Interview
Læsetid: 4 min.

’Man er nødt til at fortabe sig i figuren’

Chewbacca, Han Solos trofaste følgesvend i Star Wars-filmene, er en slags familiehund, som både kan reparere et rumskib og håndtere et våben. Det siger finske Joonas Suotamo, der spiller rollen som den mere end to meter høje wookie i tre film, senest biografaktuelle ’Solo: A Star Wars Adventure’
Chewbacca (spillet af finske Joonas Suotamo) ser en smule bekymret ud i en scene fra ’Solo: A Star Wars Story’.

Chewbacca (spillet af finske Joonas Suotamo) ser en smule bekymret ud i en scene fra ’Solo: A Star Wars Story’.

Jonathan Olley

Kultur
24. maj 2018

2 meter og 11 centimeter høj. Det var et af kravene til den skuespiller, som skulle overtage rollen som Han Solos trofaste følgesvend, wookien Chewbacca, i Star Wars-filmene. Siden den første film fra 1977 var rollen blevet spillet af briten Peter Mayhew, men han havde ikke længere fysikken til rollen, og i 2013, hvor J.J. Abrams var i gang med forberedelserne til den første af de nye Star Wars-film, The Force Awakens, begyndte man at efterlyse en bodydouble og siden afløser for Mayhew.

Valget faldt på den præcis 2,11 meter høje, finske basketballspiller, filmstuderende og aspirerende skuespiller Joonas Suotamo, der først dannede parløb med Mayhew, men som nu officielt har overtaget rollen. Det er således Suotamo, der står på egne, behårede ben i den biografaktuelle Solo: A Star Wars Story, der ikke mindst handler om, hvordan Han og Chewie møder hinanden og bliver venner for livet.

Et par dage før filmfestivalen i Cannes, hvor Solo havde international premiere, mødte jeg 31-årige Suotamo på et hotel i København, og han viste sig at være en meget høj, imødekommende og lattermild mand, der kan tale – eller brøle – fuldstændig ligesom Chewbacca.

– Har du vænnet dig til rollen som Chewbacca?

»Jeg har allerede lavet tre film, og jeg glæder mig til den næste. Jeg bliver vist aldrig træt af det. Da jeg fik tilbudt rollen, var der ingen tvivl for mig. Det var så fantastisk et projekt at blive en del af. Jeg har altid været en performer og spøgefugl, og jeg ville gerne have folk til at grine. Hvorfor ikke gribe chancen, hvis jeg kunne få lov til at gøre det i en Chewbacca-dragt!?«

Wookietræningslejr

– Det var vel ikke nok at være høj – hvilke andre kvaliteter skulle den nye Chewbacca have?

»Jeg tror ikke, at de vidste, hvad de ledte efter – ud over blå øjne. Takket være J.J. Abrams’ modvilje mod kontaktlinser, skulle det være naturlige blå øjne. Og så skulle man være minimum 2 meter og 11 centimeter. Jeg bærer en form for høje hæle de fleste dage, hvor vi optager, og nogle gange bærer jeg stunt-fødder, når jeg skal løbe mere. Så kan man ikke bruge de høje hæle.«

– Hvordan forbereder man sig på at spille Chewbacca?

»Det var en fordel, at jeg kunne se de gamle film og studere, hvad Peter Mayhew gjorde. Det lærte jeg meget af. Peter og jeg havde også en uge inden optagelserne til The Force Awakens, vi kaldte det wookietræningslejr, hvor vi kunne tale om figuren og fordybe os i hans måde at bevæge og opføre sig på. Det gav mig en større forståelse af figuren, og alt, hvad jeg gør, gør jeg for at gøre Peter stolt. Jeg spiller en figur, som han har stået fadder til.«

– Hvad talte I om på træningslejren?

»Chewies måde at gå på. Hans tyngde. Hans tunge, lidt besværlige måde at bevæge sig på. At han er meget stærk og går med rank ryg og brystet skudt frem. At han er en meget royal skikkelse at se på. Han drejer også hele kroppen, når han skal kigge til siden. Det ser lidt sjovt ud. Vi filmede mig, mens jeg forsøgte at gøre disse forskellige ting, og det var lidt som at være med i et talentshow for wookier.«

En slags familiehund

– Var det svært at komme ind i figuren?

»Det var det faktisk. Peter er perfektionist, og han ville have, at jeg virkelig skulle gøre det godt. Det var svært at gøre det helt rigtigt. Og jeg håber bare, at jeg kan holde det høje niveau. Vi optog Solo i så lang tid – mange dage og timer i en varm dragt.

– Tillod du dig selv at improvisere en smule i Solo, nu hvor Peter ikke længere kunne se dig over skulderen?

»Ja, nogle gange gjorde jeg. Du må ikke sige det til nogen. Jeg gjorde det, når jeg skulle lave en scene, jeg ikke kunne finde magen til i de gamle film, og den slags scener var der mange af – f.eks. når jeg skulle løbe stærkt eller lave et stort stunt. I de situationer måtte jeg tænke på at være i sikkerhed og samtidig bevæge mig på en måde, som på den bedst mulige måde viste en wookies vildskab eller demonstrerede Chewies færdigheder – uden at det gik ud over figurens troværdighed.

– Hvad gør så en god Chewbacca?

»Man er nødt til at fange essensen af ham, og han er en meget loyal følgesvend, en slags familiehund, men som også kan reparere ens rumskib og håndtere et våben. En meget civiliseret og dygtig hund. Det er det vigtigste. At man har disse kvaliteter med sig, og at man lærer bevægelserne og gestikken.«

– Chewie er desuden en ret ekspressiv figur. Hvordan spiller man en følelse eller en tanke med sådan en dragt og maske på?

»Mark Hamill sagde faktisk til mig, at han var forbløffet over, hvor mange forskellige følelser, jeg kunne formidle, når jeg havde dragten på. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at jeg havde hunde, da jeg var dreng. Jeg kiggede på de hunde hver dag og læste følelser ind i deres adfærd og bevægelser. Jeg kan også huske, at jeg som dreng blev meget ulykkelig, da mine forældre fortalte mig, at de skulle skilles. Jeg gik ud på badeværelset for at græde, men så blev jeg optaget af, hvor trist mit ansigt så ud. Så begyndte jeg at lave ansigter til mig selv og glemte helt at være ked af det. Sådan er jeg. Jeg er meget nysgerrig og vil gerne dykke dybt ned i en figur eller et projekt. Chewie er et karakterstudie for mig. Man er nødt til at fordybe og fortabe sig i figuren, når man tager dragten på. Det ser bedre ud på lærredet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her