Baggrund
Læsetid: 4 min.

Belgien har et ægte multikulturelt hold, der nu er en af VM's seriøse jokere. Men de har en sårbarhed

Belgiens multi-kulti-mandskab er lig med offensive lækkerier – man fristes til at kalde det ægte tulipanfodbold, nu hvor hollænderne for længst er holdt op med at begejstre. Men når deres 3-4-3 reelt set bliver til en 2-7-1, er de sårbare på kontraen
»Jeg skal huske at have det sjovt denne gang,« udtalte Romelu Lukaku til belgisk tv, inden de røde djævle tog afsted til Rusland.

»Jeg skal huske at have det sjovt denne gang,« udtalte Romelu Lukaku til belgisk tv, inden de røde djævle tog afsted til Rusland.

Kai Pfaffenbach

Kultur
28. juni 2018

Mens forhåndsfavoritter som Tyskland, Argentina, Brasilien og Spanien har leveret halvsløje indsatser ved VM i Rusland, er lilleputnationer som Kroatien, Schweiz og Belgien mere og mere i spil som seriøse jokere. Belgiens 5-2-sejr over Tunesien var i lange stræk en fryd for det romantiske fodboldøje, og lige nu kandiderer De Rode Duivels – de røde djævle – til posten som VM’s mest ’hollandske’ mandskab.

Belgiernes varemærke er en opdateret 3-4-3, som Rinus Michels fra Ajax Amsterdam opfandt i 1970’erne, og som Johan Cruyff tog med sig videre til Spanien og FC Barcelona. Nu står spanieren Roberto Martínez, der har en fortid som træner i Premier League, i spidsen for Belgien.

Holdet er dog mere end effektive offensiver og højtbetalte stjerner. Det er også ægte multi-kulti.

Siden de sene 1960’ere har Belgien taget imod flere bølger af immigranter. I dag er cirka 20 procent af befolkningen født i et andet land. Fodbold har længe været en inklusionsmotor – politik i græshøjde.

Det er ikke længe siden, at belgiske fodboldspillere næsten udelukkende kom fra velstående akademikerhjem. Men tendensen er vendt. På Duke Universitys website om nationale identiteter citerer Nick Salzman direktøren for fodboldakademiet i Liège, Kismet Eris:

»Bare kig på ungdomsholdene i vores land. De er fyldt med børn af indvandrere, tidligere flygtninge, og de repræsenterer alle Belgien. For bare få år siden var det ikke sådan. Nu er det mere åbent. De nye belgiere bliver accepteret og inkluderet, fordi de kan se ’deres egne’ på landsholdet,« udtaler Kismet Eris.

Droixhe er en forstad til Liège. Bydelen er kendt og berygtet for indvandrere og kriminalitet. Men i dag kan Droixhe bryste sig af Christian Benteke, Axel Witsel og Zakaria Bakkali. De har alle spillet for det belgiske fodboldlandshold. Faktisk er halvdelen af mandskabet af eksotisk herkomst.

Manchester United-forwarden Romelu Lukakus familie kommer fra Congo. Det samme gælder for Vincent Kompany fra rivalerne Manchester City. Marouane Fellaini og Nacer Chadli har rødder i Marokko. Faderen til Mousa Dembélé er fra Mali. Divock Origi har rødder i Kenya.

Et tomt område

Spillere som Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Lukaku skal ikke have meget plads for at være kampafgørende. Mod Tunesien var især Lukaku ferm til at trække mod højre, fordi området var relativt tyndt markeret. Det gav mulighed for, at Witsel kunne løbe med frem og overtage rollen som klassisk 10’er, mens Thomas Meunier og Dries Mertens omvendt trak ned, og Hazard kunne løbe i overlap.

Pointen er, at ét ’tomt’ område kan åbne for endnu flere områder, som det intelligente hold kan kapitalisere på. Hvis de vel at mærke løber effektivt for hinanden.

Det, der ofte sker, når en spiller spotter et tomt område – men de andre ikke ser det – er, at offensiven går i stå. Konkret så man det i opgøret mod Tunesien, når De Bruyne løb i position og var afhængig af Mertens, som dog ikke opfattede chancen hurtigt nok. Resultatet blev enten tilbagelægninger eller det sædvanlige småspil i trekanten ’De Bruyne-Hazard-Lukaku’. Belgierne skal altså være knivskarpe i at tænke i kompakte rum.

Hvis man skal sammenligne Hazard med en anden spiller ved dette VM, må det være Spaniens Isco. Begge ynder at valse ind og ud af de faste positioner – fløjen, forwardpositionen og den høje 8’er. Deres bevægelighed og blik for spillet gør det svært at placere dem entydigt på det taktiske holdkort, men faktum er, at Hazard indtil nu har været mere målfarlig og direkte i sit spil. Hazard har scoret ti mål og produceret 12 målgivende afleveringer i sine seneste 20 kampe for Belgien.

Indtil Harry Kane overhalede dem, delte Lukaku topscorerpladsen med Cristiano Ronaldo, og i en alder af bare 25 år har forwarden scoret flere mål i de store turneringer end nogen anden belgier. Med sine to mål mod Tunesien blev han desuden den første spiller til at score to eller flere mål i VM-kampe lige efter hinanden siden Diego Maradona i 1986.

»Jeg skal huske at have det sjovt denne gang,« udtalte Lukaku til belgisk tv, inden de røde djævle tog afsted til Rusland.

Udækket område

Kevin De Bruyne er muligvis Belgiens mest komplette spiller. Han spiller til daglig i Manchester City under Pep Guardiola og minder en del om vores egen Christian Eriksen. Han er en ’falsk 10’er’, der forvirrer modstanderen ved at trække fra midten og ud på fløjen – eller omvendt – og ved at starte angreb helt nede fra den italienske playmakerplads, registaen.

Angrebsiveren har dog også en slagside. Belgierne kunne sagtens have nettet dobbelt så mange gange mod Tunesien, men nordafrikanerne fik alligevel scoret to gange. Det har englænderne, som møder Belgien i aften, noteret sig. Første- og andenpladsen i gruppe G skal fordeles.

Det er især på backpositionerne, den er gal. Venstre wingback Yannick Carrasco, som spiller for Dalian Yifang i Kina, kan som resten af holdet godt lide at angribe (Eden Hazard ligger lige over ham, men trækker som regel mere ind centralt).

Toby Alderweireld, Dedryck Boyata og Jan Vertonghen skal så klare skærene i den bageste kæde, mens Carrasco er strandet højt oppe i banen. Men eftersom Tottenhams Vertonghen er mere komfortabel i den centrale defensiv end på den deciderede backplads, opstår der er et kæmpe udækket område på fjendens højre flanke.

Belgien er lig med offensive lækkerier – man fristes til at kalde det ægte tulipanfodbold, nu hvor hollænderne for længst er holdt op med at begejstre. Men når deres 3-4-3 reelt set bliver til en 2-7-1, er de sårbare på kontraen. Gareth Southgate, Englands træner, har allerede kig på den svaghed.

Belgien er gået fra gylden generation til moden multi-kulti med spillere fra fodboldens øverste hylde, og uagtet Carrascos og Vertonghens flagrende sambabold under man De Rode Duivels en god skæbne i Moder Rusland.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her