Klumme
Læsetid: 2 min.

Den politiserende litteraturkritik er et dybt bekymrende angreb på den frie kunst

Berlingskes anmelder Mikkel Andersson er politiserende og tonedøv, fordi han er forhippet på at læse bogstaveligt. Det er skadeligt for den litterære kritik
Berlingskes anmelder Mikkel Andersson er politiserende og tonedøv, fordi han er forhippet på at læse bogstaveligt. Det er skadeligt for den litterære kritik

Sofie Amalie Klougart

Kultur
4. maj 2018

Jeg burde holde mig fra det, jeg ved det godt, men jeg bliver så træt og mismodig, når jeg i Berlingske læser Mikkel Anderssons anmeldelse af Suzanne Brøggers nye bog Norsk omelet. Anmeldelsen lanceres under titlen: »Bøvser fra den politiske korrektheds bodega fylder alt for meget i Suzanne Brøggers bog om Norge«.

Tak skæbne, tænkte jeg, her er en bramfri og fri tænker, der ikke ligger under for nogen autoriteter – især ikke for en kunstner.

Det skal tilføjes, at jeg selv anmelder Brøggers bog i Informations bogtillæg. Og jeg ville ikke påtale Anderssons anmeldelse, hvis det ikke var for den tiltagende politisering af kritikken, der især hersker ovre hos den gamle tante. Det, Andersson her bedriver, har intet med litterær kritik at gøre; det er i bedste fald et bøvs fra en kværulant, der er politisk uenig med Suzanne Brøgger. Han har ingen forståelse for den kunstneriske form. Han kritiserer forfatteren for at slynge om sig med »banale og uargumenterede postulater med afsæt i ofte veloplagte, velformulerede og lejlighedsvist sjove idiosynkrasier« og efterspørger i stedet sammenhængende analyser. Hallo, historikermand og satiriker, det er faktisk en samling epistler, du skal forholde dig til – ikke en sociologisk afhandling om Norge!

Andersson kritiserer også, at bogen mest handler om Suzanne Brøgger, og at de interessante personer, hun møder undervejs på rejsen, kun er »hastigt forbipasserende statister i Cirkus Brøgger«. Igen, Andersson, kunne det tænkes, at Brøggers jeg netop var præmissen for sådan en essayistisk tilgang og undersøgelse?

Og som det sidste har Andersson den anke, at Brøggers ansats til en kritik af »nutidens offerdyrkende feminisme« fylder for lidt i bogen, fordi det lige præcis er hans egen holdning. Jeg siger bare, velkommen i spejlkabinettet, Andersson!

Berlingskes anmelder er politiserende og tonedøv, fordi han er forhippet på at læse bogstaveligt, ligesom han er uden sans for andre måder at nærme sig et stof på.

Jeg ved godt, at det kan være svært at forvente æstetisk sans fra en mand som Andersson. Manglen må man nødvendigvis tilgive ham. Han er kun en brik i et større spil, som går ud på at forgifte forudsætningerne for den litterære kritik. Og så er vi fremme ved det centrale, nemlig, at det er et dybt bekymrende politisk angreb på den frie kunst.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Heldigvis er vi ikke alle tvunget til at læse Berlingske.

Flemming Olsen

Øh...hvornår har litteraturen + litteraturkritikken ikke været politiserende?