Læsetid: 9 min.

Venstrepopulismen skal fyre op under Europas socialdemokratier

Venstrepopulismen kan skabe dynamisk klassekamp, tale til middelklassens humanisme og bygge bro mellem den etniske underklasse og den hvide arbejderklasse. To svenske venstrefløjsdebattører leverer i ny bog antitesen til Socialdemokratiet og slagter samtidig venstrefløjens hellige køer med baseballkøller
»En kraftfuld venstrepopulisme må opbygge organisationer både i byerne og i landområderne,« skriver Åsa Linderborg.

»En kraftfuld venstrepopulisme må opbygge organisationer både i byerne og i landområderne,« skriver Åsa Linderborg.

PONTUS LUNDAHL

4. maj 2018

»Jeg er færdig med venstrefløjen,« skriver Åsa Linderborg, kendt i Sverige for sine venstreradikale holdninger, i en mail, da aftalen om interviewet skal på plads.

Derfor har hun tid den 1. maj. Hun skal alligevel ikke ud og svinge de røde faner.

At en prominent venstrefløjsdebattør som Åsa Linderborg – der er født ind i det kommunistiske parti og selv har været medlem – »har gjort slut med vänstern«, kræver en forklaring.

»Skrev jeg virkelig det,« griner hun, da Information ringer for at høre, hvorfor hun og en anden markant svensk stemme på venstrefløjen, Göran Greider, har skrevet en bog med afsæt i de nordiske velfærdsstater om behovet for at kopiere corbynismen.

At der skulle gå relativt lang tid, før der kom sådan en bog, er i sig selv bemærkelsesværdigt – det britiske arbejderpartis valgsejr og 13 millioner stemmer på løfter om mere demokrati, velfærd og økonomisk retfærdighed taget i betragtning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Runa Lystlund
 • ingemaje lange
 • Anders Graae
 • Torben K L Jensen
 • Henrik Leffers
Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Runa Lystlund, ingemaje lange, Anders Graae, Torben K L Jensen og Henrik Leffers anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Leffers

Det er første gang i lang tid jeg er enig med en "gammel kommunist"! Men hun har ret!
Venstrefløjen i DK har i alt for lang tid set de Radikale som deres vigtigste samarbejdspartner, og som den eneste mulighed for at få et flertal. Men med skiftet i udlændingepolitik, som jeg godt kan acceptere, har S indrettet sig på den danske virkelighed, hvor en række valg er blevet tabt på den massive eksponering på udlændingepolitikken! Det blev i øvrigt startet af Ritzau Pressens fokusering på det eneste der kunne svække Nyrup-regeringen (udlændinge!), og det lykkedes med valgsejren til Fogh Rasmussen! Jeg bor på Nørrebro og jeg har ikke noget problem med indvandere, men med den enorme befolkningsvækst specielt i Afrika, kan vi ikke have åbne grænser og give asyl til alle, fordi de fleste" flygter" af (gode!) økonomiske grunde.

Bettina Jensen

Henrik Leffers, to teser til overvejelse (det er vistnok så moderigtigt):

1) Vi kommer aldrig til at 'give asyl til alle'; vendingen er en PR-manøvre fra den siddende bestyrelse i forretningen Danmark. Den har til formål at installere et imago i danskernes bevidsthed, som vil skræmme dem fra at tænke progressivt og bredspektret om flygtninges adkomst til Danmark.

2) Flygtningeproblemet er et ulighedsproblem; bl.a. i form af at rigtigt mange flygtninge flygter pga. de globale klassebarrierer og fattigdomsudviklinger - og i form af at flygtninge i Danmark stilles i både økonomisk og (den deraf følgende) socioøkonomisk(e) fattigdom/udsathed, hvor ulighedens klassebarrierer både stigmatiserer, diskriminerer og derouterer dem.

Kunne det overvejes om flygtningeproblemer i virkeligheden handler om hvordan rigtigt mange af disse anbringes i strukturelle sammenhænge, som er problemprovokerende ... og at det er disse strukturelle sammenhænge, som har behov for analyse og (på visse områder radikal) forandring, fremfor styring med kvoter, juristeri og alskens anden NPM-visdom?

