Interview
Læsetid: 4 min.

»Det er klart, at man vil gerne føle sig normal, uanset hvem man er«

’Love, Simon’ er den første brede amerikanske mainstreamfilm, der har en homoseksuel teenager i hovedrollen. Information har spurgt to unge, der lever som queerpersoner, hvad de synes om filmen: Er den vigtig eller ligegyldig? For meget eller for lidt?
Information har spurgt to unge, der lever som queerpersoner, hvad de synes om 'Love, Simon'. 

Information har spurgt to unge, der lever som queerpersoner, hvad de synes om 'Love, Simon'. 

Foto fra filmen

Kultur
21. juni 2018

Oskar Fehlauer Nielsen

19 år og queerperson, bliver student om lidt. Skribent for ungdomsmediet seinmag.dk

– Hvad synes du om filmen?

»Den fortæller en vigtig historie om de følelser, man har, før man kommer ud af skabet. Det har man ikke set i en mainstreamfilm før. Og når den gør det rigtigt, kan jeg tydeligt mærke, at den rammer mig, og at tårerne bare løber ned – selvfølgelig pakket ind i alt det her amerikanske.«

»Filmens fordel er, at den er så klassisk i sin plotopbygning, og så behagelig og letfordøjelig – det er ligesom at spise fastfood eller kage. Det interessante ved filmen er, at den opererer med et normalitetsbegreb, som lyder: ’Jeg er normal, men

jeg er også homoseksuel.’ Hvis man skal kritisere den for noget, er det, at den har meget travlt med at gøre det meget tydeligt, hvor normal Simon er – han går i hættetrøje og jeans, hans familie er normal. Det er klart, at man vil gerne føle sig normal, uanset hvem man er.«

»De mennesker, der går ind og ser filmen, er måske dem, der er i den fase, hvor de har travlt med at være normale hele tiden. De kan se Love, Simon, fordi den ikke prøver at ligne en artfilm, men en teenagefilm, som man har set mange gange før.«

– Har det en særlig betydning at det er en mainstreamfilm?

»Både og. Jeg tror ikke nødvendigvis, det er det vigtigste. Nogle af de smallere film om homoseksualitet er også vigtige. Men det er vigtigt, især når man er helt ung og ikke er klar til at opsøge deciderede homofilm, at man får det, uden at man behøver at lede. At man bare går i biografen med sine venner, fordi de har lyst til at se filmen, og så kan man genkende sig selv. Det er vigtigt, at man kan finde filmene, før man er klar til at lede.«

»Til gengæld er det ærgerligt, at filmen stadig portrætterer dem, der falder uden for mainstream, som om de er mærkelige og skal gøres grin med. Det gør alle de andre film selvfølgelig også, så måske er det okay, at der nu er en film med en homoseksuel hovedperson, der gør det samme. Man kunne bare generelt ønske, at der kom bedre teenagefilm ud af USA.«

– Hvilken betydning har det for dig, at du kan spejle dig i populærkulturen?

»Det har været sindssygt vigtigt, det har føltes som en bekræftelse, at det er okay. Også bare at det er en god historie, at den kærlighed, man oplever, også er vigtig at fortælle bredt ud. At ens historie er vigtig og spændende nok og så universel gyldig, at et bredt publikum vil beskæftige sig med den.«

 

Asger Thieden

19 år og queerperson, gymnasieelev. Ordfører for Alternativets Unge

– Hvad synes du om filmen?

»Man skal både se på indholdsdelen, og hvad den kan komme til at betyde. Som film var den meget amerikansk og forudsigelig – det var en feel good-film. Det er ikke en film, jeg vil sidde og reflektere over i dagevis eller sidde og græde til. Det er en let film. Jeg håber selvfølgelig, at den går ind og får ’queerificeret’ popkulturen lidt mere, så folk indser, at man

godt kan være homoseksuel og samtidig leve heteronormativt. At man godt kan blande queer ind i sin identitet, uden at det udelukkende skal være ens identitet.«

– Har det en særlig betydning, at det er en mainstreamfilm?

»Ja, den fik faktisk mig til at føle mig lidt mere normal, da jeg fik den oplevelse, som mange heteroseksuelle får, når de går ind og ser en ungdomsromantisk film: Det der med at man bare kan se en film om to, der bliver forelskede og som kysser og får hinanden til sidst. Og man sidder der og tænker: ’aij, gid det var mig’ og bliver lidt forelsket i karakteren på skærmen. At få den der kilden i maven, når det hele ender godt i sådan en forudsigelig og uforpligtende film, den følelse har jeg ikke haft før.«

– Synes du, det er en vigtig film?

»Ja, jeg tror, det er en vigtig film. Dem, jeg håber, ser denne her film, er unge mennesker, som meget gerne vil være normale og passe ind på en eller anden måde og derfor afviser homoseksualitet for sig selv. Jeg håber, de ser den og laver en forandring i deres liv. Der er et stort queermiljø i København, men det er også meget elitært – det er de her superpopulære personligheder, der har trendy venner, er med til alle fashionshows og har tusindvis af følgere.«

»Den her film henvender sig nok mere til folk uden for storbyerne, hvor det at være queer ikke er talt så meget op. I filmen kan man se, at man ikke behøver at have en queeridentitet for at være homoseksuel, man kan have en helt masse andre identitetstræk og bare være en gymnasieelev, samtidig med at ens seksualitet er homo. På den måde kan filmen gøre noget rigtig vigtigt for de mennesker, som har afvist homoseksualitet af frygt for en queeridentitet.«

– Hvad savner du i populærkulturens dækning af queerkultur?

»Mere af det! Jeg er især blevet glad for hiphopkollektivet Brockhampton, for der er lige pludselig noget, der er i centrum af populær- og rapkulturen, som normalt er virkelig heteronormativ. Hvor man kan høre en queerstemme som rapperen Kevin Abstract, der stiller sig hårdt frem som homoseksuel og virkelig omfavner det og synger: ’I just gave my nigger head’ og sådan noget. Det er virkelig fedt, og noget jeg savner mere af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her