Læsetid: 9 min.

Madeleine Albright: »Trump er langsomt i gang med at splitte vores demokrati ad«

Madeleine Albright, USA’s udenrigsminister fra 1997 til 2001, advarer i sin nye bog ’Fascisme – en advarsel’ om, at fascismen kan vise sit ansigt i selv stærke demokratier som USA’s. I et interview med Information uddyber hun, hvordan Trump tager afgørende skridt hen imod at afvikle demokratiet
Madeleine Albright, USA’s udenrigsminister fra 1997 til 2001, advarer i sin nye bog ’Fascisme – en advarsel’ om, at fascismen kan vise sit ansigt i selv stærke demokratier som USA’s. I et interview med Information uddyber hun, hvordan Trump tager afgørende skridt hen imod at afvikle demokratiet

Brendan Hoffman

15. juni 2018

Fascisme er blevet et begreb, vi bruger om alle, vi er uenige med. Som når en teenager kalder sine forældre for fascister, fordi vedkommende ikke får lov til at blive længe ude, eller når vi i flæng affejer vores politiske modstandere ved at råbe »fascister!« efter dem. Ordet mister sin kraft, når vi pr. refleks bruger det til at give luft for vores frustration. Men vi kommer ikke uden om det. I dag er vi nødt til at tale om fascisme.

Det er budskabet i bogen Fascisme – en advarsel skrevet af tidligere udenrigsminister i USA, Madeleine Albright. Bogen er en personlig beretning om fascismen i det 20. århundrede og en beskrivelse af, hvordan den stadig præger verden. 

»Hello, Madeleine Albright her,« lyder en frisk og veloplagt stemme, der ikke afslører, at kvinden i den anden ende af telefonforbindelsen er 81 år gammel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Runa Lystlund
 • Christian De Thurah
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Mihail Larsen
 • Jørn Andersen
 • C Munk
 • Tommy Mortensen
 • Sidsel Jespersen
David Zennaro, Runa Lystlund, Christian De Thurah, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Mihail Larsen, Jørn Andersen, C Munk, Tommy Mortensen og Sidsel Jespersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Trägårdh

Madeleine Albright er selv en kvinde, der mener, at vold er vejen frem—hvad man må forstå, når man ser et TV-klip fra hendes tid som udenrigsminister, hvor hun svarer en journalist, der spørger til effekterne af USAs politik, sanktioner og krigshandlinger i Irak, der havde kostet femhundrede tusind, 500.000 børn livet!: «Det var en svær beslutning, men vi synes, at det var det værd!» Man kan mene meget om Trump—men hvad hun kalder ‘frihed og demokrati‘, det er med garanti ikke værd at have.

David Zennaro, Steen Sohn, Karsten Aaen, Arne Lund, Per Torbensen, Sus johnsen, Trond Meiring, Eskil Nielsen, Karsten Lundsby, Curt Sørensen, Flemming Berger, Mikael Velschow-Rasmussen, Michael Friis, Charlotte Bæk, Bettina Jensen, Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Torben Skov, Claus Nielsen og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Demokratiet har usle kår - alle steder - så glem lige alle anklagerne og tænk på fred og frihed, der er lige så vigtig som klimakampen.
Trump med flere er en potentiel fare for verdensfreden, som også Hannah Arendt har beskrevet i sine bøger om fanatisme.

Eva Schwanenflügel, Thomas Jensen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Beklager fru Albright. Trump er ikke ved at splitte demokratiet. Det har andre gjort så eftertrykkeligt, gemt bag strålende smil og valgbarhed. Trump eksponerer blot de problemer der allerede findes i jeres betændte samfund og i verden under Pax americana.
Søger de fascismen kære frue? Så få det veldefineret og søg så i Dem selv! De vil finde det til overflod! Faktisk var det Clinton administrationen, som endeligt slap fascismen fri igen.

De fascistiske træk som vold, skråremme og uniformer var tendenser i tiden indtil 2. verdenskrigs afslutning. Hvor verden vågnede op. Nu er den gal igen, men ikke pga. Trump! Trump er en markør. Økonomen Mark Blyth taler om "global Trumpism".

Per Holmberg, Per Torbensen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bettina Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

En glimrende introduktion til hvorfor nationalisme og fremmedhad trives. Mark Blyth har gennemskuet det og fortalt os om det længe. Og så er han interessant at høre på. God fornøjelse :o)

Mark Blyth on the Brexit vote( Brexit, Trump, UKIP, LePen, AfD er alle symptomer på det samme problem): https://www.youtube.com/watch?v=nwK0jeJ8wxg

Mark Blyth - Why People Vote for Those Who Work Against Their Best Interests: https://www.youtube.com/watch?v=BsqGITb0W4A

Mark Blyth ─ Global Trumpism: https://www.youtube.com/watch?v=Bkm2Vfj42FY

Lars Bækgaard, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Hej Torben Skov, «Trump eksponerer blot de problemer der allerede findes i jeres betændte samfund og i verden under Pax americana. Søger de fascismen kære frue? Så få det veldefineret og søg så i Dem selv! De vil finde det til overflod!» Jeg er helt enig. Det nye Rom.

