Baggrund
Læsetid: 4 min.

Cristiano Ronaldo er fra en anden planet

Han sætter konstant nye rekorder, vinder titler på stribe – og snyder lidt i skat. Men hey, han er jo fra en anden planet
Cristiano Ronaldo fejrer sin og Portugals anden scoring i opgøret mod Spanien i første gruppekamp til VM i Rusland.

Cristiano Ronaldo fejrer sin og Portugals anden scoring i opgøret mod Spanien i første gruppekamp til VM i Rusland.

CHINE NOUVELLE

Kultur
20. juni 2018

Fredag den 15. juni indgik den 33-årige portugisiske superstjerne Cristiano Ronaldo endelig et forlig med statsadvokaten som afslutning på en langvarig sag om skattesvig. Ronaldo erkendte fire finansielle overtrædelser, og dommen lød på to års betinget fængsel og en bøde på 18,8 millioner euro. Det vender vi tilbage til.

Samme dag spillede Portugal mod Spanien. Det er Ronaldos fjerde VM. Hvis man troede, at manden var en afdanket gårdsanger, tog man fejl.

Hattrick på straffespark, et langskud og et sublimt frispark i de døende minutter af en kamp, der endte 3-3, hvor sixpacken fra Madeira ikke blot fremviste sine lederegenskaber for et kompakt Portugal-mandskab, men også løb fra alt og alle.

I Real Madrid, hvor man netop har budt Spaniens fyrede landstræner, Julen Lopetegui, velkommen som ny træner, fedtspiller man til gengæld. Ronaldo har fået tilbudt en ny og forbedret kontrakt. Ronaldo synes dog ikke, udspillet er favorabelt nok. Han føler sig ikke elsket og anerkendt, og slet ikke som Messi i Barcelona og Neymar i Paris Saint-Germain.

Neymar blev for nylig spurgt, hvem der er den bedste spiller i verden. Brasilianeren svarede, at det er han selv.

»Men kun fordi Messi og Ronaldo er fra en anden planet,« fortsatte Neymar grinende.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, født den 5. februar 1985 på hospitalet Dr. Nélio Mendonca i Funchal, Madeira, Portugal, har vundet 26 trofæer, heriblandt fem ligatitler, fem Champions League-pokaler og et EM.

Han har vundet Ballon d’Or, prisen som verdens bedste fodboldspiller, fem gange, lige så mange som Messi, og ligger lunt i svinget til at nappe den sjette. Han er alle tiders topscorer i Champions League. Han har scoret over 450 mål for Real Madrid, mere end ét mål pr. kamp, og har for længst overhalet legender som Raúl, Alfredo Di Stéfano og Santillana. Cristianos hattrick mod Spanien i fredags var nummer 51 i karrieren.

I den spanske førstedivision lå Ronaldo i dvale i efteråret, men eksploderede i foråret 2018, hvor han fra kampdag 20 til 29 scorede 18 mål.

Rusen kulminerede i Champions League-kvartfinalen mod Juventus, hvor Ronaldo scorede et vanvittigt saksespark. Hans højre fod ramte bolden 2 meter og 38 centimeter oppe i luften, mens kroppen i en horisontal lige linje svævede 1,41 meter over jorden.

Juventus’ nyligt afgåede målmand, Gianluigi Buffon, kaldte ham »udødelig« og »af en anden verden«. Sidste gang, de to hold mødtes, var i Champions League-finalen 2017, og her nettede portugiseren også to gange.

Efter saksesparket nikkede Buffon anerkendende til sin banemand, og så rejste Juve-tilhængerne sig overalt på Allianz Stadium i Torino og klappede af Ronaldo. Han kvitterede ved at folde hænderne og tage sig til hjertet.

Atletisk pragteksemplar

Ingen er større end klubben, lyder Real Madrids mantra, som symbolsk står malet henover præsidenten, Florentino Pérez’, seneste kontraktudspil til Ronaldo.

Måske er det usmageligt at strides om millioner i den størrelsesorden. Og dog. Vil man nogensinde opleve en spiller igen, der i stats og rekorder rejser sig op over Di Stéfano og Raul? Er det muligt at finde et lige så lukrativt brand som Ronaldo? Var det ikke en smule upassende at skamrose Neymar, som Pérez gjorde på dagen, hvor Ronaldo modtog sin femte Ballon d’Or?

Selv siger Cristiano, at det ikke handler om penge. Det handler om anerkendelse.

Han er et atletisk pragteksemplar, der er blevet målt til at ville vinde olympisk guld i en ikkeeksisterende 110 meter-disciplin. Han er 33 år, men biomotorikken er ti år yngre. Den sportslige sult har aldrig været større.

Ronaldo er en galáctico, der med nød og næppe undgik fængselsstraf.

I 2014 solgte Ronaldo for 75 millioner euro imagerettigheder til to offshore-selskaber på De Britiske Jomfruøer. Mindst 63,5 millioner euro af det beløb har han undladt at betale skat for, og nu ligger de mange penge gemt i schweiziske bankkonti.

