Interview
Læsetid: 4 min.

’Man ved godt, at det er et eventyr for livet’

28-årige Alden Ehrenreich følger i Harrison Fords store fodspor i ’Solo: A Star Wars Story’, hvori han spiller den unge Han Solo. Men det har nu ikke fået den amerikanske skuespiller til at ryste på hånden. Tværtimod har han nydt oplevelsen, fortalte han, da Information mødte ham på filmfestivalen i Cannes
Unge idealistiske Han Solo udvikler sig til at blive den lidt mere anløbne gavtyv, vi kender og elsker, i løbet af den nye Star Wars-film, ’Solo: A Star Wars Story’. 

Unge idealistiske Han Solo udvikler sig til at blive den lidt mere anløbne gavtyv, vi kender og elsker, i løbet af den nye Star Wars-film, ’Solo: A Star Wars Story’. 

Jonathan Olley

Kultur
24. maj 2018

Han var den første til at prøvefilme til rollen, men der skulle alligevel gå seks måneder, hvor 3.000 andre håbefulde skuespillere prøvefilmede, før Alden Ehrenreich fik at vide, at han skulle spille den unge Han Solo i den nye Star Wars-film, Solo: A Star Wars Story.

De seks måneder brugte den nu 28-årige skuespiller også på at finde ud af, om han virkelig selv havde lyst til at spille rollen: »Jeg ville være sikker på, at jeg ikke kun sagde ja, fordi alle andre i mit liv ville synes, at jeg var vanvittig, hvis jeg sagde nej. Jeg rejste lidt rundt for mig selv og tænkte over det, og det gik op for mig, at jeg virkelig gerne ville have rollen. Jeg elskede den udgave af figuren. Jeg elskede den enorme udfordring, det var, og jeg er glad for, at jeg sagde ja,« siger Ehrenreich, da jeg sammen med en flok andre journalister møder ham på filmfestivalen i Cannes, hvor Solo har haft sin internationale premiere.

– Hvordan reagerede du så, da du fik rollen som Han Solo? Det er jo en ret stor ting.

»Man ved jo godt på forhånd, at det ikke bare er en rolle, man spiller hen over sommeren, men at det på sin vis er et eventyr for livet, og det er en del af attraktionen. Man siger ja til hele rejsen og turen, det gode og det dårlige, og en af de meget tilfredsstillende ting er at komme ud på den anden side og føle, at man har opnået noget.«

Erfaren, ung mand

Sin unge alder til trods er Alden Ehrenreich en garvet filmskuespiller. Han debuterede som 14-årig og har arbejdet sammen med instruktører som Francis Ford Coppola, Woody Allen og ikke mindst Coen-brødrene, der i Hail, Caesar! gav ham en mindeværdig birolle som cowboyskuespilleren Hobie Doyle, der kæmper med replikkerne i et mere sofistikeret lystspil.

Ehrenreichs store erfaring er en af grundene til, at han ikke for alvor har haft problemer med at håndtere det enorme pres, der automatisk følger med en ny Star Wars-film, i dette tilfælde endda en film, hvor han skal spille en ung udgave af en af universets mest elskede figurer, Han Solo, og dermed samtidig træde i Harrison Fords ikke ligefrem uanseelige fodspor.

»Presset er mere intenst, når det er Star Wars, men presset er der altid, når man siger ja til en filmrolle,« siger han.

»Jeg vil gerne have, at folk skal kunne lide den, og at jeg gør et godt stykke arbejde. Jeg er så heldig, at jeg først får denne rolle på et tidspunkt, hvor jeg har arbejdet i 14-15 år. Det var ærlig talt værre, da jeg begyndte og ingen erfaring havde. I dag har jeg værktøjet til at klare mig. Man prøver at spørge sig selv, ’hvad kan jeg kontrollere?’ Jeg kan kontrollere mit arbejde, min rolle og mængden af arbejde, jeg lægger i den. Jeg har kan ikke kontrollere, hvor god filmen bliver, hvad andre synes, eller hvad mine medspillere synes. At være så afklaret omkring det som muligt er det mest nyttige for mig, hvad jeg så end laver.«

»Jeg har også arbejdet på Solo i ca. 2,5 år, og så vænner man sig til presset og de store forventninger. Det er som sagt heller ikke noget, jeg kan gøre noget ved nu, hvor filmen er færdig. Det handler om, at hvis man, når man begynder på filmen, prøver at nyde turen, så kan det blive en sjov oplevelse. Det kræver, at man accepterer, hvad der så end måtte ske, men det er også mere tilfredsstillende end at gå og vente på en sejr eller et nederlag.«

Voldsomt instruktørskifte

– Har du fået nogle tips og tricks til at spille rollen af Harrison Ford – overrakte han dig stafetten?

»Han gav mig bæltet på ... Nej, jeg spiste frokost med ham, fordi det føltes forkert ikke at have mødt ham, inden vi begyndte at optage filmen. Han var meget støttende og generøs. Det var bare fedt at møde ham. Han har set filmen et par gange, og han elsker den, hvilket betyder alverden for mig.«

– Men talte I om rollen og figuren, der er yngre og mere idealistisk i Solo end i de gamle film.?

»Harrison sagde: ’Hvis nogen spørger, så fortæl dem, at jeg lærte dig alt, hvad du havde brug for at vide, og at du ikke må sige noget.’«

– Midtvejs i optagelserne skiftede Solo instruktør. Phil Lord og Chris Miller blev erstattet af Ron Howard. Hvordan oplevede du det, der må have været en voldsom omvæltning?

»Den oprindelige version af det, vi ville lave, fungerede ikke, hvilket selvfølgelig var en skuffelse. Og jeg elskede at arbejde sammen med Chris og Phil. Men så var vi heldige at få Ron ombord. Han er så dygtig og har lavet så mange film, og han er et fantastisk menneske. På det tidspunkt havde vi i lige så høj grad brug for et fantastisk menneske og en fantastisk leder, som vi havde brug for en fantastisk instruktør, og han er det hele på én gang. Hans evne til at tale med alle og forstå, hvordan de havde det og komme med moralsk opbakning, var utrolig.«

– Lord og Miller er kendt for deres bredt komiske film. Var deres version af Solo mere komisk?

»Jeg ved det faktisk ikke. Der bliver selvfølgelig spekuleret i, om den var meget fjollet, men vi lavede stadig alle scenerne, og vi improviserede med Ron, og vi improviserede med dem. Jeg har ikke set deres scener klippet sammen, så jeg ved ikke, hvordan deres version ville være blevet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her