Per Holmberg, Per Torbensen, Karsten Lundsby, Bettina Jensen, Hans Aagaard, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Så alle er enige inklusiv myrerne i skovbunden, at Trump er dum, der er kun en vej og det er, at Trump er dum-:)
Lidt ligesom under finanskrisen, der var kun en vej, og det var sparepolitik privatiseringer etc.
Det er symptomatisk for tiden, at der er kun en vej, navnlig medierne.

Rune Larsen, Lars Steffensen, Torben K L Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Maria Dam, «Glem ikke disse mennesker», det kunne jeg aldrig finde på, deres forvirrede motiv (kristendommen), ville jeg til hver en tid gå i rette med og forklare dem, at vi siden oplysningstiden er kommet videre og ikke længere, generelt, tror på nisser og trolde, at vi har forklaret værdierne med humanisme etc. og defineret tro, som noget personligt—fri af religion. Det er meget fint at de gør som de gør, men der er ikke længere grundlag for et religiøst, missionerende motiv.

Jan Skovgaard Jensen

Som så mange andre forsøger Madeleine at forøge sin formue. Og da hun stadig har fingeren på pulsen i det amerikanske udenrigsministerium, har hun købt aktier i Boeing Defense, Space & Security, Bell Helicopter, Raytheon Missile Systems.....

Per Torbensen, Karsten Aaen, Arne Lund, Torben Skov, Trond Meiring, Randi Christiansen, Flemming Berger og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Da Hillary skulle vælges til præsident sagde Madeleine at der var et "special place in hell" for kvinder der ikke stemte på Hillary. Op til midvejsvalget støtter Madeleine ikke kvinder men "endorser" enhver der er villig til at sælge partiet til corporate america...

Trond Meiring, Per Torbensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Hvis den økonomiske udvikling i USA forsætter på sin nuværende kurs, så bliver Donald Trump genvalgt med et stort flertal. Økonomien er den bedste indikator for eller imod genvalg, så det er måske en smule præmaturt at have paranoide fantasier om han vil afvikler demokratiet.

Lars Steffensen

Man bør også notere sig, at når Trump indfører toldmure mod Kina kan det tvinge danske virksomheder til at hyre de danskere de gennem årene har skilt sig af med baseret på outsourcing til Kina.

Torben Siersbæk

@Lars Steffensen: Det er meget væsentligt, hvordan økonomien udvikler sig - selv om mange af Trumps vælgere har valgt ham af andre årsager (nedvurdering fra Hillary Clinton, løftet om at "rydde op" i Washington, afgangen af arbejdspladser samtidig med den voldsomme koncentration af formue hos andre end hans vælgere, for at nævne nogle få).
Den handelskrig, USA ser ud til at starte nu, vil give job til flere amerikanere, men de råvarer, de skal bruge bliver væsentlig dyrere. Med bestræbelserne på at smide mexicanere ud bliver landbrugsproduktionen enten mindre (fører til højere priser) eller dyrere i arbejdsløn (fører til højere priser) Det vil ramme dem, Trump påstår han støtter. Og både USA og resten af verden bliver fattigere....
Hvis Trump har held med at fortælle at ulykkerne skyldes modstand i the establishment kan han sagtens få støtte til en anden periode.
Problemerne kommer, hvis han kommer så langt væk fra GOP's kerneværdier, at de rigtige republikanere bliver væk ved kongresvalgene, for så skifter flertallet i Huset - og lidt senere også i Senatet.
Konspirationsteoretikerne må fortælle, hvad Trump SÅ gør...

Lars Steffensen

@ Torben

"...har valgt ham af andre årsager (nedvurdering fra Hillary Clinton, løftet om at "rydde op" i Washington, afgangen af arbejdspladser samtidig med den voldsomme koncentration af formue hos andre end hans vælgere, for at nævne nogle få)."

Dette er alle grunde, der kan relateres mere eller mindre direkte til økonomi, så jeg er ikke sikker på, at vi er så uenige.

Re. handelskrig:
Frihandel er fantastisk hvis man lever af at levere noget, som kinesere ikke kan levere. Så globaliseringen er glimrende hvis man akkademiker, ejer patenter eller har en karrierre i det offentlige system. Hvis man er faglært er globalisering derimod forklaringen på at ens løn ikke har flyttet sig væsentligt i 40-50 år. Se "elefant-kurven".

