Baggrund
Læsetid: 4 min.

Colombia: Publikumsdarlingerne, der blev voksne

Efter 16 års fravær begejstrede Colombia en hel fodboldverden med bunker af mål og dansetrin ved det seneste VM. Nu er overraskelsesfaktoren væk, og forventningspresset vil være et andet, når ’La Tricolor’ tirsdag spiller åbningskamp mod Japan
Colombias James Rodríguez blev den helt store stjerne ved VM i 2014 og forventningerne til ham er store her fire år efter. 

Colombias James Rodríguez blev den helt store stjerne ved VM i 2014 og forventningerne til ham er store her fire år efter. 

Arkivfoto: Sergio Moraes/Ritzau Scanpix

Kultur
19. juni 2018

De fleste fodboldentusiaster vil formentligt have svært ved at skjule et smil, når samtalen falder på Colombia.

De vil genkalde sig billederne fra seneste VM-slutrunde i Brasilien af en flok colombianske spillere, samlet dansende i en klump efter hvert eneste scorede mål.

Måske vil de huske de fotogene colombianske tilhængere på lægterne klappende i takt til de medbragte sambatrommer.

Og så vil de helt sikkert nævne James Rodriguez – slutrundens topscorer og geniet bag turneringens bedste mål, sat ind i ottendedelsfinalen mod Uruguay efter en elegant brysttæmning, en 180-graders piruette og et velplaceret drøn med vristen, der ekspederede bolden op under overlæggeren og ind bag en sprællende Muslera i det uruguayanske mål.

»Enhver må ønske dig som sin ægtemand, James!« skreg den colombianske kommentator nærmest grådkvalt, da 10’eren senere i kampen fordoblede føringen og sendte Colombia videre i turneringen.

Kampen var en euforisk kulmination på den historiske slutrunde for La Tricolor, der med sit direkte spil og målrige opgør vandt masser af fodboldhjerter uden for de hjemlige grænser. Hyldesten til nationalheltene ville ingen ende tage, selv efter at værtslandet Brasilien agerede stopklods for Colombia i kvartfinalen.

Større forventninger

Nu er publikumsyndlingene tilbage i det fine VM-selskab, og det i en mere moden udgave. 11 af spillerne fra holdet i Brasilien er med igen, og ifølge den folkekære James er der gode muligheder for at gentage succesen fra seneste slutrunde.

»Vi har en fremragende gruppe af spillere, så vi behøver ikke frygte nogen,« sagde playmakeren, efter at Colombia tilbage i maj bemærkelsesværdigt havde besejret Frankrig 3-2 foran 80.000 tilskuere i Paris.

Det var en tiltrængt succesoplevelse for de gulklædte, der efter en frustrerende kvalifikationsturnering nær havde misset turen til Rusland. Holdet scorede beskedne 21 mål i 18 kampe, særligt fordi frontløbere som Carlos Bacca og Radamel Falcao havde mere end almindelig svært ved at finde vej til netmaskerne.

At forventningspresset efter det seneste VM er vokset, blev samtidig tydeligt, da James efter et nederlag til upåagtede Bolivia valgte at give fingeren til en flok kritiske colombianske journalister, der var mødt frem foran holdets hotel i Bogotá – en gestus, der fik flere kommentatorer til at kræve, at træner José Pékerman kylede sin stjerne af holdet.

Pékerman manede til besindighed og beholdt James i folden, men de inkonsistente resultater fortsatte.

Et smerteligt 2-1 nederlag hjemme mod Paraguay i kvalifikationens næstsidste spillerunde betød, at Danmarks modstander, Peru, pludselig kunne snuppe den direkte VM-billet med en sejr over Pekermans tropper i sidste runde. Men så slog James til i Lima og sikrede Colombia en uafgjort, hvilket var nok til at sende holdet til Rusland og Peru ud i play-off om VM-deltagelse.

»Det har været en virkelig hård kvalifikation,« erkendte Pékerman på det efterfølgende pressemøde, hvor han også blev bedt om at forholde sig til den svingene form gennem kvalifikationen hos holdets kronjuvel:

»De største spillere bærer en tung byrde. Det er vigtigt at forstå, at man ikke kan dømme dem på baggrund af enkelte dårlige kampe,« sagde Pekerman roligt.

Åben gruppe

Andesnationen er ved dette VM havnet i en uforudsigelig gruppe med Senegal, Polen og Japan. Mens Japan – Colombias modstander i første kamp – ikke bør volde nogen problemer, kan Polen og Senegal blive store mundfulde med topspillere som Robert Lewandowski og Sadio Mané.

»Det er en tæt gruppe,« konkluderede Pékerman ved lodtrækningen i december. »Vi kommer til at arbejde hårdt for det.«

Det taler til Colombias fordel, at truppen er blevet mere moden og indeholder en del gengangere med erfaring fra den seneste VM-slutrunde.

Foruden James skal Pékerman forlade sig på solide præstationer fra blandt andre den rutinerede Arsenal-keeper David Ospina, hurtigløberen Juan Cuadrado og det undervurderede midtbanebolværk Carlos Sánchez med tilnavnet La Roca – klippen.

Og så er der Radamel Falcao. Landsholdets all-time mest scorende spiller gik glip af  holdets succesfulde felttog i Brasilien grundet en slem knæskade, men ligner nu det ubestridte førstevalg på angrebspladsen i, hvad der bliver hans første VM.

Efter et par undervældende ophold i Chelsea og Manchester United efter seneste VM var Falcao ellers blevet dømt færdig af mange. Siden han vendte tilbage til sin tidligere klub Monaco i 2016, har El Tigre dog hamret over 50 mål ind på to sæsoner. Han bliver afgørende for holdets muligheder for at avancere.

I de bagerste geledder er Pekerman anderledes udfordret.

Holdets faste venstreback, Frank Fabra, er dømt ude af turneringen med en skade magen til den, der ramte Falcao, mens det rutinerede makkerpar Cristián Zapata og Abel Aguilar – begge faste indslag ved sidste VM – har været plaget af småskader op til slutrunden.

Hverken defensive komplikationer eller den middelmådige indsats i kvalifikationen kan dog få de evigt optimistiske colombianske tilhænger til at tro, at Gruppe H bliver endestationen for Pékermans udvalgte. I en nylig spørgeskemaundersøgelse om landsholdets chancer svarer 96 procent af colombianerne, at de tror, La Tricolor går videre fra gruppen.

30 procent spår deres helte til at nå helt frem til finalen.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her