bjørnkjær skriver om sin ungdoms fælle. En stor mester er død
Per Kirkebys karriere blev et internationalt triumftog med sejre fra New York til Bilbao og Shanghai, skønt han som ung rebel ikke ville have med maleri at gøre, men en dag kom Louisiana til Ægirsgade, og derfra fik han alt det, han kunne ønske sig som kunstner. Kristen Bjørnkjær skriver om sin ungdoms fælle. En stor mester er død

Sofie Amalie Klougart

11. maj 2018

Engang var Per Kirkeby en ung mand, der boede med sin elskede i en beskeden halvandet værelses lejlighed med lokum på bagtrappen på Nørrebro i København. Hans far var civilingeniør, og selv havde han tænkt sig en fremtid som akademiker og geolog. Han tog uddannelsen og kunne kalde sig cand.mag., men så blev han grebet af kunsten, der på sin side aldrig slap sit tag i ham.

Han begyndte at male og skære linoleumssnit, skrev digte og kom ind på Det Kongelige Danske Kunstakademi, der snart blev ham lidt for kongelig i betydningen traditionsbundet.

Sammen med nogle ligesindede forlod han snart akademiet igen for at tilslutte sig et langt mindre foretagende, der hed Den Eksperimenterende Kunstskole. Nu skulle der voves noget. Akademier kan anses som en slags højesteret i smagsdommeri og kunstneriske anliggender, men akademier er ikke altid så kloge, som de selv tror, og hvis vi skal blive i billedet, så kan man efterfølgende konstatere, at udbrydernes kunst holdt i byretten og mere til.

To af de andre hed Bjørn Nørgaard og Poul Gernes. De unge ukendte havde drabelige diskussioner om, hvilken retning kunsten skulle tage i fremtiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ruth Gjesing
  • David Engelby
Ruth Gjesing og David Engelby anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Forbandet smukt! Oplysende, og dog ikke forklarende, om den udstråling Per Kirkeby havde på en tilfældig forbipasserende i samme rum.