Læsetid: 3 min.

Filminstruktøren Sentsovs sultestrejke er en skamplet på VM-værtslandet Rusland

Det kan virke meningsløst at bekæmpe en så stejl overmagt som Rusland med et hashtag, nogle symbolsk tomme stole og aktioner på offentlige pladser i demokratiske lande, men at begræde den uretfærdighed, der finder sted, er aldrig meningsløst
»Kontrasten mellem de røde løbere, hvor gallaklædte filmfolk lader sig fotografere med skilte med tekster som #FreeSentsov og #SaveSentsov, og den virkelighed disse, hashtags refererer til, er absurd.« skriver Lone Nikolajsen.

»Kontrasten mellem de røde løbere, hvor gallaklædte filmfolk lader sig fotografere med skilte med tekster som #FreeSentsov og #SaveSentsov, og den virkelighed disse, hashtags refererer til, er absurd.« skriver Lone Nikolajsen.

Sergii Kharchenko

8. juni 2018

I dag, fredag, sultestrejker den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov på 26. dag. Sentsov, 41, har siden 2014 været fængslet i Rusland. Her idømte en militærdomstol i 2015 på et sløset fabrikeret grundlag en fængelsdom på 20 år for hærværk og planlægning af terror.

Sentsov anerkender hverken dommens gyldighed eller Ruslands ret til at anholde og retsforfølge ham som ukrainsk borger. Hans intention er at fortsætte sin sultestrejke, indtil Rusland løslader alle de 64 ukrainere, der lige nu er politiske fanger i Rusland og de russisk annekterede områder i Ukraine.

Når VM i fodbold begynder om en uge, vil Rusland som værtsland tiltrække sig en masse opmærksomhed. Mens kampene bliver spillet rundt omkring i det sydlige Rusland, vil Sentsov være fastende på 32. dag i den sibiriske fangekoloni nord for Polarcirklen, hvor han er indsat. Det er altså ikke usandsynligt, at Sentsov dør i løbet af den måned, turneringen står på.     

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu