Baggrund
Læsetid: 4 min.

Messis måske sidste chance

Argentinas første VM-kamp mod upåagtede Island tydeliggjorde kvalerne for et landshold, der er dødafhængige af, at Lionel Messi toppræsterer – i hver kamp. Slutrunden i Rusland kan meget vel være Messis sidste chance for at sikre sig en plads ved siden af Maradona i argentinernes fodboldbevidsthed
Lionel Messi, muligvis den bedste spiller i verdenshistorien, men har endnu ikke vundet et VM – og Argentina fik en dårlig start på turneringen mod Island.

Lionel Messi, muligvis den bedste spiller i verdenshistorien, men har endnu ikke vundet et VM – og Argentina fik en dårlig start på turneringen mod Island.

Wang Yuguo Xinhua / eyevine

Kultur
21. juni 2018

Vi skruer tiden tilbage til den 10. oktober sidste år.

Der er spillet 40 sekunder af Argentinas sidste kvalifikationskamp mod Ecuador, og de argentinske spillere står med hænderne i siden og kigger tomt frem for sig.

Efter en særdeles tam kvalifikationsturnering, senest med et par uskønne uafgjorte kampe hjemme mod Venezuela og Peru, kan Argentina ende med at misse VM med et nederlag til den lille Andesnation, der for længst har udspillet sin chance for at komme med til Rusland. Og Ecuador har netop bragt sig på 1-0.

Men så tager Lionel Messi tyren ved hornene. Med et hattrick sikrer anføreren egenhændigt en 3-1 sejr og Argentinas VM-billet.

»Messi skylder ikke Argentina et verdensmesterskab – fodbolden skylder Messi ét,« lød det fra en lettet landstræner Jorge Sampaoli efter kampen.

Mange iagttagere vil give ham ret. Og VM i Rusland kan meget vel blive argentinerens sidste chance for at nå til tops med Messi, der ved flere lejligheder har antydet, at han vil takke af på landsholdet efter slutrunden:

»En vigtig generation forsvinder, og der vil blive skiftet ud blandt mange spillere,« sagde stjernen i et interview med Fox Sports tidligere på året.

»Det er nu eller aldrig. Vi må tænke på det her verdensmesterskab, som var det det sidste.«

Store udfordringer

Messi tørster efter succes med Albiceleste – de himmelblå. Den klejne argentiner har for længst skrevet sig ind som den største spiller i historien i sin klub FC Barcelona. Men manglen på en VM-titel er ifølge kritikere det skår i Messis liste af meritter, der betyder, at han endnu ikke når landholdskoryfæet Diego Maradonas højder.

Messis landsholdkarriere har været én lang trofætørke, selvom om han i de senere år er nærmet sig. Nederlaget til Tyskland ved det seneste VM gjorde ondt, men var hverken ufortjent eller uventet. Anderledes hårde var de to Copa America-finalenederlag til Chile i 2015 og 2016 for argentinernes selvforståelse.

Skuffelsen fik efter det sidste nederlag Messi til at sætte punktum for sin landsholdskarriere, inden en veritabel folkebevægelse formåede at overbevise anføreren om at omgøre sin beslutning og tage endnu en tørn i lyseblåt.

Det skal argentinerne være glade for. Messi er tæt på at være det eneste gode argument for en succesfuld VM-slutrunde for Argentina, der hverken har tyskernes disciplin, franskmændenes fysik på midtbanen eller brasilianernes festfyrværkeri af kampafgørende individualister. Holdets afhængighed af den lille troldmand blev på ubehageligste vis tydeliggjort under en optaktskamp mod Spanien i marts. Her kunne en småskadet Messi fra lægterne se sine landsmænd blive skilt ad med 1-6.

Argentinas trængsler er langt fra nye. Trods en overflod af kvalificerede målscorere som Paolo Dybala, Gonzalo Higuaín og Sergio Agüero noterede offensiven sig for jammerlige 19 mål i 18 kvalifikationskampe op til VM. Messi stod for de syv.

Holdets tre målmænd har tilsammen kun et dusin landskampe på CV’et, og udover den hårdføre Manchester City-stopper Nicolás Otamendi har ingen fra truppens forsvarskæde europæiske topklubber som deres arbejdsgivere. Men det største problem er, at træner Sampaoli efter mere end et år på posten fortsat mangler at give holdet en genkendelig identitet.

Det kom i høj grad til udtryk i åbningskampen i lørdags mod Island. Her fremstod Argentina fastlåste og lykkedes ikke med at kapitalisere på et voldsomt overtag i boldbesiddelsen. Forsvaret var ofte rådvilde over for Islands simple, lange afleveringer frem af banen. Messi havde en offday og brændte et straffespark. Det endte 1-1.

Messis magiske cirkel

Jorge Sampaoli har som flere af sine forgængere på landstrænerposten forgæves forsøgt at opbygge et sprudlende system rundt om Barcelona-stjernen, og han har gjort det klart, at holdet ved VM vil blive bygges op ud fra Messis præferencer.

»Man er nødt til at lytte til Leo, skabe de situationer, der vil være optimale for ham og bygge holdet op i forhold til det,« lød det tidligere på året fra Sampaoli, der også har måttet indrømme, at Messi har en vægtig stemme, når det kommer til at sammensætte holdet. »Er han klar, vil holdet være mere under hans kontrol end min,« sagde Sampaoli til den britiske avis The Independent i marts.

Nogle mener, Messis indflydelse er blevet for omfattende. Den tidligere landsholdsspiller Hernán Crespo var klar i spyttet, da han i den italienske Gazzetto dello Sport udlagde sit bud på det bemærkelsesværdige fravalg af Inter-angriberen Mauro Icardi i VM-truppen. Icardi scorede 29 mål for italienske Inter i den for nyligt afsluttede Serie A-sæson, næsten dobbelt så mange som Juventus’ Gonzalo Higuaín, der endte med at blive udtaget.

»Det virker for mig, som om Icardi ikke er blandt Messis venner. Landsholdet består i dag af en magisk cirkel. Icardi er ikke en del af cirklen, og derfor kommer han desværre ikke til VM i Rusland,« sagde Hernán Crespo.

»Holdet har brug for en angriber som ham, men Sampaoli og Messi har en anden opfattelse.«

Argentinas chancer ved VM står og falder ikke med Icardi. Men Messis tilsyneladende uindskrænkede magt er udtryk for holdets afhængighed af én enkelt spiller, hvilket ikke tegner godt for holdets VM-chancer. Sidst et vinderhold var så afhængig af én mands præstationer var i 1986. Dengang hed stjernen Diego Maradona.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tobias Holst-Langberg

Messis seneste optræden har ikke været blændende. Bliver spændende at se om han kan vende den dårlige stime. Ellers må Balon D'or gå til Ronaldo

Nike Forsander Lorentsen

Oh wow! Om ikke, så går verden under.

Bjarne Bisgaard Jensen

At den lille tydeligt frustrerede Messi på sine skuldre skal bære hele Argentina er en karikatur på fodboldsspillet. Problemet som er helt tydeligt efter 2 kampe er, at Argentina ikke har et hold, der spiller som et hold, men 11 spillere som spiller hver for sig og ingen tager ansvar for noget som helst, så derfor tror jeg ikke på de har en chance for at gå videre. Fodbold er altså en holdsport gerne med et fyrtårn eller to ombord