Baggrund
Læsetid: 3 min.

Lars von Triers film fremkalder stærke reaktioner hos både publikum og kritikere i Cannes

Folk udvandrede fra Cannes-gallapremieren på Lars von Triers nye film, ’The House That Jack Built’, som dog også fik stort bifald. Det er ikke første gang, at den danske filmmager vækker opsigt med en film på den sydfranske filmfestival. Her er fem gange, han har delt øretæver ud eller selv fået ørerne i maskinen
Folk udvandrede fra Cannes-gallapremieren på Lars von Triers nye film, ’The House That Jack Built’, som dog også fik stort bifald. Det er ikke første gang, at den danske filmmager vækker opsigt med en film på den sydfranske filmfestival. Her er fem gange, han har delt øretæver ud eller selv fået ørerne i maskinen

Ritzau Scanpix

Kultur
16. maj 2018

1. The House That Jack Built

»Modbydelig film. Skulle ikke have været lavet. Skuespillerne medskyldige.«

»Jeg har lige forladt Lars von Trier-premieren i Cannes, fordi det at se børn blive skudt og dræbt ikke er kunst eller underholdning.«

Reaktionerne på de sociale medier var mange og voldsomme både under og lige efter verdenspremieren på Lars von Triers nye film, The House That Jack Built, på filmfestivalen i Cannes.

Branchebladene rapporterede, at mere end 100 mennesker forlod salen under filmen og kom ud i bølger – formentlig hver gang, der skete et eller andet voldsomt på lærredet.

Det er også en voldsom film, ikke for sarte sjæle, men Trier har lavet mere brutale film, blandt andre Antichrist, og spørgsmålet er, om ikke i hvert fald nogle af reaktionerne kommer fra folk, der på forhånd havde besluttet sig for at blive forargede og udvandre.

Det er ikke alle, der er lige tilfredse med, at Trier overhovedet er i Cannes i år – mange har ikke tilgivet ham naziballaden på Melancholia-pressemødet i 2011.

Den danske instruktør var selv med til gallapremieren, hvor The House That Jack Built også fik et adskillige minutter langt bifald, og mon ikke han som radikal kunstner er ret godt tilfreds med, at salen således var delt i to: Dem, der hadede filmen, og dem, der elskede den?

Det samme gælder mediernes modtagelse: 

»Det er et drama, der efterlader én rystet, men uengageret, kold og lidt følelsesløs,« skriver f.eks. Variety, mens The Hollywood Reporter mener, at »The House That Jack Built bestemt er værd at se. Men det mest overraskende er, at den lige så ofte er åndsforladt, som den er foruroligende.«

2. Forbrydelsens element

Det er 11. gang, at Lars von Trier er i Cannes med en film, og det er selvfølgelig ikke første gang, at han selv eller hans film har vakt opsigt og skabt ballade.

Det gjorde de fra begyndelsen, hvor Forbrydelsens element (1984) blev vist på festivalen – og vandt en teknisk pris – og en kronraget Trier dukkede op med attitude i spandevis.

3. Europa

Lars von Trier modtog Juryens Pris for Europa (1991) og holdt en takketale, hvori han kaldte jurypræsident Roman Polanski for en dværg.

4. Dogville og Manderlay

Dogville (2003) og Manderlay (2005), der begge skulle forestille at foregå i USA, blev skældt ud af mange amerikanske kritikere, som var sure over, at Trier tillod sig politisk og moralsk at kritisere et land, han aldrig havde besøgt.

Den kritik tog han dog ikke så tungt, men opfattede den snarere som en blåstempling af filmene.

5. Antichrist

Værre gik det dog, da Antichrist havde premiere i 2009 i Cannes.

Filmen, der handler om et ægtepar i krise, rummer scener, hvor kønsdele bliver lemlæstet, fik blandt andet en britisk journalist til at kræve en forklaring af Lars von Trier til det officielle pressemøde.

»Vil du være så venlig, for min skyld, at forklare og retfærdiggøre, hvorfor du har lavet Antichrist? Og vær så venlig at give mere end et enkelt ord som svar. Mange tak,« sagde journalisten.

Trier: »Jeg synes ikke, at jeg behøver at retfærdiggøre mig selv ...«

Journalist: »Jo, du gør. Det er filmfestivalen i Cannes, og du er kommet herned med din film, og du er nødt til at forklare, hvorfor du har lavet den. Vær venlig at gøre det. Tak.«

Trier: »Jeg kan ikke retfærdiggøre mig selv.«

Journalist: »Hvorfor har du lavet Antichrist

Trier: »Fordi jeg laver film, og jeg nyder det rigtig meget.«

Journalist: »Nå, så du nyder at lave dem!«

Trier: »Jeg synes, at det er et meget mærkeligt spørgsmål. I er alle mine gæster. Det forholder sig ikke omvendt. Jeg arbejder for mig selv, og jeg har lavet denne lille film, som jeg nu er ret glad for. Jeg har ikke lavet den for dig eller for publikum, så jeg synes ikke, at jeg skylder nogen en forklaring.«

Serie

Cannes 2018

Lars von Trier og hans seriemorderfilm, ’The House That Jack Built’, er på plakaten til årets filmfestival i Cannes, den 71. af slagsen. Informations filmredaktør er på pletten i det sydfranske og skriver dagligt i avisen, på nettet og på Twitter fra festivalen, hvor den ypperste filmkunst fejres – og Netflix er forment adgang.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her