Man kan altid opstille snørklede forklaringer på hvordan og hvorfor det altid er langt bedre at vi forsætter med at gøre det som ikke har virket i 50 år. Men på et eller andet tidspunkt taber folk tålmodigheden med den slags. I USA skete det i 2016.

Der er ikke så mange ulykker at bortforklare når økonomien rykker for første gang i 10 år. Så genvalg synes at være inden for rækkevidde, hvis ikke vinden vender. Eller som James Carville sagde det: "It's the economy stupid!"

Per Holmberg, Per Torbensen, Trond Meiring og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Lars Steffensen
" ... det er måske en smule præmaturt at have paranoide fantasier om han vil afvikler demokratiet."
Det er vel sådan at demokratiet bærer muligheden for fascisme i sig; når det bestemmende flertal tillader ledelsen at benytte undertrykkelse af og voldelige midler mod mindretal.
jvf osse vor tids arketypiske eksempel:
https://da.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini#Fascisme

Josephine Kaldan

Jeg kan godt lide den skelnen mellem populisme og fascisme Allbright skitserer. Det trump gør er vejen til fascisme, fordi han tager alle de kontrolorganer væk, som hører til i et demokratisk styre. Demokratiet kan ikke fungere uden disse kontrolorganer. I mindre målestok gør vore regering det samme, når han under dække af at ville hjælpe det udkantsdanmar, han i øvrigt selv har skabt, udflytter de kontrolorganer, der generer hans magt. Den centralisering af magten er forudsætningen for et mindre demokratisk styre. For god ordens skyld nej, jeg skriver ikke at Løkke er fascist, men han tager beskutninger, der svækker demokratiet ved at udflytte og opsplitte kontrolorganerne.

Runa Lystlund og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

@Jens

"Det er vel sådan at demokratiet bærer muligheden for fascisme i sig; når det bestemmende flertal tillader ledelsen at benytte undertrykkelse af og voldelige midler mod mindretal."

Der er forskel på at præsentere os for argumenter og at præsentere os for løse antagelser, association og fantasier. Jeg er som regel modtagelige for argumenter, men i mindre grad for løse associationer. Hvis ikke du gider at tænke dine synspunkter igennem til det punkt, hvor de hænger sammen logisk, så er det uinteressant for andre at forholde sig til.

Mussolini var Marxist, socialist og facist. Hvilket jo hænger godt sammen med at han og socialisten A. Hitler indgik en tæt alliance.

Lars Steffensen

@ Jens

Kom til at lyde meget negativt, hvilket ikke var meningen. Det bare vanskeligt at se klart, hvad du tænker og respondere.

Nike Forsander Lorentsen

'Fascisme - en advarsel'. Den bog skrevet af f.h.v. udenrigesminister Madeleine Albright vil jeg læse med stort interesse.

Jan Skovgaard Jensen

Først fjernede Clinton/Bush de kontrolorganer, der sikrede resten af verden mod aggressiv amerikansk politik. Og så gik de i krig!

Nu fjerner Trump, med demokratiske stemmer, landets egne kontrolorganer, der beskytter den enkelte amerikaner...

Josephine Kaldan. Mangel på demokrati er ikke fascisme! Det er tyranni eller diktatur. Det er en ingrediens i klassisk fascismes stærke magtudøvelse. Jf. hvad jeg skriver ovenfor om "tendenser i tiden".

Mussolini beskriver meget godt hvad fascisme er:

Fascismen bør kaldes korporatisme, fordi det er den perfekte sammensmeltning af magt, regering og virksomheder.
(Benito Mussolini)

Det rammer meget godt nutidens politiske hovedstrøm i EU såvel som Danmark og USA. Nutidens fascister går i jakke-og kjolesæt. De behøver ikke larmende brandtaler, og volden er skjult. Tiden er en anden. Midlerne er andre. Målet er det samme!

Randi Christiansen, Jens Thaarup Nyberg, Trond Meiring, Trond Meiring, Karsten Aaen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

"Det rammer meget godt nutidens politiske hovedstrøm i EU såvel som Danmark og USA. Nutidens fascister går i jakke-og kjolesæt. De behøver ikke larmende brandtaler, og volden er skjult. Tiden er en anden. Midlerne er andre. Målet er det samme!"

Letkøbt, overfladisk, paranoid tænkning. Kan vi gå ud fra at uligheden i samfundet er din egentlige pointe?

Josephine Kaldan
Det ser ud til, at USA sagtens kunne ødelægge demokratiet inden Trump.
New York Times
June 15, 2018
Top Agent Said F.B.I. Would Stop Trump From Becoming President (excerpt)
By Michael S. Schmidt
[Full text https://www.nytimes.com/2018/06/14/us/politics/fbi-texts-trump.html]
WASHINGTON - New texts released Thursday by the Justice Department's inspector general show that the F.B.I. agent overseeing the investigation into President Trump's campaign pledged to stop Mr. Trump from becoming president.
"[Trump's] not ever going to become president, right?" asked a top F.B.I. lawyer, Lisa Page, in one text. "Right?!"
Peter Strzok, the agent overseeing the F.B.I.'s investigation into links between Mr. Trump's campaign and Russia, answered, "No. No he won't. We'll stop it."
The exchange, in August 2016, came shortly after the investigation into Russian tampering with the election began....

