Læsetid: 5 min.

De små insekter gør vores perspektiv større

Somme tider kan man se sig selv bedst, når man skifter skala. Og se det, man ellers overser. Det er det, vi gør i dagens særlige og lidt sære kulturtillæg. Vi undersøger os selv gennem naturens bittesmå væsener – gennem insekterne
Somme tider kan man se sig selv bedst, når man skifter skala. Og se det, man ellers overser. Det er det, vi gør i dagens særlige og lidt sære kulturtillæg. Vi undersøger os selv gennem naturens bittesmå væsener – gennem insekterne

Jesse Jacob

11. maj 2018

Der er noget ganske fortryllende ved, at en af filmhistoriens første og største dukkefilmskabere, russisk-polsk-franske Ladislas Starevich, i 1912 skabte sit filmhovedværk med insekter. Få år før det var han på direktør på et naturhistorisk museum i Litauen og i gang med at lave små dokumentarfilm om museets dyr og insekter.

Når han prøvede at filme en kamp mellem to biller, døde billerne af det skarpe lys, som det krævede at filme dem. Så i stedet begyndte han at filme insekter, der allerede var døde, og levendegøre dem gennem møjsommelig stop-motion-teknik: Sæt billen i én stilling. Tag et billede. Ryk dens små ben en smule. Tag et billede mere. Fortsæt. Fortsæt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu