Læsetid: 10 min.

Ny bog om kulturikonet Ole Wivel kritiseres for at være et ’forsvarsskrift’ for hans omstridte eftermæle

Professor Per Øhrgaards længe ventede bog med breve fra forlægger Ole Wivels private arkiv har karakter af ’et forsvarsskrift’, lyder det fra to anmeldere. De mener, at Øhrgaard, som Wivel-familien har givet eksklusiv arkivadgang, søger de mest gunstige tolkninger af Wivels ungdommelige fascination af Det Tredje Rige. ’I mine øjne er sagen simpelthen bare mindre, end den er i andres,’ siger Per Øhrgaard
»Det er i dén grad afsluttet,« svarer Per Øhrgaard, da Information spørger om hans engagement i Ole Wivels arkiv er afsluttet.

»Det er i dén grad afsluttet,« svarer Per Øhrgaard, da Information spørger om hans engagement i Ole Wivels arkiv er afsluttet.

Per Pejstrup

28. maj 2018

Det gav genlyd i hele det danske kulturliv, da det i begyndelsen af nullerne kom frem, at den tidligere Gyldendal-direktør Ole Wivel – der var en central magtfaktor i dansk ånds- og kulturliv op igennem sidste halvdel af det 20. århundrede – havde udvist sympatier for nazisternes krigshandlinger og flirtet med pan-germanske ideer under Besættelsen. Offentligheden krævede svar på dybden og omfanget af hans ungdommelige fascination, og Ole Wivel selv bidrog kun modvilligt til opklaringsarbejdet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Hans Aagaard
  • Oluf Husted
Trond Meiring, Hans Aagaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peder Bahne

Hvor er det godt og betryggende, at vi i en relativiseret verden har nogle få konsensusbestemte absolutter. Alt kan ses fra flere sider. Alt kan diskuteres og problematiseres, og verden synes uforudsigelig og tilfældig.

Blot ikke hvis vi diskuterer nazismen. Herudfra vor verden går. Det er et centralt sandhedsdogme, som vi aldrig behøver tage op til revision eller stille spørgsmålstegn ved nogensinde. Aldrig igen.

Heller ikke selv om vi i dag står med en magtfuld europæisk union, ledet af en tysk valgt kansler og en udvikling hen mod militære kapaciteter over for potentielle konflikter med Rusland, England, USA og Kina.

Når verdens beholdning af vatpikke når et kritisk niveau, er vejen åbenbart banet. Er det allerede nu ? Er alting allerede glemt ?

Jes Balle Hansen , Nis Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Peder Bahne - "Heller ikke selv om vi i dag står med en magtfuld europæisk union, ledet af en tysk valgt kansler og en udvikling hen mod militære kapaciteter over for potentielle konflikter med Rusland, England, USA og Kina".
Så fik vi den lige igen: "ledet af en tysk kansler". Hvad nu hvis det i stedet var en skotte, eller en portugiser eller slovak - æh?

Eva Schwanenflügel

Peder Bahne :
"Blot ikke hvis vi diskuterer nazismen. Herudfra vor verden går. Det er et centralt sandhedsdogme, som vi aldrig behøver tage op til revision eller stille spørgsmålstegn ved nogensinde. Aldrig igen."

Men hvad med demonstrationen fra Alternative for Deutchland? AfD..
Der udfra Tysklands verden går.
Over Danmark.

Espen Bøgh

En sammenligning mellem efterkrigstiden behandling af elitens koryfæer og de såkaldte tyskerpiger, viser med al tydelighed forskelsbehandlingen.

Tag lige Kaj Munck med ved samme lejlighed.

Bent Gregersen

Ernst Dahl
Jeg kender ingen, har aldrig hørt om nogen og aldrig blevet præsenteret for noget som helst skriftligt der følte sig presset til at blive kendt alene for dets "værdi" som relevant for vor udvikling af vor medmenneskelighed, politiske observanser, sociale relationer osv. sov fra de kredse som OW bevægede sig i.
Jeg erindre fra min skolegang et besøg af en herre fre undervisningsministeriet der skulle manipulerer os til en beundring af Grundtvig, som Danmarks mest skrivende person.
Grundvig var historisk åndsbeslægtet med samme kreds som OW´s, nemlig en borgerlig sentimental gkf (gud,konge,fædreland) ideologi som fortsat er grundlaget for samme nuttede borgerlighed.
Ovennævnte pædagogiske manipulators virke havde ingen virkning på os poder da vi overhovedet intet havde tilfælles med disse forestillinger, men hans virke blev en del af underholdningen.

Morten Hjerl-Hansen

Det væsentlige er at andenverdenskrigstidens intellektuelle ikke interesserede sig for den vaccine som kunne brede sig i folkehjerterne og køle dem af så den massepsykose der afstedkom holocaust kunne forhindres: Trøst! Men det fandt sted og de intellektuelle kørte selv benzin på bålet. De var ikke optagede af at trøste folk. De var optagede af at levere den ene krasse erkendelse efter den anden.

Humanister, dem på universiteterne, skal holde op med at være videnskabsmænd!