Læsetid: 10 min.

En borgerlig sejr. Men måske mest for DF

Besparelsen på DR med 20 procent ligner på mange måder kulminationen på knap to årtiers borgerlig værdipolitik. Men hvor det i 00’erne var V og K, der førte an i kampen, er det i dag DF, der svinger taktstokken, mener tidligere kommunikationschef i Kulturministeriet Michael Jannerup
For kulturminister Mette Bock er medieaftalen – og ikke mindst beskæringen af DR – et vigtigt skridt i retning af at skabe mindre stat og mere marked, mere provins og mindre hovedstad, flere nye medier og færre gamle.

For kulturminister Mette Bock er medieaftalen – og ikke mindst beskæringen af DR – et vigtigt skridt i retning af at skabe mindre stat og mere marked, mere provins og mindre hovedstad, flere nye medier og færre gamle.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

30. juni 2018

»En borgerlig sejr,« kalder kulturminister Mette Bock (LA) den medieaftale, som natten til fredag blev forhandlet hjem mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Aftalen slår fast, at DR frem mod 2023 skal spare 20 procent og forvandle sig fra en »bred medievirksomhed« til en »fokuseret kulturinstitution«. Det indebærer blandt andet, at antallet af flowkanaler skal reduceres fra seks i dag til maksimalt fire, og at DR i indhold og distribution ikke længere må »konkurrere med private aktører« medmindre det tjener »et klart public service-formål«.

Altså i praksis: slut med brede underholdningsformater som X Factor og Den store bagedyst i bedste sendetid.

For kulturminister Mette Bock er medieaftalen – og ikke mindst beskæringen af DR – et vigtigt skridt i retning af at skabe mindre stat og mere marked, mere provins og mindre hovedstad, flere nye medier og færre gamle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Hele artiklen går ud fra at forliget forbliver intakt til 2023 - Det gør det helt sikkert ikke !
Så hvorfor dette fanden-maleri ? Nå,ja - selvfølgelig - Socialdemokratiet agter ikke at rulle det tilbage.
Er det for at sikre DF´s fredning af Mette F. hvis de radikale og Uffe slår sig i tøjret ?
Lort.

Christian Mondrup

Man kunne sige det på en anden måde: hvis man vil have en NY regering, skal man ikke stemme på S.

Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Erik Starup, Arne Lund og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Tja, den borgerlige yderfløj har fået 'magt. Og hvem er så det? DF og LA!
DF vælger:
En mand. 60% af Dansk Folkeparti vælgere er mænd.
Det er en ældre person.
Det er en beboer i provinsen fortrinsvis Jylland
Det er en person med en lidt lavere indtægt.
Det er en kortuddannet.
LA vælger:
En mand. 71% af LA vælgere er mænd
Det er person med høj indtægt, mange meget velstillede
Bred aldersfordeling
Beboere fortrinsvis i Nordsjælland
Flest privatansattte/selvstændige
Samlet udgør DF og LA p.t 28% af vælgerne.
Hypotese og analyse, kort form:
DF,: de ved ikke ret meget om samfundet, andet end det nære.
LA: De ved 'temmelig meget om samfundet, det ville have mindre og interesserer sig kun for deres 'penge'.

Pris for den samlede paradoksale 'fælles' politik i det nye medieforlig: Øget monopolisering af mediemarkedet, flere reklamer, flere udenlandske medier, mindre dansk produceret TV og Radio, mindre kritisk samfunds dokumentation (den er allerede lav)og en befolkning der sandsynligt bliver endnu mere 'samfundsdumme'.

Lille opgave til LA og DF vælgere. Oplys venligst hvad det nye medieforlig faktisk bibringer af 'public service', hvor oplysning, undervisning, dokumentation, debat og fælles nationale begivenheder faciliteres bedre end nuværende. Gerne konkret med eksempler på TV og Radio der er med høj kvalitet (medieproduktion er forholdsvis dyr og videnstung) og som beriger vores hverdag med viden og udfordrende underholdning.