Hvis Albrigth havde levet i det demokrati, hun og andre påstår USA er, så ville hun for længst være blevet stillet for en krigsforbryderdomstol - sammen med Kissinger, Clinton, Bush sr. og jr. - anklaget for forbrydelser mod menneskeheden: her Irak-sanktionerne.
I stedet hyldes den blodsbesudlede dame i de fleste medier, som en kvinde, der er værd at efterleve. Politiken-segmentet kan jo ikke få nok af hende. Og d. 8. marts sendte DR i sit nosseløse program Aftenshowet et indslag med to danske "feminister", den ene blå, den anden rød, der begge erklærede deres sympati for Albright.
Vi har her til lands endda en fanclub til ære for Albrigtht. Jeg tør slet ikke tænke på, hvilken hyldest Hitler vil blive udsat for - når bare vi venter længe nok. Se blot Napolen der blev til en cognac, og Bismarck til bolsche.

Per Torbensen, Jan Skovgaard Jensen, Karsten Aaen, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvis Albrigth havde levet i det demokrati, hun og andre påstår USA er, så ville hun for længst være blevet stillet for en krigsforbryderdomstol - sammen med Kissinger, Clinton, Bush sr. og jr. - anklaget for forbrydelser mod menneskeheden: her Irak-sanktionerne.
I stedet hyldes den blodsbesudlede dame i de fleste medier, som en kvinde, der er værd at efterleve. Politiken-segmentet kan jo ikke få nok af hende. Og d. 8. marts sendte DR i sit nosseløse program Aftenshowet et indslag med to danske "feminister", den ene blå, den anden rød, der begge erklærede deres sympati for Albright.
Vi har her til lands endda en fanclub til ære for Albrigtht. Jeg tør slet ikke tænke på, hvilken hyldest Hitler vil blive udsat for - når bare vi venter længe nok. Se blot Napolen der blev til en cognac, og Bismarck til bolsche.

Jakob Trägårdh, Trond Meiring, Trond Meiring og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

I et peoples press citat fra 1998 siger trump, at hvis han skulle stille op til præsidentvalget, skulle det være for republikanerne. "If I were to run, I'd run as a Republican. They're the dumbest group of voters in the country. They believe anything on Fox News. I could lie and they'd still eat it up. I bet my numbers would be terrific.'

Overvej hvordan verdenssamfundet har kunnet placere sig i så tåbelig en situation som den nuværende. Og især hvordan vi kan få rodet os ud af miseren igen.

Torben Skov, Runa Lystlund, lars søgaard-jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Med bemærkningerne om Mussolini og Hitler som .... marxister....(?) i baghovedet, sidder jeg og tænker på, hvad forfatterne til den karakteristik ville kalde "Den korte Avis", som Karen Jespersen og Ralf Pittelkow har som redskab for deres spredning af halve sandheder og hele løgne!
De var søreme også marxister en gang, endda højt profilerede VS'ere.
Og hvad med Lars Hedegaard - også marxist (i hvert fald en gang i fortiden).... Er Trykkefrihedsselskabet nu revolutionens fortrop?
Få dog styr på jeres fantasier!!!

Jens Thaarup Nyberg, nils valla og Finn Nissen anbefalede denne kommentar

Med Trump kommer toldmuren.
Med toldmuren kommer arbejdspladsen.
Med arbejdspladsen kommer velstanden.
Med velstanden kommer friheden.
Med friheden kommer frygten.
Med frygten kommer Albright.

Jens Thaarup Nyberg

Lars Steffensen;16. juni, 2018 - 07:38
Du er ude i en forveksling af histore og logik.
"Mussolini var Marxist, socialist og facist. Hvilket jo hænger godt sammen med at han og socialisten A. Hitler indgik en tæt alliance."
Rigtignok var Mussolini som ung italiensk socialist; de ville ikke kendes ved ham, og han dannede/tilsluttede sig fascistpartiet i stedet. Da han kom til magten overvejede han om han skulle slutte sig til Sovjetunionen, men da Hitler indtog Polen valgte han at indgå i forbund med Tyskland, istedet.
Hitler var Nationalsocialist og både han og Mussolini var højresocialister, de hyldede de stærkes magt - det gjorde Marx på ingen måde, og betegnes derfor som venstresocialist.
Hvis du vil argumentere mod denne min fremstilling, må du ud i historieforskning - velbekomme.