Man skal langt ud på de sibiriske stepper for at finde nogen, der tror på, at Rusland kan nå semifinalen i VM

Det er et russisk landshold uden en klar fodboldmæssig identitet, der i eftermiddag træder an mod Saudi-Arabien til åbningskampen ved VM
Ruslands træner, Stanislav Cherchesov, har en fortid som moderat succesfuld træner for mellemstore mandskaber i den østlige del af Rusland. Nu har han til opgave at føre Rusland frem til semifinalerne.

Ruslands træner, Stanislav Cherchesov, har en fortid som moderat succesfuld træner for mellemstore mandskaber i den østlige del af Rusland. Nu har han til opgave at føre Rusland frem til semifinalerne.

ALEXANDER NEMENOV

Kultur
14. juni 2018

Man kan med en vis ret argumentere for det synspunkt, at daværende FIFA-præsident Sepp Blatter underskrev sin professionelle dødsdom, da han i 2010 meddelte, at FIFA i en hidtil uset dobbeltbeslutning havde valgt at tildele værtsskabet for VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Rusland og Qatar.

Annonceringen vakte en storm af protester, og den korruption, som havde omgærdet forløbet op til afstemningen, var kraftigt medvirkende til, at der blev sat gang i de efterforskninger, som endte med at føre til den trinde schweizers fald.

Det hører dog med til billedet, at det primært var beslutningen om at henlægge VM i 2022 til den ubærlige ørkenhede i Qatar, der fik omverdenen til at gøre anskrig.

Valget af Rusland var der færre protester imod. Faktisk kunne man tilbage i begyndelsen af årtiet finde mange gode argumenter for at tildele slutrunden til det store land i øst.

For det første var det – i overensstemmelse med FIFAs rotationsprincip – Europas tur til at få værtsskabet i 2018. Og eftersom VM aldrig tidligere var blevet afholdt i Østeuropa (men 10 gange i Vesteuropa), virkede det oplagt at benytte Ruslands ansøgning til at rette op på den undladelsessynd ved at tildele østeuropæerne deres første VM-værtsskab.

For det andet gav beslutningen mening rent politisk. Tilbage i 2010 blæste der forholdsvis milde vinde mellem Rusland og Vesten. Beskyldninger om russiske krigsforbrydelser i Syrien lå stadig nogle år ude fremtiden.

Og for det tredje var der sportslige argumenter. Få år før afstemningen havde et teknisk begavet russisk nationalmandskab spillet sig helt frem til semifinalerne ved EM i Østrig-Schweiz, og i den europæiske fodboldoffentlighed var der en forventning om, at det russerne endelig var ved at melde sig ind blandt supermagterne på den kontinentale scene.

But how things have changed …

’Do svidaniya’ til Capello

Siden FIFA gav VM til Rusland, er det stort set kun gået den vej, som hønsene skraber, for russernes nationalmandskab.

Nedturen begyndte, da fodboldforbundet i Moskva besluttede at fejre tildelingen af værtsskabet med at ansætte den autoritære norditaliener Fabio Capello som landstræner. Det er sjældent en god idé, hvilket det engelske fodboldforbund godt kunne have fortalt dem.

Capello har – efter en fornem karriere som klubtræner – forvandlet sig til en golddigger, der turnerer verden rundt på jagt efter den næste astronomiske løncheck, og dette rygte levede han til fulde op til i sin periode som sportsligt ansvarlig for Ruslands udvalgte.

Ganske vist lykkedes det ham at få holdet med til VM i Brasilien i 2014, men her sivede det ud efter en pauver indsats i gruppespillet. Og da russerne efterfølgende indledte EM-kvalifikationen med kun at vinde to ud af de første seks kampe, var det do svidaniya til den sammenbidte Lega-tilhænger.

I stedet blev CSKA Moskvas træner, Leonid Slutsky, hevet ind som en nødløsning, og han fik rebet sejlene og kvalificeret nationalmandskabet til EM i 2016, hvor det dog efter en gumpetung indsats atter gled ud efter de indledende kampe.

Så forlod Slutsky posten, og i de seneste år er det den tidligere landsholdskeeper, Stanislav Cherchesov, der har stået i spidsen for holdet.

Cherchesov – der har en fortid som moderat succesfuld træner for mellemstore mandskaber i den østlige del af kontinentet – er blevet ansat til at føre Rusland frem til semifinalerne.

Dén målsætning skal man dog langt ud på de sibiriske stepper for at finde nogen, der tror på, bliver opfyldt.

I de seneste to år er det russiske landshold vaklet fra det ene skuffende resultat til det andet, og det endegyldige lavpunkt kom i februar, da holdet på hjemmebane tabte 0-3 på til Brasilien.

Ganske vist er det ikke nogen skam at tabe med tre mål til Selecão, men måden, det skete på, vakte dyb bekymring, for reelt blev russerne spillet ud af brættet og kunne takke målmand Akinfejev for, at nederlaget ikke blev langt større.

Cherchesov anerkendte da også selv kvalitetsforskellen mellem de to hold, og han sagde efter kampen, at »nu begynder vi helt forfra«.

Hæmmet af skader

Siden da har han forsøgt at genrejse sit mandskab, men hans bestræbelser er blevet hæmmet af, at hans foretrukne aktører i midterforsvaret – de rutinerede stoppere Vasin og Jikiya – er blevet langtidsskadet.

Derudover er holdets bedste angriber, Aleksandr Kokorin, også blevet sat ud af spillet, så russerne går ind til åbningskampen torsdag eftermiddag med en vaklende bagkæde og en offensiv, hvor de kreative oplæg (endnu engang) skal komme fra CSKA Moskvas humørsyge og labile playmaker, Alan Dzagoev, der trods glimtvis fremragende aktioner aldrig rigtig har formået at forløse det talent, han gav løfter om, da han trådte ind på den internationale scene i 2008.

Derudover må det også betragtes som en svækkelse for Cherchesov, at stort set hele hans mandskab spiller i den hjemlige liga, der ikke længere har nær samme niveau, som den havde for et årti siden, hvor de russiske klubber kunne bruge deres olierubler til at tiltrække store stjerner fra Vesten og Sydamerika.

Men selv om det russiske landshold ser vakkelvornt ud – og selv om dets svage resultater har bevirket, at det i dag er gledet ned som nummer 70 på FIFA’s internationale rangliste – kan man være sikker på, at alle godt 144 millioner indbyggere i det kæmpestore land, der strækker sig over 11 tidszoner fra Moskva til Vladivostok, vil stå som én mand bag deres rødklædte helte, når de går på banen på Luzhniki Stadium i Moskva for at møde Saudi-Arabien.

Moder Ruslands udvalgte skal kæmpe for nationens ære!

Rusland - Saudi Arabien, torsdag kl. 17, sendes på TV 2

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

De starter da med en lille 5-0 sejr, hvilket er lidt udsædvanligt, da mange af de indledende kampe ofte ender uafgjort pga. nervøsitet i begyndelsen af turneringen.