Skuffeselskaber

I 2012 skrev det irske selskab Multisports Image Management (MIM) under på en royaltyaftale, som tillod det saudiske mobiltelefonselskab Mobily at bruge Ronaldos image i en omfattende reklamekampagne.

Hvis de penge boede i Spanien, ville Ronaldo falde ind under den såkaldt progressive skat og dermed risikere at skulle betale op mod 43,5 procent. Ved at placere forretningen i Irland opnåede Ronaldo tre ting:

Han fik en skattefordel på over 30 procent, da den irske selskabsskat ligger på 12,5 procent. Han kunne nemmere transportere pengene videre til offshoreselskaber med et skattetryk på under én procent. Og endelig slap han for at betale skat af momsindtægter, eftersom han kunne hævde, at det irske ben af forretningen ikke var en momspligtig driftsvirksomhed, men derimod et holdingselskab (som ikke opererer med moms).

Det viser sig nemlig, at profitten fra Ronaldos imagerettigheder, som MIM har administreret, ikke blot er blevet kanaliseret videre til oversøiske skuffeselskaber, men ydermere er blevet udbetalt som dividende til selskabet Start SGPS S.A.

Sidstnævnte er et holdingselskab, som fungerer som en regulær hvidvaskningsmaskine for aktionærer i det ligeledes irsk placerede GestiFute International Ltd., ejet af Jorge Mendes, Ronaldos agent. Sluttelig er det værd at notere sig, at Start SGPS S.A. er en associeret del af Jorge Mendes’ imperium og har bopæl – hvor ellers – i Irland.

Samlet kaldes taktikken en ’Double Irish’. Ronaldo betaler reelt ikke irsk selskabsskat på 12,5 procent. I stedet bliver indtægterne skubbet videre til firmaet Tollin Associates på De Britiske Jomfruøer. Tollin Associates fungerer på den måde som en pengetank for Ronaldos indtægter, nærmere bestemt 63,5 millioner euro, som så bliver placeret på schweiziske konti.

Nu skal Ronaldo altså hoste op med lidt over 140 millioner kroner i bøde. Han ved godt, at Real Madrid er det bedste sted at være, når det gælder titler og personlige rekorder. Det ved Pérez, der har is i maven, også.

Alligevel fortsætter Ronaldo med at forbløffe og henrykke og score hattricks. Og snyde lidt i skat. Men hey, han er jo fra en anden planet.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jonathan Larsen

Han er fra en anden planet og bør derfor som den gode samfundsborger han er beskattes dobbelt ;). Han har masser af penge og kommer ikke til at mangle noget alligevel. Op med pengepungen Ronaldo, din nærige satan!!! ;) ;) ;)

Randi Christiansen, Henrik L Nielsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar

Det var ikke Island Sverige eller Markedonien disse fodboldnationer som giver en depression, nej det var imod Spanien Ronaldo scorede hattrick, Spanien som måske er verdens bedste fodboldhold pt. Jeg er ikke synderlig fan af ham, men han spillede alene mod Spanien og det var ren rock’n roll. Der er få kampe af den kaliber.

Tobias Holst-Langberg

Det ligner faktisk lidt en gentagelse af VM 86 hvor Maradona bar Argentina til sejr.
Ronaldo viser i mine øjne et langt højere niveau end Messi.

Jonathan Larsen

Jeg er enig, jeg havde egentligt afskrevet ham, men han har formået at omstille sig, efter han mistede noget af sin hurtighed.
Han er fantastisk, men jeg er sgu træt af at høre om alle de rige mennesker, der ikke betaler skat :(. Jeg ved godt, de har nogle ansat, der sidder og jonglerer med deres penge, men det er stadig deres ansvar.
Jesus Christ, han kan spille bold og tjene penge:)

Knud Chr. Pedersen

Bortset fra at fyren kan sparke til en bold og iøvrigt er supergod til at bruge hovedet, så er han også den største svindler til dato og en direkte hån mod fodboldspillet. Youtube er fyldt med filmsekvenser, hvor han som atlet bliver berørt ganske let på skulderen, hvorefter hans ben bliver til overkogt spaghetti og han trimler rundt i græsset. Kun overgået af en anden svindler, Neymar fra Brasilien.

Dennis Tomsen

Som fodboldspiller, fantastisk. Som atlet, fra en anden planet. Som person, grænsende til pinlig.

Erik Karlsen

Hvis Ronaldo var fuldkommen fri foran mål og trillede bolden ind over målstregen, ville alle hans ...... fans stadig udbryde, at det endnu engang var et helt sublimt mål.
Så fantastisk er han altså heller ikke!

Runa Lystlund

Ronaldo er en dygtig fodboldspiller, men dum som en dør. Han er moralsk fordærvet og et dårligt forbillede for unge drenge og piger. Han er alt hvad fodbold og idræt ikke burde være.