Eva Schwanenflügel, Steen Bahnsen, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, ingemaje lange, David Engelby, Bente Wodschow, Karsten Aaen, Vibeke Hansen, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis venstrefløjen vil skabe en socialistisk "main-stream" - tænkning som modvægt til pengegørelsen af alle slags værdier der tænkes kan - så brug alle til rådighed stående midler - drop "fair-play",brug Facebook,Twitter uden nogen form for skam skab,kaos med fake-news, lyv så det sejler,mistænkeliggør at hvad højrefløjen siger om deres intensioner.
Med andre ord venstrepropaganda for fuld,hæmningsløs skrue - nøjagtig som højrefløjen har gjort - Altid.

Egon Stich, Benny Larsen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Højrefløjen skal modsiges, dens usandheder afsløres. Løgn og bedrag fører ingensteder.

Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Brian W. Andersen, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Bettina Jensen og flere.
Jeg vil foreslå dig (jer) at skrive dine kommentarer i et sprog, som en indvandrer eller en "arbejder" ville kunne forstå. Det nytter ikke noget med solidaritet, hvis du i dit sprog lægger afstand til dem du sympatiserer med. Det er lige præcis det de to svenskeres bog handler om. En anden bog, der bør nævnes, er Thomas Pikettys bog The Brahmin vs The Merchant. Lad være med at føle dig provokeret af mit udsagn. Jeg tænkte dette, da jeg læste din meget "humane" tekst. Mennesker, der har tabt deres arbejde til udlandet forstår dig ikke. Deres levebrød er flyttet til Polen, Kina etc. Jeg så en udsendelse om montagepigerne hos Oticon, hvis job skulle flyttes til Polen for at "spare." Udsendelsen beskrev på en meget tydelig måde deres liv og resultatet af globaliseringen. At så mange lader sig snøre af indvandererfjendsk tale er noget venstrepartierne og fagforbundene bør tag fat i. Det er nemlig akademikernes talen ned til de mindre veluddannede, der gør, at de stemmer på dem, hvis sprog de kan forstå. Det "enkle sprog" tales af DF og højrepartierne for tiden. Montagepigere skulle gud hjælpe mig afvikle deres job ved at undervise polakkerne.

Ole Bach, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Jens Thaarup Nyberg, Estermarie Mandelquist og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Så længe magtens placering afgøres af kvantitet og ikke kvalitet, gi'r det vel mening at fordrive populisme med populisme.
Men nogen må stå bag og holde fast i kvaliteten så man vil kunne kende forskel på om det er den ene eller anden populisme der har vundet.

Bettina Jensen

"Det nytter ikke noget med solidaritet, hvis du i dit sprog lægger afstand til dem du sympatiserer med."

Solidaritet nytter altid, hvis den er autentisk - og så er sproget mindre væsentligt. Jeg tvivler på at flygtninge og almindelige arbejdstagere ville opleve det som usolidarisk at danskere har forskellige retoriske (u)vaner, hvis de på det strukturelle og økonomiske område arbejder for en human retfærdighed, som går på tværs af klasseskel og etniske forestillinger.

Og så er der jo en risiko for at man undervurderer flygtninge og indvandrere, men såfremt at nogle ville have vanskeligt ved at forstå hvad f.eks. jeg skriver, ville de nok også være slemt udfordret ved læsning af Piketty, som næppe kan siges at være uakademisk. Vi kan vel alle have udfordringer med at være tilstrækkeligt folkelige, og jeg tror vi står os bedst ved at lade hver fugl synge med sit næb.

Eva Schwanenflügel

"En etnisk splittet arbejderklasse er en nødvendighed for den utøjlede kapitalisme,« skriver Greider og Linderborg."

Det er så sandt som det er sagt.
Problemet i en nøddeskal, og grunden til at Socialdemokratiet bør gentænke deres romance med DF.
Udover den etiske fordring, naturligvis !!