Flemming Berger, David Breuer, Marianne Petersen, Torben Bruhn Andersen, Verner Nielsen, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, C Munk, Finn Egelund, Margit Tang, Gerly Andersen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Det kan være at det ikke gør forskel for seerne om X-faktor sendes på den ene eller anden kanal. Men jeg tror det har stor betydning for deltagerne.

Så vidt jeg er orienteret er alle gået tilbage til en anonyme tilværelse efter deres optræden. De er fortsat i skole eller på arbejde.

Ingen er overgået til Reality-TV, ingen turer København rundt i pressen stangstiv, ingen har prøvet deres held i porno-branchen, ingen laver reklame, ingen er sprunget ud i Ekstra Bladet...ja, man kunne blive ved.

Jeg vil påstå at deltagerne skylder DR en stor tak!
Og at reality-branchen m.m.skylder X-faktors nye politisk fastsatte producent TV2 en stor tak for den fremtidige udvidelse af hele deres fødekæde.....

Den helt store vinder er Danske Medier - anført af ex-kommunisten Stig Kirk Ørskov - , der satte en dagsorden, hvis primære formål var at slagte DR, som blev anset for at være den største konkurrent.
Den dagsorden overtog Dansk Folkebedrag 1:1, og partiet har haft held til at få det meste gennemført.
Oprindelig var SD imod planen, spillede for galleriet, og gav udtryk for, at hvis partiet kom til magten efter et valg - afhængig af Df - så ville man rulle forliget tilbage.
Som vanligt var det mundsvejr, heller ikke her er partiet til at stole på, for dagen efter at medieforliget var indgået, sagde Mogens Jensen, at det kom an på den økonomiske situation til den tid. Dette er SD's standardforklaring når de spørges til om de vil ændre på nogle af de uhyrligheder som VKLA-regeringen begår.
Utroligt, at SD kan skrabe stemmer nok sammen til at være landes største parti. For SD er jo efterhånden ligeså bedragerisk som DF.
Nå, krager søger mage så det er vel ikke så underligt når det kommer til stykket.

Kim Houmøller

D.R: har gravet sin egen grav med eksorbitante lønninger og af-trædelser i millionklassen. At netop kulturministeren er en af de værste tyveknægte i kunsten i at lænse kassen, sætter det hele i perspektiv. Vi har ikke brug for X-factor og kageprogrammer, samt de utallige genudsendelser, vi bliver fodret med over sommeren. Public service kan klares med 2 programmer! Lad resten ligge, bare vi kan slippe for at betale til dette show!

Karsten Lundsby, Bo Carlsen, Per Torbensen, Hans Aagaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg ville ønske, jeg ikke var enig med dig, Kim Houmøller. Men det er jeg.
'Massakren' på DR er i stort omfang selvforskyldt, ligner nærmest et selvmordsforsøg.

Karsten Lundsby, Arne Lund, Mogens Holme, Bo Carlsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Jeg var forbi Dansk folkepartis facebookside ifm. medieforliget. Jeg var nysgerrig efter at se hvordan resultatet blev modtaget af nogle af deres kernevælgere.

I kommentarsporet blev der først jublet over, at licensen forsvinder. Men så var der et par skarpe hoveder der fortalte, at den så i stedet ville blive lagt ind under skattebilletten. Så bredte skuffelsen sig. Der var tilsyneladende en forestilling om at DR kunne gøres gratis. Helt gratis.

Jeg blev nødt til at more mig. For den mere indlysende reaktion - altså skuffelsen over nogle af mine medmenneskers udtalte manglende evne til at reflektere over de mest simple ting - ville have gjort mig bitter. Igen.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Verner Nielsen, Katrine Damm og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Det her stinker af censur og ovwrvågning

Finn Egelund, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Verner Nielsen, Hans Larsen, Jens J. Pedersen, Katrine Damm, Dorte Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Venstre har meldt sig ind i DF som gruppe.
Og LA er blot vedhæng. Alt uden mål.