Læsetid: 6 min.

Radio24syv har bragt samtaleprogrammet ind i vor tid

I Informations sammenligning af Radio24syv- og P1-programmer har vi ikke kunnet finde P1’s ækvivalent til Poul Pilgaard Johnsens samtaleprogram Flaskens Ånd. Men så huskede vi 1950’ernes legendariske Kaminpassiar med Karl Bjarnhof. 60 år er gået, og kun lummerhedsniveauet har ændret sig
»Karl Bjarnhof er i sig selv en ypperlig karakter i dansk åndslivshistorie. Hans radiofoniske oeuvre spænder over en række forskellige samtaleprogrammer, der i format minder påfaldende meget om hinanden: Kaminpassiar, Sagt på tomandshånd, Aftenpassiar.« Skriver Mikkel Juul Krongaard. Her ses Karl Bjarnhof sammen med radiokritikerne Poul Henningsen (nr. 2 fra venstre) og Harald H. Lund (yderst til højre). 

»Karl Bjarnhof er i sig selv en ypperlig karakter i dansk åndslivshistorie. Hans radiofoniske oeuvre spænder over en række forskellige samtaleprogrammer, der i format minder påfaldende meget om hinanden: Kaminpassiar, Sagt på tomandshånd, Aftenpassiar.« Skriver Mikkel Juul Krongaard. Her ses Karl Bjarnhof sammen med radiokritikerne Poul Henningsen (nr. 2 fra venstre) og Harald H. Lund (yderst til højre). 

Tage Christensen

7. maj 2018

»Nu skal De først have ild på cigaren. Må jeg?«

»Tak, det var dejligt.«

»Så er den i orden. Og så kan vi snakke, ik?«

Ser man bort fra den konforme tiltaleform ’De’, kunne det have været åbningen på Poul Pilgaard Johnsens samtaleprogram Flaskens Ånd på Radio24syv. Ønsket om at skabe et intimt rum for samtale, som løsriver sig fra den stive interviewform, er nøjagtig det samme, når Pilgaard åbner sit program – her f.eks. med klumnisten Amalie Langballe: 

»Uden for på Gammel Kongevej er der mørkt nu. Og herinde i karnappen har jeg tændt den trearmede lysestage. For at gøre det hyggeligt.«

Men det er ikke Poul Pilgaard, der er Des med sin samtalegæst. Det er Karl Bjarnhof, som byder Thit Jensen velkommen i sit samtaleprogram Kaminpassiar – et af Statsradiofoniens hæderkronede interviewprogrammer fra 1950’erne. På mange måder er Flaskens Ånd beslægtet med den ukronede konge fra radiomonopolets tid. En moderne arvtager, kunne man sige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Oluf Husted
Katrine Damm og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Degnbol

Hvor er det en fornem artikel.

Tak til Information, at I er godt i gang med radiomediet (og andre flydende medier). Nu den livlige tilgang til de to taleradio-kanaler, som jeg dyrker, begge to. Som avislæser savnede jeg længe det fællesskab eller den sammenhæng i vores verden.